Informatie voor patiënten

PTED – Endoscopische hernia operatie

PTED – Endoscopische hernia operatie

Naast de “gewone” herniaoperatie bestaan er ook mogelijkheden om de tussenwervelschijf te benaderen via een naald, een endoscoop (of kijkbuis) of via een kort buisje (microtube). Deze technieken hebben met elkaar gemeen dat er via een kleinere toegang wordt gewerkt, waardoor de operatiewond minder groot is dan bij de “standaardoperatie”. Daardoor verloopt de wondgenezing sneller en hoeven de patiënten minder lang in het ziekenhuis te blijven. Niet iedere hernia is echter geschikt om op één van deze manieren te worden behandeld.

De endoscopische laterale methode (PTED)

Bij deze methode (PTED, Percutane Transforaminale Endoscopische Discectomie)  wordt de hernia met een endoscoop vanaf de zijkant benaderd. De endoscopische hernia operatie vindt plaats via een klein sneetje (8mm) in de huid, ongeveer 10 cm uit het midden waarlangs een smalle buis wordt opgeschoven naar de plaats waar zich de hernia bevindt. De operateur kan tegelijkertijd op een videoscherm zien waar de hernia zit. In de buis kunnen instrumenten worden opgeschoven, waarmee de operateur de hernia kan verwijderen. De ingreep vindt plaats onder locale verdoving om de functie van de zenuwen tijdens de operatie te kunnen observeren.

Het grote voordeel is dat de patiënt niet onder narcose hoeft en geen ruggenprik krijgt. Drie uur na de operatie kan de patiënt weer rondlopen, meestal zonder beenpijn en wordt de volgende dag ontslagen.

Er zijn slechts een paar plaatsen in Nederland waar deze ingreep wordt uitgevoerd. Het betreft een techniek waar internationaal veel onderzoek naar is gedaan. Vanaf maart 2009 hebben wij bijna 300 patiënten via deze techniek behandeld met vergelijkbare resultaten als bij de klassieke benadering. De schade aan de rug is echter veel minder en het herstel is aanzienlijk beter en sneller.

Wij hebben niet de indruk dat deze ingreep vaker een recidief geeft.  In het ParkMC zal binnenkort een dergelijk vergelijkend onderzoek in samenwerking met Erasmus Medisch Centrum van start gaan. Zie ook “Goed nieuws voor Hernia patiënten!“.

Bekijk ook de Tros RADAR uitzending in 2012 over de hernia operatie met o.a. het gesprek met neurochirurg dr. Harhangi (vanaf 19.47), klik hier.

Het laatste nieuws over de PTED – Endoscopische hernia operatie

Het Park Medisch Centrum is één van de weinige plaatsen in Nederland waar de patiënt met een rughernia terecht kan voor een operatie middels de PTED-techniek. Deze techniek biedt een alternatief voor de klassieke hernia operaties.

Hernia operaties worden jaarlijks bij ongeveer 6000-7000 patiënten uitgevoerd in Nederland (Bron: NVvN). Deze patiënten worden meestal geopereerd volgens de open microdiscectomie techniek. Deze techniek is de ‘gouden standaard’ om een hernia operatie uit te voeren, waarbij de chirurg rechtstreeks, al dan niet met vergroting, zicht heeft op de hernia (open). Deze operatie vindt vaak plaats onder algehele narcose of met behulp van een ruggenprik. Naast deze ‘gouden standaard’ is er een minimaal invasieve techniek, de ‘Percutane Transforaminale Endoscopische Discectomie ‘, oftewel PTED-techniek.

Bij de PTED-techniek heeft de chirurg via een kleine incisie in de flank en een endoscoop met een werkkanaal, toegang tot de hernia. De neurochirurg kan tijdens de operatie op een videoscherm zien waar de hernia precies zit en zo heel nauwkeurig te werk gaan. In de smalle buis (het werkkanaal) kunnen instrumenten worden geschoven waarmee de arts de hernia kan verwijderen. Deze operatie wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Bij de PTED-techniek is géén overnachting in het ziekenhuis nodig en ontstaat er minder schade aan de rug.

De PTED is op dit moment niet in het basispakket van de zorgverzekering opgenomen en bevindt zich nog in de onderzoeksfase. In opdracht van het Ministerie Van Volksgezondheid (VWS) zullen de Vrije Universiteit Amsterdam, het Erasmus MC Rotterdam, het Rijnstate ziekenhuis en het LUMC tezamen onafhankelijk onderzoek doen naar de effectiviteit en kosteneffectiviteit van de PTED-techniek. Om dit te kunnen doen is de PTED-techniek voorwaardelijk toegelaten tot het basispakket van de zorgverzekering. Dit zal gelden van januari 2016 tot en met december 2019.

Het PTED-onderzoek is vanaf 1 januari 2016 officieel van start gegaan. De deelnemende ziekenhuizen zijn ondertussen geworven voor deze studie. Het Park Medisch Centrum is één van de weinige ziekenhuizen die deelneemt aan deze studie. PTED werd in het begin van de studie alleen in het Park Medisch Centrum uitgevoerd. De overige chirurgen uit de andere ziekenhuizen volgden rondom deze periode een leertraject om de PTED-techniek te kunnen uitvoeren. Sinds januari 2017 is dit leertraject voorbij.

In totaal hebben 682 patiënten kunnen deelnemen aan het eerste gedeelte van de PTED-studie. 

De eerste fase van de studie waarbij middels een loting werd bepaald welke behandeling u krijgt is afgerond. Nu zijn we begonnen met de vervolgstudie waarbij de chirurg zelf bepaald of u al dan niet in aanmerking komt voor de PTED. Immers voldoet niet iedereen aan de criteria voor deelname aan de studie. In de tweede helft van 2020 zal duidelijk worden of de PTED definitief zal worden toegelaten tot het basispakket.

In het Park Medisch Centrum opereert Dr. B.S. Harhangi voor de PTED-studie.

Als blijkt dat de PTED-techniek bij patiënten met een lumbale HNP niet minder effectief is dan de standaard operatietechniek (open microdiscectomie), dan zal de PTED-techniek, na de onderzoeksperiode van 4 jaar, worden opgenomen in het basispakket. De uiteindelijke beslissing wordt gemaakt door de minister van VWS op advies van het Zorginstituut Nederland (ZiN).

Voor een gedetailleerde uitleg van de PTED-techniek verwijzen we graag door naar onderstaand filmpje wat gemaakt is door het onderzoeksteam.

Klik hier (opent in nieuw venster/tabblad).

April 2017

 
Juni 2016
Tevreden PTED-patiënt van Park Medisch Centrum deelt haar ervaring in een interview.

 

Onze neuro chirurgen (5)

Op parkmedischcentrum.nl gebruiken wij cookies voor gebruiksgemak, webstatistieken (analyse) en integratie met sociale media. Op onze cookies pagina kunt meer informatie vinden. U kunt toestemming geven door op de "Accepteren" knop te klikken.