Verkeersoverlast op de Hoofdweg. Graag rekening houden met een iets langere reistijd.
Actuele informatie     Team
Veelgestelde vragen     Wachttijden
Bel ons     Mail ons

PTED – Endoscopische hernia operatie

PTED – Endoscopische hernia operatie

Naast de reguliere herniaoperatie bestaan er ook mogelijkheden om de tussenwervelschijf te benaderen via een naald, een endoscoop (of kijkbuis) of via een kort buisje (microtube). Deze technieken hebben met elkaar gemeen dat er via een kleinere toegang wordt gewerkt, waardoor de operatiewond minder groot is dan bij de reguliere operatie. Zowel de PTED techniek als de MTD techniek zijn mogelijk in Park Medisch Centrum. Daardoor verloopt de wondgenezing sneller en hoeven de patiënten minder lang in Park Medisch Centrum te blijven. Niet iedere hernia is echter geschikt om op één van deze manieren te worden behandeld.

 

 • PTED – Endoscopische hernia operatie

  Bij deze methode (PTED, Percutane Transforaminale Endoscopische Discectomie)  wordt de hernia met een endoscoop vanaf de zijkant benaderd. De endoscopische hernia operatie vindt plaats via een klein sneetje (8mm) in de huid, ongeveer 10 cm uit het midden waarlangs een smalle buis wordt opgeschoven naar de plaats waar zich de hernia bevindt. De operateur kan tegelijkertijd op een videoscherm zien waar de hernia zit. In de buis kunnen instrumenten worden opgeschoven, waarmee de operateur de hernia kan verwijderen. De ingreep vindt plaats onder locale verdoving om de functie van de zenuwen tijdens de operatie te kunnen observeren.Het grote voordeel is dat de patiënt niet onder narcose hoeft en geen ruggenprik krijgt. Drie uur na de operatie kan de patiënt weer rondlopen, meestal zonder beenpijn en wordt dezelfde dag ontslagen.

  Er zijn slechts een paar plaatsen in Nederland waar deze ingreep wordt uitgevoerd. Het betreft een techniek waar internationaal veel onderzoek naar is gedaan. Vanaf maart 2009 hebben wij bijna 1100 patiënten via deze techniek behandeld met vergelijkbare resultaten als bij de klassieke benadering. De schade aan de rug is echter veel minder en het herstel is aanzienlijk beter en sneller.


 • Het laatste nieuws over de PTED – Endoscopische hernia operatie

  Het Park Medisch Centrum is één van de weinige (4) plaatsen in Nederland waar de patiënt met een rughernia terecht kan voor een operatie middels de PTED-techniek en waar de operatie volledig vergoed wordt door uw verzekeraar. Deze techniek biedt een goed alternatief voor de klassieke hernia operaties.Hernia operaties worden jaarlijks bij ongeveer 6000-7000 patiënten uitgevoerd in Nederland (Bron: NVvN). Deze patiënten worden meestal geopereerd volgens de open microdiscectomie techniek. Deze techniek is de ‘gouden standaard’ om een hernia operatie uit te voeren, waarbij de chirurg rechtstreeks, al dan niet met vergroting, zicht heeft op de hernia (open). Deze operatie vindt vaak plaats onder algehele narcose of met behulp van een ruggenprik. Naast deze ‘gouden standaard’ is er de MTD en een minimaal invasieve techniek, de ‘Percutane Transforaminale Endoscopische Discectomie ‘, oftewel PTED-techniek.

  PTED endoscopische hernia techniekBij de PTED-techniek heeft de chirurg via een kleine incisie in de flank en een endoscoop met een werkkanaal, toegang tot de hernia. De neurochirurg kan tijdens de operatie op een videoscherm zien waar de hernia precies zit en zo heel nauwkeurig te werk gaan. In de smalle buis (het werkkanaal) kunnen instrumenten worden geschoven waarmee de arts de hernia kan verwijderen. Deze operatie wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Bij de PTED-techniek is géén overnachting in het ziekenhuis nodig en ontstaat er minder schade aan de rug.

  De PTED was tot december 2020 nog niet in het basispakket van de zorgverzekering opgenomen en bevond zich nog in de onderzoeksfase. In opdracht van het Ministerie Van Volksgezondheid (VWS) hebben de Vrije Universiteit Amsterdam, het Erasmus MC Rotterdam, het Rijnstate ziekenhuis en het LUMC tezamen onafhankelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit en kosteneffectiviteit van de PTED-techniek. Om dit te kunnen doen was de PTED-techniek voorwaardelijk toegelaten tot het basispakket van de zorgverzekering. Dit gold van januari 2016 tot december 2020.

  Het PTED-onderzoek is 1 januari 2016 officieel van start gegaan. Het Park Medisch Centrum is één van de weinige ziekenhuizen die deelgenomen heeft aan deze studie. PTED werd in het begin van de studie alleen in het Park Medisch Centrum uitgevoerd. De overige chirurgen uit de andere ziekenhuizen volgden rondom deze periode een leertraject om de PTED-techniek te kunnen uitvoeren. Sinds januari 2017 is dit leertraject voorbij. Daarna zijn de chirurgen de PTED zelfstandig gaan uitvoeren in onderzoeksverband.

  In april 2019 zijn de laatste patienten geincludeerd voor de studie en hebben wij per april 2020 de patiënten minstens een jaar gevolgd. In totaal hebben 613 patiënten kunnen deelnemen aan het eerste gedeelte van de PTED-studie.

  Op basis van het beschikbare bewijs is de conclusie dat PTED minstens net zo goed is als de standaardoperatie. Hiermee voldoet PTED aan de stand van de wetenschap en praktijk. Daarom adviseert het Zorginstituut aan de minister voor Medische Zorg en Sport om PTED per 1 december 2020 uit de basisverzekering te vergoeden.

  In de periode van de voorwaardelijke toelating is gebleken dat de effectiviteit van PTED afhangt van de ervaring van chirurgen. Hoe vaker zij de operatie doen, hoe beter het resultaat voor patiënten. Daarom gaan de beroepsgroepen, zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties op verzoek van het Zorginstituut een ‘waarborgendocument’ opstellen met de kwaliteitscriteria voor PTED. Dit waarborgendocument zou aanvankelijk eind november 2020 worden opgeleverd, maar verschijnt nu naar verwachting uiterlijk 1 juli 2021.

  Pas als het waarborgendocument klaar is, geldt de vergoeding uit het basispakket voor alle ziekenhuizen die voldoen aan de afgesproken kwaliteitscriteria. Tot die tijd geldt de vergoeding alleen als de operatie wordt gedaan door chirurgen die succesvol hebben deelgenomen aan het traject van de voorwaardelijke toelating (de zogenoemde PTED-studie). Deze chirurgen werken bij een van de volgende 4 ziekenhuizen: Rijnstate Ziekenhuis (Arnhem), Rijnland Ziekenhuis (Leiderdorp), Park Medisch Centrum (Rotterdam) en St. Elisabeth Ziekenhuis (Tilburg).

  In het Park Medisch Centrum wordt de PTED uitgevoerd door dr. B.S. Harhangi.

  Voor een gedetailleerde uitleg van de PTED-techniek verwijzen we graag door naar onderstaand filmpje wat gemaakt is door het onderzoeksteam.
   

  De video is ook te bekijken op een pagina van de Park site, klik hier.


 • Ervaringen met de PTED – Endoscopische hernia operatie

  Juni 2016

  Tevreden PTED-patiënt van Park Medisch Centrum deelt haar ervaring in een interview.

Wat heeft u nodig als u bij ons op consult komt?

Neurochirurgie: Een verwijzing van uw behandelend neuroloog (uw huisarts is helaas niet voldoende). Tevens een recente MRI scan van uw lage rug, deze mag niet ouder zijn dan 3 maanden.

Besluit u tot operatie bij ons, graag uw apotheek toestemming geven voor het LSP (Landelijk Schakel Punt). Dit is nodig om eventuele medicatie op te vragen of voor te schrijven.

Uw behandeling wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.
Heeft u meer informatie nodig?
Ons team staat voor u klaar!

Waarderingen PTED operatie van onze patiënten op Zorgkaart Nederland


 • PTED rughernia 16-1-2023

  Geplaatst op: 16-01-2023Rughernia

  Ik ben geopereerd aan een hernia, waar ik al 2 jaar last van heb, volgens de PTED methode en dat is mij duizend procent meegevallen. Voelde me op mijn gemak. Bedankt Dr. Hangari en team!


 • PTED rughernia 9-1-2023

  Geplaatst op: 09-01-2023Rughernia

  Diagnose: brede bulging discus L4-5 links:
  Gezien duur/aard van de klachten kon ik kiezen voor een operatie. De intake werd door Dr. Schröder gedaan. Uitleg over de PTED-behandeling en de risico?s volgde. Het contact heb ik als doelgericht, professioneel en no-nonsense ervaren. Mij werd duidelijk wat ik wel en wat ik niet van de operatie kon verwachten; er was voldoende ruimte om vragen te stellen. Ook de begeleiding voorafgaand aan/na de operatie was zeer goed. Nu ? drie weken later, waarbij de ?hernia weggepakt werd? – vallen een aantal zaken op: ik loop stabiel en de pijnklachten zijn volledig verdwenen. De zenuw is nog wat geïrriteerd; niet vreemd aangezien de zenuw lange tijd bekneld gezeten heeft. Samenvattend ben ik zeer tevreden over de professionele behandeling, het contact met Dr. Schröder en het resultaat. Daarnaast is de PTED-techniek een ware uitkomst (slechts een klein ?wondje? waardoor je relatief snel herstelt). Met dank aan Dr. Schröder en team.


 • PTED rughernia 27-12-2022

  Geplaatst op: 27-12-2022Rughernia

  Voor een HNP geholpen via de PTED procedure
  Geslaagde behandeling, na de ingreep was de zenuwpijn verdwenen!
  Goede communicatie, prima behandeling in de kliniek.


 • PTED rughernia 2-12-2022

  Geplaatst op: 02-12-2022Rughernia

  PTED-operatie van Dr. Harangi. ik kon veel sneller terecht dan bij reguliere ziekenhuis. Nu 3 weken verder eigenlijk nergens last meer van. Pijn is verdwenen en ook wandelen etc. kan weer. Alles is vergoed uit zorgverzekering.


 • PTED rughernia 3-11-2022

  Geplaatst op: 03-11-2022Rughernia

  De afgelopen 2 jaar veel klachten in rug en been. Hernia (waar ik in 2016 ook aan geopereerd ben) weer terug. De gewone operatie was niet meer mogelijk. 2 ziekenhuizen hebben me dat verteld. De enigste mogelijkheid was een PTED operatie. Gelukkig kon ik hiervoor terecht in het Park Medisch Centrum in Rotterdam. Daar ben ik geopereerd en heel goed geholpen. Hiervoor kan ik alleen maar dankjewel zeggen.


 • PTED rughernia 7-10-2022

  Geplaatst op: 07-10-2022Rughernia

  Super!

  In september 2022 ben ik bij Park Medisch Centrum operatief geholpen aan een rughernia via de PTED methode.

  In tegenstelling tot andere ziekenhuizen was ik snel aan de beurt voor een telefonisch consult, en binnen enkele weken daarna kon ik al geopereerd worden. De informatie vooraf over eventuele risico’s etc. was erg duidelijk.

  Ik werd prettig behandeld door het aanwezige personeel en voor mij het meest belangrijk, de operatie was snel geslaagd zonder enige complicaties. Ik heb geen enkele pijn of onprettigheden ervaren en kon dezelfde dag nog naar huis. De beenpijn was ook direct verdwenen. Dat was de grootste opluchting. Een weekje pijnstilling en nu 2,5 week na de operatie gaat het al een stuk beter.

  Kortom, een prettige ervaring bij Park Medisch Centrum. Ik zou geen reden kunnen bedenken waarom iemand met een rughernia niet voor deze zorgaanbieder zou kiezen. Mocht je nog twijfelen, laat je goed informeren, als je overgaat tot operatie, dan kan ik PTED hier aanbevelen.


 • PTED rughernia 2-9-2022

  Geplaatst op: 02-09-2022Rughernia

  Snel geholpen.
  Direct na de PTED van mijn zenuwpijn af.
  Dr. Harhanghin is mij aanbevolen door familieleden.
  Alles loopt in het PMC op rolletjes.
  Goed team en keurige behandeling


 • PTED rughernia 25-8-2022

  Geplaatst op: 25-08-2022Rughernia

  Al jaren last van hernia. Door zorgverzekeraar gewezen op nieuwe PTED behandeling. Paar uur na de operatie kon ik alweer lopen. Snel herstel, relatief kleine wond, niet lang in bed liggen, niet onder narcose. Alles aan deze techniek indien deze uitgevoerd kan worden laat zien dat dit de nieuwe manier moet worden van het opereren van een hernia.


 • PTED rughernia 9-7-2022

  Geplaatst op: 09-07-2022Rughernia

  Dr. Harhangi heeft mij heel goed geholpen van eerste consult tot aan het bezoek aan het bed na de operatie.
  De operatie is uitgevoerd met de PTED techniek en voor zover ik op dit moment kan zeggen goed gelukt.


 • PTED rughernia 2-3-2022

  Geplaatst op: 02-03-2022

  Hernia operatie L4/L5 laten uitvoeren door dr Schröder volgens de PTED methode. Ik kan zeggen dat ik kreupel aan kwam en bijna huppelend naar buiten ging. Dr Schröder verteld van te voren wat hij gaat doen en wijst je ook op de eventuele complicaties die kunnen optreden. Verder verwijst hij je naar de blogs 17 en 8 op zijn website om deze voorafgaand aan de operatie door te lezen. Hierdoor ga je goed voorbereid de OK in en weet je wat de beste manier is om te revalideren. Operatie is mij 100% meegevallen. Ik ben heel blij met het resultaat.

 

Alle waarderingen van onze patiënten op Zorgkaart Nederland

Bekijk alle waarderingen
 

Onze neurochirurgen chirurgen

Dr. B.S. HarhangiDr. B.S. HarhangiNeuro chirurg
PTED,
Vasculair en spinaal
Dr. N. MoayeriDr. N. MoayeriNeuro chirurg
Lage rug hernia en lumbale kanaal vernauwingen
Dr. M. SchröderDr. M. SchröderNeuro chirurg
Wervelkolomchirurgie
PTED
Dr. R.F. van RoldeDr. R.F. van RoldeNeuro chirurg
Wervelkolom
chirurgie
Drs. J. WolfsDrs. J. WolfsNeuro chirurg
Wervelkolom
chirurgie
 

Op parkmedischcentrum.nl gebruiken wij cookies voor gebruiksgemak, webstatistieken (analyse) en integratie met sociale media. Op onze cookies pagina kunt meer informatie vinden. U kunt toestemming geven door op de "Accepteren" knop te klikken.

Cookie settings

Below you can choose which kind of cookies you allow on this website. Click on the "Save cookie settings" button to apply your choice.

FunctionalOur website uses functional cookies. These cookies are necessary to let our website work.

AnalyticalOur website uses analytical cookies to make it possible to analyze our website and optimize for the purpose of a.o. the usability.

Social mediaOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

AdvertisingOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

OtherOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.