Verkeersoverlast op de Hoofdweg. Graag rekening houden met een iets langere reistijd.
Actuele informatie     Team
Veelgestelde vragen     Wachttijden
Bel ons     Mail ons     

Borstvergroting

Borstvergroting

U overweegt een borstvergroting. Dat is niet zomaar een beslissing. Ten eerste is het een hele stap om de beslissing te nemen dat u de borstvergroting daadwerkelijk gaat laten doen. Ten tweede wil u weten wat voor u de beste keuze is in soort protheses, plaatsing en inbrenging van de prothese én bij welke kliniek of zorginstelling u de borstvergroting laat uitvoeren. Borstvergrotingen zijn de meest uitgevoerde cosmetische ingrepen in de wereld. Parkkliniek is zeer deskundig en gespecialiseerd in borstvergrotingen. Samen met u kijken we naar wat u precies wil en welke vorm en maat prothese het beste bij uw wensen past. De wens voor een borstvergroting is heel persoonlijk. Misschien overweegt u een borstvergroting omdat u de grootte van uw borsten niet in verhouding vindt met de rest van uw lichaam. Wellicht zijn uw borsten ongelijk, of in grootte of vorm veranderd door zwangerschap, gewichtsverlies, ziekte of ouderdom. Wat de reden ook is dat u een borstvergroting wilt laten doen, bij Parkkliniek bent u in uiterst professionele handen.

Keuzes in borstvergroting

Met een borstvergroting krijgen uw borsten door de prothese meer volume. Ook verbetert de vorm en de verhouding van uw borsten. U kunt kiezen uit verschillende vormen protheses: rond, druppelvorm of anatomisch. Welke vorm prothese het meest geschikt is voor u hangt af van uw wensen en uw hoeveelheid borstweefsel. Bekijk de voor – en na foto’s van onze tevreden patiënten zodat u een goed beeld heeft van het resultaat dat u het meeste aanspreekt. Een borst vergrotende operatie kunt u combineren met een borstlift mocht dat een mooier resultaat geven. Ook kunt u de borstvergroting combineren met lipofilling. Lichaamsvet ergens anders op uw lichaam (meestal op buik, heupen of benen) nemen wij dan weg om extra contour en volume in uw borsten te creëren of om de implantaten te bedekken. Onze plastisch chirurgen kunnen u goed adviseren over alle mogelijkheden. Samen kiest u voor het mooiste resultaat voor uw lichaam.

Algemene informatie

Borstvergrotingen in Parkkliniek worden uitsluitend uitgevoerd door zeer ervaren, in Nederland opgeleide en erkende plastisch chirurgen. Onze plastisch chirurgen werken allen ook in een algemeen ziekenhuis en zijn daardoor bedreven in alle soorten operaties aan de borsten.

Parkkliniek biedt een volledig pakket borstimplantaten aan van verschillende merken en maten. Wij werken alleen met A merken: Motiva, Eurosilicone, en Mentor prothesen. Alle borstimplantaten die gebruikt worden in Parkkliniek zijn toegestaan in Nederland en voldoen aan de American Standard Test (AST), de Europese equivalenten ISO en staan onder voortdurende kwaliteitscontrole. De plastisch chirurgen in Parkkliniek werken volgens de richtlijnen van de NVPC.

De meest gebruikte implantaten zijn voorzien van een geruwde (getextueerde) buitenste schil. De texturering van de buitenste schil van de prothesen verloopt van extra ruw tot volledig glad en van  macro, micro, nano texturering tot een volledig glad oppervlakte.

De Motiva implantaten zijn ontworpen met een zogeheten ´SmoothSilk´ (nano) oppervlakte. Een bijna gladde oppervlakte die niet ingroeit en minimale wrijving kent en minimaal gelbleed (zweten), waardoor de kans op kapselcontractuur vorming gereduceerd wordt.

Andere siliconeprothesen met fysiologisch zoutwater gevuld worden ook, maar in mindere mate, gebruikt bij borstvergrotingen. 

Kans op enige vorm van kapselvorming zal altijd blijven bestaan omdat een siliconeprothese een lichaamsvreemd voorwerp is. Bespreek met de plastisch chirurg wat voor merk en type implantaat (bijvoorbeeld siliconen of watergevuld, geruwde of gladde, ronde of druppelvormige) voor u het meest geschikt is. Uw plastisch chirurg adviseert u hier graag over tijdens een vrijblijvend consult.

Op de NVPC-website staat veel nuttige informatie voor patiënten. Zoals bijvoorbeeld de meest recente versie van de chirurgische bijsluiter siliconen borstimplantaten.

Veiligheid borstimplantaten

Met enige regelmaat verschijnen in de media artikelen over de veiligheid van borstimplantaten. Op 20 september 2021 verscheen een publicatie van onderzoeker Henry Dijkman, waarin wordt gesteld dat niet alleen borstimplantaten met vloeibare gel siliconendeeltjes (moleculen) kunnen loslaten, maar dat dit ook geldt voor vaste borstimplantaten. Onder andere het televisieprogramma Radar besteedde hier aandacht aan…
In het artikel gaan we in op een aantal veel gestelde vragen en reageren we op het onderzoek van Dijkman op basis van de nu bekende wetenschappelijke inzichten en literatuur. Lees verder, klik hier.

De NVPC heeft een veelgestelde vragen gepubliceerd (1 oktober 2021): “Q & A veiligheid en risico’s van siliconen borstimplantaten”, klik hier om de PDF te openen.

De behandeling

De operatie wordt onder algehele anesthesie (narcose) verricht. De plastisch chirurg maakt het weefsel voorzichtig direct achter de borstklier of achter de grote borstspier los. Zo wordt de pocket gecreëerd, waarin de prothese straks komt te liggen. Daarna wordt de prothese, het implantaat, voorzichtig in de gemaakte pocket gebracht, zonder dat het omliggende weefsel wordt beschadigd.

Bij een dunne huid wordt de prothese bij voorkeur onder de spier geplaatst. Bij voldoende weefseldikte en klierweefsel (meestal vanaf cup B) kan de prothese boven de spier geplaatst worden. De plastisch chirurg zal tijdens het consultgesprek uitleggen wat de voor- en nadelen hiervan zijn.

De implantaten kunnen op drie verschillende manieren worden ingebracht:

  1. Via de plooi onder de borst
  2. Onder of door de tepel
  3. Via de oksel

Na een narcose moet u goed wakker zijn voordat u weer, onder begeleiding, naar huis mag gaan. U verblijft na uw narcose op een van onze comfortabele 1 of 2 persoonskamers. Meestal mag u 3 – 4 uur na de operatie weer naar huis.

Herstel

Direct na de operatie krijgt u een speciaal compressievest (bh) aangemeten. Dit vest moet u de eerste week na de operatie dag en nacht dragen. De 4 weken erna adviseren wij nog een sport BH te dragen. Zelden zijn er wonddrains ingebracht. Indien dit wel het geval is, dan worden de drains voor ontslag weer verwijderd. De hechtingen zijn oplosbaar en hoeven dus niet verwijderd te worden. U kunt in principe dezelfde dag naar huis.

Controle

Controles vinden plaats 1 week en 3-6 maanden na de operatie. U kunt ervoor kiezen daarna bij ons onder controle te blijven. Advies is om, ook indien het goed gaat, uw borsten eens in de 2-3 jaar te laten controleren. Zodoende kunnen problemen op tijd ontdekt worden.

Kapselvorming

Na een borstvergroting is het ontstaan van een dun laagje littekenachtig weefsel rondom de prothese een natuurlijk proces. Dit proces wordt kapselvorming genoemd. Het lichaam schermt de prothese af omdat het lichaam de prothese ziet als een vreemd voorwerp. Wanneer de prothese samengedrukt wordt door het kapsel verandert de vorm van de borsten en kan de prothese een balvorm krijgen en worden de borsten hard en soms pijnlijk. Dit wordt kapselcontractuurvorming genoemd. Kapselcontractuurvorming treedt meestal na jaren (> 5 jaar) op en komt gelukkig maar bij ongeveer 10% van de patiënten met borstprothesen voor. Indien kapselcontractuurvorming optreedt met pijnklachten, dan wordt een eventuele extra operatie (prothesewissel) door uw ziektekostenverzekeraar vergoed. Uw specialist moet hiervoor wel een machtgingsaanvraag indienen bij uw ziektekostenverzekeraar.

Verwachtingen & Consult

Bij een borstvergroting is niet alleen het volume belangrijk maar ook de huidige vorm en de beoogde vorm. Het is belangrijk dat uw borsten bij uw lichaam passen. Soms kan het voorkomen dat de borsten zijn gaan hangen en in dat geval kan het wenselijk zijn om een borstvergroting te combineren met een borstlift.

Tijdens een eerste consult zal de arts alles uitleggen over de mogelijkheden en zal hij of zij u advies geven op basis van uw huidige borsten en uw eigen wensen. Een eerlijk en haalbaar advies staat voorop bij de Parkkliniek.

Tijdens het consult kunt u ook verschillende implantaten ´passen´. Zo krijgt u een goed beeld betreft de wenselijke maat en vorm. U dient hiervoor een sport BH en strak wit t-shirt mee te brengen.

Borstvergroting voor en na foto’s

Hieronder vindt u foto’s na de behandeling van een borstvergroting. Al deze borstvergrotingen zijn uitgevoerd in de Parkkliniek. Bespreek met uw plastisch chirurg welk resultaat u het meest aanspreekt.

Veelgestelde vragen over borstvergroting

Hieronder vindt u veel gestelde vragen over borstvergroting. Mocht u vraag er niet tussen staan klik dan op de knop “stel uw vraag”. Wij beantwoorden uw vraag binnen 24 uur.

1. Zijn er alternatieve methodes voor een borstvergroting?
Helaas niet. Door middel van training kan men de borstspieren vergroten, dit heeft echter geen effect op de borsten zelf. De borsten zelf bestaan uit vet- en klierweefsel. Hormooncrémes hebben alleen invloed op de huid en niet op de borsten.

2. Moeten de protheses elke 10 jaar vervangen worden?
Nee, alleen als er sprake is van klachten. De meest voorkomende klacht is kapselcontractuur vorming. Dit is een fysiologisch (natuurlijk) proces, wat veroorzaakt wordt door het afstotingsmechanisme van het lichaam tegen een lichaamsvreemd voorwerp. Mogelijk spelen hierbij chronische infecties door huidbacterien ook een rol. Bij siliconen is bekend, dat het afstotingsmechanisme zeer mild verloopt. Helaas kunnen bij 2-10 procent van de patiënten in de loop van de jaren klachten ontstaan ten gevolge van een hard kapsel om de prothese heen. Indien de klachten ernstig zijn, moeten de prothesen vervangen worden.

3. Waar komen de littekens na een operatie?
Voor de operatie tekent de chirurg op de borsten zelf af waar de insnijdingen zullen komen. Afhankelijk van de situatie en in overleg met de arts zijn er drie mogelijkheden: onder de borsten, in de tepelhof of in de oksel. Bij alle drie de mogelijkheden zijn de littekens na ongeveer 1 jaar een onopvallend dun lijntje geworden.

4. Hoe zien de nieuwe borsten eruit na een borstvergroting?
De eerste tijd na de operatie kunnen de borsten wat hard en gevoelig zijn. Dit geldt ook voor de tepels. Na enkele weken voelen de borsten weer natuurlijk aan en zien er natuurlijker uit. Het gevoel in de tepels herstelt zich weer. Voor foto’s van borstvergrotingen: bekijk onze borstvergroting fotogalerij.

5. Hoe veilig zijn siliconen borstprothesen?
Er is geen verband of wetenschappelijk bewijs aangetoond voor het ontstaan van auto-immuunziekten en de daaraan gerelateerde gezondheidsproblemen. U krijgt geen kanker van siliconenprothesen. Tevens vormen borstprotheses geen belemmering bij borstonderzoek.

6. Kan ik nog borstvoeding geven?
Jawel, borstvoeding is mogelijk.

7. Kunnen borstprotheses verslapte borsten verstevigen?
Jawel, een borstprothese geeft een lifteffect op de borsten. Maar meestal moet er tegelijkertijd het eventuele huidoverschot verwijderd worden (borstlift).

8. Ik ben benieuwd hoelang de wachttijd is bij Parkkliniek Rotterdam.
De wachttijd voor een borstoperatie is ongeveer 2 weken na het eerste consult.

9. De prijzen van een borstvergroting beginnen bij 3930.- euro. Komen er nog andere kosten bovenop?
De prijs voor een borstvergrotende operatie met een siliconegel prothese is € 3930,– (dit is inclusief narcose en nazorg gedurende het eerste jaar, maar exclusief het BH vest van € 90,-).

10. Ik ben een transgender en ik draag borstprothesen, is het mogelijk dat ik een borstvergroting kan krijgen?
Dat is mogelijk.

11. Graag wil ik mijn borsten voor de 2de keer vergroten. Eerste keer is 11 jaar geleden. Wat zijn de kosten van een borstvergroting, aangezien mijn silicone verwisseld moeten worden?
Er is hier sprake van een prothesewissel, dat is anders dan een eerste borstvergroting. Een prothesewissel kan lastig zijn, indien er een stug of verhard kapsel aanwezig is. De operatieduur kan daardoor soms 2-3 x zo lang zijn. De plastisch chirurg zal bij het consult een inschatting hiervan moeten maken en aan de hand daarvan een offerte uitbrengen. Een juiste prijsindicatie is alleen mogelijk na het consult. Prothesewissel is vanaf € 3940.

12. Aangezien ik ruim 15 jaar protheses zoutwateroplossing heb zou ik graag willen weten wat vervanging mij gaat kosten?
Er is hier sprake van een prothesewissel, dat is anders dan een eerste borstvergroting. Een prothesewissel kan lastig zijn, indien er een stug of verhard kapsel aanwezig is. De operatieduur kan daardoor soms 2-3 x zo lang zijn. De plastisch chirurg zal bij het consult een inschatting hiervan moeten maken en aan de hand daarvan een offerte uitbrengen. Een juiste prijsindicatie is alleen mogelijk na het consult. Prothesewissel is vanaf € 4100.

13. Vanaf welke leeftijd mag je een borstvergroting en moet er goedkeuring van een van je ouders er zijn?
Vanaf 18 jaar en de borsten moeten de laatste 1-2 jaar niet meer zijn gegroeid. In Nederland moet voor een niet acute ingreep één van de ouders (voogd) schriftelijke toestemming geven voor een kind onder de 16e levensjaar.

14. Ik ben nu 19 jaar en heb nog steeds cup a wat niet past bij de rest van mijn lichaam. ik wil graag naar een volle c cup toe of een d cup. Mijn vraag is wat zijn de kosten hiervan? En hoe gaat het in zijn werking moet ik eerst langs komen om alles te bekijken en daarna een nieuwe afspraak om behandeld te worden?
Voor elke operatie moet men eerst op consult komen bij een plastisch chirurg, zo ook voor een borstvergroting. Tijdens het consult wordt bepaald wat voor type prothese er ingezet gaat worden en wordt ook een offerte gegeven van wat het gaat kosten. Een indicatie van de prijzen is te vinden op onze website.

15. Hoeveel tijd moet er zitten tussen het stoppen van de borstvoeding en een borstvergroting?
Minimaal 3 maanden of in ieder geval tot de borsten weer de grootte hebben van voor de zwangerschap

16. Ik ben in Oktober 50 geworden, en natuurlijk gaat dit gepaard met een oproep voor het bevolkingsonderzoek. Na een afspraak te hebben gemaakt, kreeg ik een bevestiging waarin vermeld werd dat men nooit een goed beeld konden krijgen omdat de protheses veel straling zouden tegenhouden. Ik ben toen eens verder gaan zoeken, en lees de meest enge verhalen, over scheuren, en klachten na de mammografie. Mijn vraag is dus,..is het zinvol deze mammografie te laten uitvoeren, als men niet alles kan bekijken? En is het echt zo, dat ik gezondheidsklachten kan krijgen na het uitvoeren van deze mammografie?
Het is verstandig voor het onderzoek te melden, dat u borstimplantaten hebt. Er zou dan eventueel een MRI scan aangevraagd kunnen worden i.p.v. een mammografie.
Het is niet zo dat alle implantaten scheuren tijdens het mammografisch onderzoek. De ronde cohesieve siliconeprothesen kunnen er tegen. Indien u niet zeker weet wat voor type silicone prothesen u heeft, kunt u het beste contact opnemen met uw plastisch chirurg.
U krijgt ook niet zo maar klachten na een mammografie.

17. Hebben de siliconen een schadelijk effect op het milieu?
Silicone is gemaakt uit Silicium (zandkristallen), dat is een natuurlijk product.

 

 

Consulten

Consult voor botuline toxine en injectables € 30

  • Indien een (cosmetische) behandeling volgt wordt dit bedrag in mindering gebracht op de nota.
  • Indien in overleg met de arts een aanvraag voor vergoeding naar de zorgverzekeraar gestuurd wordt, dan moet het eerste consult ook gedeclareerd worden bij de zorgverzekeraar. Hiervoor dient u dan eerst een verwijzing van uw huisarts in te leveren. Zonder deze verwijzing kan geen aanvraag worden ingediend.
    De zorgverzekeraar zal net zoals bij een ziekenhuisbezoek uw eigen risico in rekening brengen, ook als u achteraf besluit geen behandeling bij de Parkkliniek te laten verrichten of de ingreep alsnog voor eigen rekening te laten verrichten.
  • Voor het verzetten of afzeggen van een consult afspraak kunt u tot 24 uur vóór de afspraak contact opnemen met Park Medisch Centrum. Patiënten van Park Medisch Centrum die zich niet of te laat hebben afgemeld voor een consult afspraak ontvangen een factuur van € 50,– .
  • U kunt tot 2 weken voorafgaande aan uw geplande operatiedatum uw afspraak kosteloos annuleren. Wanneer u binnen twee weken voor uw operatiedatum uw afspraak annuleert, bent u Parkkliniek de aanbetaling van 30% verschuldigd. Deze zal dan ook niet aan u worden terugbetaald. 
  • Vriendelijk verzoek om met pinpas af te rekenen, eventueel contant maar alleen met gepast geld.
Prijs

Hier vindt u de tarieven voor een borstvergroting in de Parkkliniek*. De totale kosten van een borstvergroting hangen onder andere af van het type siliconen en de wensen van de cliënt.

Kiest u voor de Parkkliniek dan kiest u niet voor de goedkoopste kliniek maar wel voor kwaliteit en de zekerheid dat u in goede handen bent.

Vergoeding door uw zorgverzekeraar

In het algemeen wordt een borstvergroting niet vergoed door zorgverzekeraars. Alleen in uitzonderlijke gevallen wil de zorgverzekeraar de kosten dragen. De medisch adviseur van uw verzekeringsmaatschappij zal u dan oproepen om te beoordelen of de operatie voor vergoeding in aanmerking komt. U moet er, in principe, vanuit gaan dat u de operatie zelf moet bekostigen.

* prijslijst per 1 januari 2023. Prijswijzigingen voorbehouden
Alle prijzen zijn vanaf prijzen en indicatief. De definitieve prijs wordt tijdens het consult in overleg met uw arts vastgesteld en is afhankelijk van de uitgebreidheid en zwaarte van de ingreep. De prijzen zijn inclusief lokale verdoving of narcose tenzij anders aangegeven.

Wat heeft u nodig als u bij ons op consult komt?

Plastische chirurgie: Indien u met een medische klacht bij ons op consult komt dient u een verwijzing van uw huisarts mee te brengen.

Besluit u tot operatie bij ons, graag uw apotheek toestemming geven voor het LSP (Landelijk Schakel Punt). Dit is nodig om eventuele medicatie op te vragen of voor te schrijven.

Heeft u meer informatie nodig?
Ons team staat voor u klaar!

Onze plastisch chirurgen (5)

dokter wu

Drs. S.H. Wu

Plastisch chirurg

dokter nio

Drs. C.R. Nio

Plastisch chirurg

dokter Tan

Drs. L.T. Tan

Plastisch chirurg

dokter Braam

Drs. M. Braam

Plastisch chirurg

dokter Hoekstra

Dr. L.T. Hoekstra

Plastisch chirurg