Verkeersoverlast op de Hoofdweg. Graag rekening houden met een iets langere reistijd.
Actuele informatie     Team
Veelgestelde vragen     Wachttijden
Bel ons     Mail ons     

Borstverkleining en borstlift

Borstverkleining en borstlift

Een borstverkleining en borstlift behoort tot de meest voorkomende borstoperaties in Nederland. Veel vrouwen hebben een probleem met te zware en/of hangende borsten. Dit kan zowel door gewichtstoename als door gewichtsafname veroorzaakt worden. 

Algemene informatie

Borstkleiningen en borstlifts in de Parkkliniek worden uitsluitend uitgevoerd door zeer ervaren, in Nederland opgeleide en erkende plastisch chirurgen. Onze plastisch chirurgen werken allen ook in een algemeen ziekenhuis en zijn daardoor bedreven in alle soorten operaties aan de borsten.

Borstverkleiningen en borstlifts zijn de meest voorkomende borstoperaties in Nederland. Zo kunnen de borsten bijvoorbeeld zijn gaan hangen na sterk afvallen of zwangerschappen. Door het abnormale gewicht van de borsten of sterk hangen kunnen rug-, schouder- en/of nekklachten ontstaan. Ook wordt vaak het abnormale model van de borsten als afstotend of beschamend ervaren. Indien men voornamelijk last heeft van verslapte borsten zonder toeneming van het gewicht, zullen de problemen vaak puur psychisch zijn.

Tijdens de operatie wordt een deel van het borstklierweefsel met huid verwijderd. De nieuw te vormen borst wordt daardoor een maatje kleiner. Bij een borstlift wordt in de regel minder klierweefsel en meer huid verwijderd, terwijl bij een echte verkleining veel klierweefsel en relatief weinig huid wordt verwijderd.

Borstverkleining wordt door alle verzekeraars vergoed vanuit het basispakket mits aan een aantal voorwaarden voldaan wordt. Voor meer info kijkt u in het tabje “Prijs”.

De behandeling

Borstverkleining plaats onder algehele verdoving (narcose). Er wordt een deel van het borstklierweefsel met huid verwijderd. De nieuw te vormen borst wordt daardoor een maatje kleiner. Bij een borstlift wordt in de regel minder klierweefsel en meer huid verwijderd, terwijl bij een echte verkleining veel klierweefsel en relatief weinig huid wordt verwijderd. Tevens zal de tepel naar omhoog verplaatst worden. Rond de beide tepelhoven zal een cirkelvormig litteken ontstaan en verder komt er bij de meeste technieken een litteken in de huidplooi onder de borst en een litteken in verticale richting tussen de tepel en de plooi onder de borst. De wonden worden binnenwaarts gehecht met oplosbaar hechtmateriaal. Er worden twee drains ingebracht die bloed en vocht uit de wond afvoeren. Deze drains worden na een dag weer verwijderd. Direct na de operatie wordt een stevige sport-BH aangemeten. Deze BH dient als een verband.

Risico´s

Bij een borstverkleining of een borstlift gelden de algemene risico’s zoals nabloedingen en infecties. Wat specifieker is vetversterf (vetnecrose). Dit kan aanleiding geven tot het gedeeltelijk openspringen van de wond. Een vervelende complicatie is tepelversterf. Gelukkig komen deze complicaties zeer weinig voor

Herstel

De ervaring leert, dat het erg meevalt met de napijn. Wel zult u de eerste twee weken beperkt zijn in uw bewegingsvrijheid van de armen en schouders. De borsten zullen direct kleiner en steviger aanvoelen. Het advies is de sport BH minstens vier weken dag en nacht te dragen. Na 4 dagen kunt u weer kortdurend douchen. U wordt afgeraden de eerste vier weken na de operatie een bad te nemen. Fietsen en autorijden zal de eerste twee weken ook niet kunnen, vanwege bewegingsbeperking en eventuele pijn na de borstverkleining.

Verwachtingen & Consult

Tijdens een borstverkleining is het niet altijd mogelijk de borsten symmetrisch te maken en ook de vorm en gevoeligheid van de tepels kunnen anders zijn dan u had verwacht. Men dient te bedenken dat door de sterke spanning die na de operatie in de weefsels optreedt, het uiteindelijke model anders wordt dan vlak na de correctie. Er is pas een definitief resultaat bereikt na 2-3 maanden. De borsten worden dan soepeler en gaan ietsjes uitzakken. Het gevoel in de tepels zal tussen 3-6 maanden iets terugkomen, maar is vaak toch blijvend verminderd. Verder dient men zich te realiseren dat bij een borstverkleinende of borstlift operatie géén correctie wordt verricht van het overtollige weefsel onder de oksels (eventueel doorlopend naar de rug). Verslapping die eenmaal begonnen is zal ook na deze vormverbeterende operatie doorgaan en kan het aanvankelijke resultaat op den duur nadelig beïnvloeden. Door algemeen ‘aankomen’ in gewicht, door zwangerschap of pilgebruik kunnen de borsten ook weer zwaarder worden. De plastisch chirurg kan u geen bepaalde cup-maat van de BH garanderen na de operatie. Na de operatie kunnen de symmetrie en de vorm en de littekens van de borsten tegenvallen. Het uiteindelijke aspect van de littekens is niet geheel voorspelbaar. Vooral waar deze ver in de richting van de oksels doorlopen, kunnen ze vrij dik, rood en gevoelig worden. Na verloop van maanden na de borstverkleining neemt de gevoeligheid weer af, ze worden dunner en witter, maar kunnen ook breder worden.

Consult

Tijdens een eerste consult zal de arts alles uitleggen over de mogelijkheden en zal hij of zij u advies geven op basis van uw huidige borsten en uw eigen wensen. Een eerlijk en haalbaar advies staat voorop bij de Parkkliniek.

Vergoeding door ziektekostenverzekeraar

Borstverkleining wordt door alle verzekeraars vergoed vanuit het basispakket mits aan een aantal voorwaarden voldaan wordt.

1. Er moet een verwijzing van de huisarts of een medisch specialist zijn (een verwijsbrief bij het eerste consultbezoek is noodzakelijk om een aanvraag voor vergoeding in te dienen bij de zorgverzekeraar).
2. Patiënt heeft last van nek-, schouder- en rugklachten .
3. Er moet sprake zijn van smetten (eczeem, roodheid) van de huid onder de borstplooien.
4. De cupmaat moet minstens cup DD zijn (bij een lengte van 1.60 m vanaf cup D)
5. BMI (lichaamsgewicht in kg / lengte in m) moet lager zijn dan 30
6. Fysiotherapie, Mensendieck en/of ondersteunende BH hebben de klachten niet verminderd.

Tijdens het consult zal uw plastisch chirurg hiernaar vragen. Pas als aan al deze voorwaarden is voldaan kan er via elektronische weg een aanvraag voor vergoeding worden ingediend bij uw ziektekostenverzekeraar.

Wanneer goedkeuring:
Tijdens de aanvraag kan er al een indicatie worden gegeven of uw kans maakt op een vergoeding. U krijgt 1-2 weken na het indienen van de machtigingsaanvraag een schriftelijk bevestiging thuisgestuurd van uw ziektekostenverzekeraar waarin vermeld staat of u een goedkeuring heeft gekregen of een afwijzing.

Park Medisch Centrum krijgt in principe ook een bevestiging van uw ziektekostenverzekeraar. Wanneer u snel een operatie wilt afspreken kunt u bij een goedkeuring zelf contact opnemen met ons secretariaat om een afspraak te maken voor de borstverkleinende operatie.
De machtiging is meestal 1 jaar geldig na afgiftedatum, u kunt er dus nog rustig over nadenken.

Consulten
Consult voor botuline toxine en injectables € 30
– Indien behandeling volgt wordt dit bedrag in mindering gebracht op de nota.
– Bij machtiging aanvraag wordt het consult gedeclareerd bij uw ziektekostenverzekering
– Denk aan uw eigen bijdrage, deze wordt geïnd door uw ziektekostenverzekering

Prijs

Hier vindt u de tarieven voor een borstverkleining en de borstlift in de Parkkliniek*. De totale kosten van de ingreep hangen onder andere af van het type ingreep, eventuele protheses en de wensen van de cliënt.

Kiest u voor de Parkkliniek dan kiest u niet voor de goedkoopste kliniek maar wel voor kwaliteit en de zekerheid dat u in goede handen bent.

De tarieven zijn inclusief € 50,– voor registratie van twee implantaten in het Dutch Breast Implant Registry (DBIR).

* prijslijst per 1 januari 2023. Prijswijzigingen voorbehouden
Alle prijzen zijn vanaf prijzen en indicatief. De definitieve prijs wordt tijdens het consult in overleg met uw arts vastgesteld en is afhankelijk van de uitgebreidheid en zwaarte van de ingreep. De prijzen zijn inclusief lokale verdoving of narcose tenzij anders aangegeven.

Wat heeft u nodig als u bij ons op consult komt?

Plastische chirurgie: Indien u met een medische klacht bij ons op consult komt dient u een verwijzing van uw huisarts mee te brengen.

Besluit u tot operatie bij ons, graag uw apotheek toestemming geven voor het LSP (Landelijk Schakel Punt). Dit is nodig om eventuele medicatie op te vragen of voor te schrijven.

Heeft u meer informatie nodig?
Ons team staat voor u klaar!

Onze plastisch chirurgen (4)

dokter wu

Drs. S.H. Wu

Plastisch chirurg

dokter nio

Drs. C.R. Nio

Plastisch chirurg

dokter Braam

Drs. M. Braam

Plastisch chirurg

dokter Hoekstra

Dr. L.T. Hoekstra

Plastisch chirurg