Verkeersoverlast op de Hoofdweg. Graag rekening houden met een iets langere reistijd.
Actuele informatie     Team
Veelgestelde vragen     Wachttijden
Bel ons     Mail ons     

Uitleg anesthesie en Zorgpad

Uitleg anesthesie en Zorgpad

 

Wat is anesthesie en welke vormen zijn er?

Anesthesie is de verdoving die u krijgt voor uw operatie. Uw pijnzenuwen worden tijdelijk uitgeschakeld zodat u tijdens de ingreep niets voelt. Er bestaan diverse anesthesietechnieken die per individu en operatie geschikt zijn. In een consult met uw behandelend chirurg wordt besproken welke vorm van anesthesie voor uw ingreep het beste is. Tijdens een operatie zal een anesthesioloog zorgen dat u pijnvrij de operatie door komt.

Preoperatieve screening door uw anesthesioloog

Door middel van een vragenlijst, gesprek en eventueel lichamelijk onderzoek bepaalt de anesthesioloog of de ingreep en gekozen anesthesie methode voor u verantwoord is. Heeft u zelf nog vragen over uw anesthesie dan kunt u ze in dit gesprek uiteraard ook stellen. Als alles in orde is wordt de operatie ingepland. Wij hebben korte wachttijden.

De mogelijke soorten anesthesie in Park Medisch Centrum

Algehele anesthesie, ook narcose genoemd. Op de operatiekamer krijgt u het slaapmiddel door uw infuus. Dit kan een beetje branderig aanvoelen en binnen een halve minuut bent u in slaap. Als u slaapt plaatsen wij een kunststof buisje in uw keel. Daarmee wordt u beademd. Dit buisje wordt weer verwijderd nog voor dat u wakker wordt op de uitslaapkamer. U kunt hierna nog wel even last houden van uw keel.

Sedatie, ook roesje genoemd. Hier krijgt u ook een slaapmiddel toegediend via het infuus. U slaapt maar niet zo diep dat u nog wel zelfstandig ademhaalt. Een roesje wordt vaak in combinatie met een ruggenprik gegeven.

Regionale anesthesie, de meest bekende regionale anesthesie is de ruggenprik (spinaal). Met een dun naaldje spuit de anesthesist verdovingsvloeistof in uw onderrug. Hierna is het onderlichaam verdoofd en kan de specialist opereren zonder dat u dat merkt. Als u het niet prettig vind om de geluiden op OK te horen is het mogelijk dat u een slaapmiddel toegediend krijgt naast de ruggenprik. De ruggenprik wordt geprikt op de voorbereiding kamer, het toedienen van het roesje vind plaats op de operatie kamer.

Lokale anesthesie, bij kleine ingrepen wordt alleen de plek zelf verdoofd. Hier verdoven we alleen de plek waar geopereerd wordt en bent u verder ook geheel bij kennis.

De dag van de ingreep

Bij aankomst in de kliniek wordt u naar uw één- of tweepersoonskamer begeleid. Hier neemt de verpleegkundige nogmaals een aantal vragen met uw door en krijgt u informatie over hoe de dag ongeveer zal gaan verlopen. Op de kamer kleed u zich om in de OK kleding die u van de verpleegkundige krijgt. Vanuit de kamer wordt u door de verpleegkundige naar de voorbereidingskamer (holding) gebracht. Hier wordt u aangesloten aan de monitor. Zo wordt uw hartslag, bloeddruk en zuurstofgehalte gemonitord. Ook wordt hier een infuus geprikt en krijgt u een infuus met vocht toegediend. Afhankelijk van de ingreep is het mogelijk dat u antibiotica toegediend krijgt.

De operatie onder algehele anesthesie

Als de voorbereiding op de holding is gedaan wordt u in bed naar de operatiekamer gereden. U krijgt een deken want op de operatiekamer is de temperatuur bewust laag om de kans op infecties te verkleinen. Het medisch team zal u verplaatsen naar de operatietafel. Bij elke ingreep wordt zowel op de holding als in de operatiekamer nogmaals naar uw naam en geboortedatum gevraagd. Dit is standaard veiligheid protocol.

U wordt wakker op de verkoever

Verkoever Park Medisch CentrumAls u wakker wordt bent u op de verkoever (zelfde kamer als de voorbereidingskamer). U blijft hier nog even aangekoppeld aan de bewakingsapparatuur. Als u eraan toe bent krijgt u een waterijsje aangeboden. Waterijs helpt onder andere tegen misselijkheid en vieze smaak in de mond als gevolg van de narcose en het nuchter zijn voor een operatie. Het is normaal als u nog even slaperig bent. U wordt door de verpleegkundigen continu gemonitord en als u pijn heeft kunt u wat extra pijnstilling krijgen in het nog aanwezige infuus. Als uw vitale functies stabiel zijn en u zich goed voelt wordt u door de verpleegkundige van de afdeling opgehaald en teruggebracht naar uw kamer. Hier kunt u nog verder bijkomen en krijgt u iets te eten en drinken. U mag uw contactpersoon op de hoogte stellen dat u weer terug bent op de kamer. Als u nog te slaperig bent kan de verpleegkundige ook even contact op nemen met uw contact persoon.

Uw herstel na een narcose

Een medische ingreep ondergaan kan spannend zijn en de medicatie die u heeft gekregen is niet direct uit uw bloed. Het is normaal indien u de eerste paar dagen wat last en ongemak heeft. Het uitwerken van de medicatie kan wat klachten geven zoals vermoeidheid, maar ook geestelijk wat onrust of emoties kunnen erbij horen. Het is raadzaam de dagen voor de ingreep alvast wat rust te nemen en extra aandacht aan uw gezondheid te besteden. Als u naar omstandigheden zo fit mogelijk de ingreep ingaat, zal uw herstel ook beter gaan. Ook bij lokale anesthesie kunt u na de ingreep nog wat ongemak hebben. Daarom is het noodzakelijk dat u wordt gebracht en gehaald. Zelfstandig reizen met openbaar vervoer of autorijden is niet toegestaan bij elke vorm van anesthesie.

Uw ingreep uitgelegd van minuut tot minuut

Een chirurgische ingreep is iets om zorgvuldig te overwegen. Bij Park Medisch Centrum is opereren nooit de eerst optie. Mocht het voor u wél de beste optie zijn, dan gaan we dat snel inplannen. Park Medisch Centrum heeft als visie ‘kleinschaligheid en individuele aandacht’. Ons team begeleidt u intensief. Niet alleen voorafgaand de ingreep, maar ook voor de beste en meest persoonlijke nazorg mag u op ons rekenen. Het spreekt voor zich dat ons medisch team altijd bereikbaar is. Na elke ingreep krijgt u documentatie mee waarop ook een 24 uur per dag bereikbaar telefoonnummer staat.

 

Het ‘Zorgpad’ bevat alle details van uw ingreep

Tijdens een consult wordt u duidelijk verteld wat u kunt verwachten van uw ingreep. U krijgt documentatie mee naar huis om door te lezen. Hier staan ook zaken in die u zelf dient voor te bereiden. In de zorg hanteren wij zeer strenge protocollen die ons medisch team uitvoert. Een voorbeeld van zo’n protocol document is het ‘Zorgpad’. Hier staat in detail hoe ons medisch team dient te handelen. Uiteraard is ons medisch team zo geroutineerd dat zij dit naslagwerk uit hun hoofd kennen. Mocht u een ingreep overwegen is het interessant om het ‘Zorgpad’ door te nemen.

 
Goede zorg is veilige zorg en u heeft de zekerheid dat u bij ons in goede handen bent.

 

Wat heeft u nodig als u bij ons op consult komt?

Orthopedie: Een verwijzing van uw huisarts. Indien u een consult heeft met betrekking tot het plaatsen van een eventuele knie- of heupprothese tevens een recente röntgenfoto, niet ouder dan 6 maanden.

Neurochirurgie: Een verwijzing van uw behandelend neuroloog (uw huisarts is helaas niet voldoende). Tevens een recente MRI scan van uw lage rug, deze mag niet ouder zijn dan 3 maanden.

Plastische chirurgie: Indien u met een medische klacht bij ons op consult komt dient u een verwijzing van uw huisarts mee te brengen.

Besluit u tot operatie bij ons, graag uw apotheek toestemming geven voor het LSP (Landelijk Schakel Punt). Dit is nodig om eventuele medicatie op te vragen of voor te schrijven.
Heeft u meer informatie nodig?
Ons team staat voor u klaar!

 

 

Alle waarderingen van onze patiënten op Zorgkaart Nederland

Bekijk alle waarderingen
 

Park Medisch Centrum in de media

Elsevier beste ziekenhuizen en klinieken onderzoek 2021

25 november 2021 – De resultaten van Elsevier´s jaarlijkse ¨Beste Ziekenhuizen & Klinieken 2021¨ onderzoek zijn bekend gemaakt.
Het verheugt ons zeer dat wederom, nu voor de vierde keer op een rij, het Park Medisch Centrum als beste naar voren is gekomen in de categorie ¨Heupprothese¨. Tevens zijn we ook één van de winnaars in de categorie ¨Knieprothese¨.

Bekijk de onderzoek resultaten in Elsevier.