Verkeersoverlast op de Hoofdweg. Graag rekening houden met een iets langere reistijd.
Actuele informatie     Team
Veelgestelde vragen     Wachttijden
Bel ons     Mail ons     

PTED – Endoscopische hernia operatie

PTED – Endoscopische hernia operatie

Naast de reguliere herniaoperatie bestaan er ook mogelijkheden om de tussenwervelschijf te benaderen via een naald, een endoscoop (of kijkbuis) of via een kort buisje (microtube). Deze technieken hebben met elkaar gemeen dat er via een kleinere toegang wordt gewerkt, waardoor de operatiewond minder groot is dan bij de reguliere operatie. Zowel de PTED techniek als de MTD techniek zijn mogelijk in Park Medisch Centrum. Daardoor verloopt de wondgenezing sneller en hoeven de patiënten minder lang in Park Medisch Centrum te blijven. Niet iedere hernia is echter geschikt om op één van deze manieren te worden behandeld.

 

 • PTED – Endoscopische hernia operatie

  Bij deze methode (PTED, Percutane Transforaminale Endoscopische Discectomie)  wordt de hernia met een endoscoop vanaf de zijkant benaderd. De endoscopische hernia operatie vindt plaats via een klein sneetje (8mm) in de huid, ongeveer 10 cm uit het midden waarlangs een smalle buis wordt opgeschoven naar de plaats waar zich de hernia bevindt. De operateur kan tegelijkertijd op een videoscherm zien waar de hernia zit. In de buis kunnen instrumenten worden opgeschoven, waarmee de operateur de hernia kan verwijderen. De ingreep vindt plaats onder locale verdoving om de functie van de zenuwen tijdens de operatie te kunnen observeren.Het grote voordeel is dat de patiënt niet onder narcose hoeft en geen ruggenprik krijgt. Drie uur na de operatie kan de patiënt weer rondlopen, meestal zonder beenpijn en wordt dezelfde dag ontslagen.

  Er zijn slechts een paar plaatsen in Nederland waar deze ingreep wordt uitgevoerd. Het betreft een techniek waar internationaal veel onderzoek naar is gedaan. Vanaf maart 2009 hebben wij bijna 1100 patiënten via deze techniek behandeld met vergelijkbare resultaten als bij de klassieke benadering. De schade aan de rug is echter veel minder en het herstel is aanzienlijk beter en sneller.


 • Het laatste nieuws over de PTED – Endoscopische hernia operatie

  Het Park Medisch Centrum is één van de weinige (4) plaatsen in Nederland waar de patiënt met een rughernia terecht kan voor een operatie middels de PTED-techniek en waar de operatie volledig vergoed wordt door uw verzekeraar. Deze techniek biedt een goed alternatief voor de klassieke hernia operaties.Hernia operaties worden jaarlijks bij ongeveer 6000-7000 patiënten uitgevoerd in Nederland (Bron: NVvN). Deze patiënten worden meestal geopereerd volgens de open microdiscectomie techniek. Deze techniek is de ‘gouden standaard’ om een hernia operatie uit te voeren, waarbij de chirurg rechtstreeks, al dan niet met vergroting, zicht heeft op de hernia (open). Deze operatie vindt vaak plaats onder algehele narcose of met behulp van een ruggenprik. Naast deze ‘gouden standaard’ is er de MTD en een minimaal invasieve techniek, de ‘Percutane Transforaminale Endoscopische Discectomie ‘, oftewel PTED-techniek.

  PTED endoscopische hernia techniekBij de PTED-techniek heeft de chirurg via een kleine incisie in de flank en een endoscoop met een werkkanaal, toegang tot de hernia. De neurochirurg kan tijdens de operatie op een videoscherm zien waar de hernia precies zit en zo heel nauwkeurig te werk gaan. In de smalle buis (het werkkanaal) kunnen instrumenten worden geschoven waarmee de arts de hernia kan verwijderen. Deze operatie wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Bij de PTED-techniek is géén overnachting in het ziekenhuis nodig en ontstaat er minder schade aan de rug.

  De PTED was tot december 2020 nog niet in het basispakket van de zorgverzekering opgenomen en bevond zich nog in de onderzoeksfase. In opdracht van het Ministerie Van Volksgezondheid (VWS) hebben de Vrije Universiteit Amsterdam, het Erasmus MC Rotterdam, het Rijnstate ziekenhuis en het LUMC tezamen onafhankelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit en kosteneffectiviteit van de PTED-techniek. Om dit te kunnen doen was de PTED-techniek voorwaardelijk toegelaten tot het basispakket van de zorgverzekering. Dit gold van januari 2016 tot december 2020.

  Het PTED-onderzoek is 1 januari 2016 officieel van start gegaan. Het Park Medisch Centrum is één van de weinige ziekenhuizen die deelgenomen heeft aan deze studie. PTED werd in het begin van de studie alleen in het Park Medisch Centrum uitgevoerd. De overige chirurgen uit de andere ziekenhuizen volgden rondom deze periode een leertraject om de PTED-techniek te kunnen uitvoeren. Sinds januari 2017 is dit leertraject voorbij. Daarna zijn de chirurgen de PTED zelfstandig gaan uitvoeren in onderzoeksverband.

  In april 2019 zijn de laatste patienten geincludeerd voor de studie en hebben wij per april 2020 de patiënten minstens een jaar gevolgd. In totaal hebben 613 patiënten kunnen deelnemen aan het eerste gedeelte van de PTED-studie.

  Op basis van het beschikbare bewijs is de conclusie dat PTED minstens net zo goed is als de standaardoperatie. Hiermee voldoet PTED aan de stand van de wetenschap en praktijk. Daarom adviseert het Zorginstituut aan de minister voor Medische Zorg en Sport om PTED per 1 december 2020 uit de basisverzekering te vergoeden.

  In de periode van de voorwaardelijke toelating is gebleken dat de effectiviteit van PTED afhangt van de ervaring van chirurgen. Hoe vaker zij de operatie doen, hoe beter het resultaat voor patiënten. Daarom gaan de beroepsgroepen, zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties op verzoek van het Zorginstituut een ‘waarborgendocument’ opstellen met de kwaliteitscriteria voor PTED. Dit waarborgendocument zou aanvankelijk eind november 2020 worden opgeleverd, maar verschijnt nu naar verwachting uiterlijk 1 juli 2021.

  Pas als het waarborgendocument klaar is, geldt de vergoeding uit het basispakket voor alle ziekenhuizen die voldoen aan de afgesproken kwaliteitscriteria. Tot die tijd geldt de vergoeding alleen als de operatie wordt gedaan door chirurgen die succesvol hebben deelgenomen aan het traject van de voorwaardelijke toelating (de zogenoemde PTED-studie). Deze chirurgen werken bij een van de volgende 4 ziekenhuizen: Rijnstate Ziekenhuis (Arnhem), Rijnland Ziekenhuis (Leiderdorp), Park Medisch Centrum (Rotterdam) en St. Elisabeth Ziekenhuis (Tilburg).

  In het Park Medisch Centrum wordt de PTED uitgevoerd door dr. B.S. Harhangi.

  Voor een gedetailleerde uitleg van de PTED-techniek verwijzen we graag door naar onderstaand filmpje wat gemaakt is door het onderzoeksteam.
   

  De video is ook te bekijken op een pagina van de Park site, klik hier.


 • Ervaringen met de PTED – Endoscopische hernia operatie

  Juni 2016

  Tevreden PTED-patiënt van Park Medisch Centrum deelt haar ervaring in een interview.

Wat heeft u nodig als u bij ons op consult komt?

Neurochirurgie: Een verwijzing van uw behandelend neuroloog (uw huisarts is helaas niet voldoende). Tevens een recente MRI scan van uw lage rug, deze mag niet ouder zijn dan 3 maanden.

Besluit u tot operatie bij ons, graag uw apotheek toestemming geven voor het LSP (Landelijk Schakel Punt). Dit is nodig om eventuele medicatie op te vragen of voor te schrijven.

Uw behandeling wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.
Heeft u meer informatie nodig?
Ons team staat voor u klaar!

Waarderingen PTED operatie van onze patiënten op Zorgkaart Nederland


 • PTED rughernia 14-5-2024

  Geplaatst op: 14-05-2024Rughernia

  Deze kliniek kan ik iedereen aanbevelen! De gesprekken en de voorbereiding zijn perfect verlopen.Al het personeel is even vriendelijk en zorgzaam. Dr Schroder(neurochirurg) is vriendelijk, stelt goede vragen en zeer kundig. Het hele team trouwens! Men heeft oog voor de patiënt, voor en na de operatie! Als eerste ’s ochtends aan de beurt voor de PTED operatie en in de loop van de middag naar huis. PMC : allen zeer bedankt!


 • PTED rughernia 11-3-2024

  Geplaatst op: 11-03-2024Rughernia

  Van tevoren aardig wat research uitgevoerd betreft de verschillende mogelijkheden m.b.t. hernia operaties. PTED gekozen wegens de minimaal invasieve behandelmethode. Zeg je PTED dan kun je eigenlijk niet om dr. Harhangi heen. Complimenten aan de gehele medische staf en in het bijzonder dr. Harhangi, wat een kundige arts. Ik ben nu (4 weken later) voor 95% van mijn klachten af na 1,5 jaar pijnklachten te hebben ervaren, wat een verademing.


 • PTED rughernia 11-1-2024

  Geplaatst op: 11-01-2024Rughernia

  Eind december ben ik door dr. Schröder geopereerd aan een rughernia (PTED behandeling). Meteen na de behandeling was de beenpijn grotendeels weg. Na een paar dagen kwam deze wel voor even terug (dat was me vooraf al verteld) maar inmiddels helemaal verdwenen. Nog een klein beetje pijn in m?n bil en in het behandelde gebied maar dat is een kwestie van geduld. Na ruim een jaar van klachten en zenuwpijn ben ik er eindelijk vanaf en had ik dit achteraf gezien veel eerder moeten laten doen! Ik kan het iedereen met vergelijkbare klachten aanraden!


 • PTED rughernia 10-8-2023

  Geplaatst op: 10-08-2023Rughernia

  Direct na mijn hernia (S1) operatie (uitgevoerd middels PTED techniek) was de pijn weg! Wat een openbaring! Voorafgaand had ik me goed ingelezen over de techniek, de voor en evt. de nadelen en heb ik vooraf contact gehad met Dr.Schröder die de operatie heeft uitgevoerd. Zodoende had ik direct vertrouwen in de kliniek , de arts en zijn team. Ik keek uit naar de dag van de operatie. In Park Medisch Centrum werd ik vriendelijk en kundig geholpen zowel voor als ná de operatie. Ook was al deze informatie terug te lezen op het Weblog van Dr. Schröder. De boodschap dat ik altijd contact op kon nemen bij vragen was dan ook niet nodig De arts heeft zelf ook nog gebeld. Het herstel, nu 5 weken geleden gaat naar volle tevredenheid. Pijnstillers heb ik niet nodig gehad en wat ben ik blij dat ik weer pijnloos kan bewegen! Niet alleen dat, maar mijn persoontje zélf was er weer…..ook tot grote vreugde van mijn directe omgeving ! ;
  Dank dat jullie dit beroep gekozen hebben om ons te helpen!


 • PTED rughernia 18-6-2023

  Geplaatst op: 18-06-2023Rughernia

  “Bij een PTED-behandeling nemen ze de krenten uit de pap en geen patienten met medische complicaties zoals bij u.” werd mij elders verteld. Nou laat dat maar aan PTED-paus dokter Harhangi en zijn team over. Binnen enkele weken kon ik, 73-jarige man met medisch complicaties, geholpen worden. Op de dag van de operatie was ik bloedzenuwachtig en had een torenhoge bloedruk. Er werd besloten de operatie door te zetten. Toen ik wakker werd gemaakt dacht ik in een UFO te vertoeven. Vreemde apparaten aan het plafond en omringd door handen. Voeten waren nergens te vinden. Ik had enige associatie met de roerige jaren zestig toen milde geestverruimende middelen onderdeel waren van het culturele leven. Ik bleek echter op mijn buik te liggen hetgeen e.e.a. verklaarde. Zonder ‘krent uit de pap’ te zijn wandel ik, met een normale bloedruk en beide voeten op de grond, weer vrolijk door het leven.


 • PTED rughernia 7-4-2023

  Geplaatst op: 07-04-2023Rughernia

  Ik ben geopereerd door dr. Schroder voor een hernia met de PTED techniek. Ik heb duidelijk uitleg gekregen en het was helder wat de verwachtingen waren. Dr. Schroder heeft ook een eigen website waar van alles opstaat. Ik vond de operatie 100% meevallen. Heb geen enkele keer tijdens of na de operatie pijn gehad. Alleen wat stijf. Je krijgt een roesje, maar ik heb volledig geslapen tijdens de behandeling, wat ik erg prettig vond. Ik kan weer plat op mijn rug liggen en geen uitstralingspijn ervaren!

  Het is jammer dat grote zorgketens, zoals ziekenhuizen deze operatie niet uitvoeren, maar ook niet adviseren waardoor patienten dit zelf moeten ontdekken. Ik had gewild dat ik deze operatie twee jaar eerder had laten doen en niet steeds had aangekeken, zoals werd geadviseerd, ondanks de pijn.

  Dr. Schroder en team park medisch centrum, bedankt!


 • PTED rughernia 16-3-2023

  Geplaatst op: 16-03-2023Rughernia

  De zorg is heel goed, juiste uitleg voor en na de behandeling. Erg blij dat het ziekenhuis mij na 8 jaar eindelijk doorstuurde voor een operatie aan een hernia. Dit dmv een PTED operatie gebeurd, vrijwel direct na de operatie geen pijn en uitval meer gehad. De weken die er na volgde werd het eigenlijk aleen maar beter. De rugpijn is nog niet in zijn geheel weg maar al vele male beter dan hoe het voor de operatie was. Zitten, lopen, liggen en traplopen zijn weer een normaal iest geworden, waar ik voorheen dir niet of nauwelijks kon.


 • PTED rughernia 27-2-2023

  Geplaatst op: 27-02-2023Rughernia

  Met klasse ontvangen en behandeld, fijne sfeer, rustgevend, goede uitleg, heel blij met snelle beslissing operatie. PTED techniek bewonderingswaardig!


 • PTED rughernia 9-2-2023

  Geplaatst op: 09-02-2023Rughernia

  Ik ben nu voor de tweede keer geopereerd aan een hernia operatie door Dr. Schröder. Na de operatie totaal geen klachten meer gehad, echt super. De PTED operatie was erg fijn en kon dezelfde dag naar huis. De verzorging in de Park kliniek was super, niets op aan te merken.


 • PTED rughernia 16-1-2023

  Geplaatst op: 16-01-2023Rughernia

  Ik ben geopereerd aan een hernia, waar ik al 2 jaar last van heb, volgens de PTED methode en dat is mij duizend procent meegevallen. Voelde me op mijn gemak. Bedankt Dr. Hangari en team!

 

Alle waarderingen van onze patiënten op Zorgkaart Nederland

Bekijk alle waarderingen
 

Onze neurochirurgen

Dr. B.S. HarhangiDr. B.S. HarhangiNeurochirurg
PTED,
Vasculair en spinaal
Dr. N. MoayeriDr. N. MoayeriNeurochirurg
Lage rug hernia en lumbale kanaal vernauwingen
PTED
Dr. M. SchröderDr. M. SchröderNeurochirurg
Wervelkolomchirurgie
PTED
Dr. R.F. van RoldeDr. R.F. van RoldeNeurochirurg
Wervelkolom
chirurgie
Drs. J. WolfsDrs. J. WolfsNeurochirurg
Wervelkolom
chirurgie
Dr. M. Abu SarisDr. M. Abu SarisNeurochirurg
Cervicale hernia