Verkeersoverlast op de Hoofdweg. Graag rekening houden met een iets langere reistijd.
Actuele informatie     Team
Veelgestelde vragen     Wachttijden
Bel ons     Mail ons     

Spondylodese operatie van de lage rug in Park Medisch Centrum

Spondylodese operatie van de lage rug in Park Medisch Centrum

Spondylodese betekent het vastzetten van wervels aan elkaar. In de volgende tekst gaat het alleen over het vastzetten van wervels in de lage rug, oftewel de lumbale wervelkolom.

De spondylodese ingreep wordt al vele jaren gedaan, maar wint de laatste tijd sterk aan populariteit door het steeds meer beschikbaar komen van moderne materialen die de ingreep veiliger en effectiever maken. Ondanks het feit dat hierdoor de operatie makkelijker uitvoerbaar is, blijft het erg belangrijk om de noodzaak hiervoor zeer zorgvuldig af te wegen.

De neurochirurg die deze operatie in Park Medisch Centrum uitvoert is Neurochirurg Jasper Wolfs. Afhankelijk van uw klachten en afwijkingen in de lage rug kan er een indicatie voor een spondylodese worden gesteld. Alle voors en tegens zullen met u worden besproken in een preoperatief consult. Deze behandeling wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.
 

 

  • Indicaties voor spondylodese

    Een indicatie (reden tot behandeling) waar geen twijfel of discussie over bestaat is de z.g. instabiliteit van de wervels. Hieronder wordt verstaan dat de wervels onvoldoende onderling verband met elkaar hebben en dus min of meer “los” van elkaar liggen. Deze instabiliteit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een fractuur (breuk), een tumor (gezwel) of door artrose (slijtage). Ook kan door een onvoldoende samenhang aan de achterzijde een afglijden van een wervel ten opzichte van de erboven of eronder gelegen wervel optreden (spondylolisthesis). Dit kan zowel op basis van een aangeboren aanlegstoornis als door “slijtage” in de loop van het leven optreden.
     
    Bij instabiliteit die het gevolg is van slijtageprocessen ofwel degeneratieve veranderingen is het niet altijd noodzakelijk om een spondylodese te verrichten. Dit zijn in feite verouderingsverschijnselen die zich bij de één sneller voltrekken dan bij de ander. De verschijnselen bestaan vooral uit het minder elastisch worden van de discus (tussenwervelschijf), uit woekering van het bot bij de gewrichtjes tussen de wervelbogen (facetgewrichten) en/of uit verdikking van de band (ligament) die zich tussen de bogen uitstrekt. Hierdoor kan een vernauwing van het wervelkanaal ontstaan en bovendien soms een veranderde stand van de wervels ten opzichte van elkaar. Soms bestaat er ook vergrote beweeglijkheid tussen de wervels ten opzichte van elkaar.
    De vraag is of een veranderde stand door slijtage of een vergrote beweeglijkheid als instabiliteit beschouwd moet worden en of er een noodzaak tot spondylodese bestaat. Ook is er geen eenstemmigheid over wat nu als “vergrote beweeglijkheid” moet worden beschouwd. Soms kan er worden besloten om alleen een decompressie te verrichten. Er bestaat wel een kans dat er in tweede instantie alsnog een spondylodese moet worden verricht bij terugkeer of persisteren van de klachten. De verschillende mogelijkheden en uw persoonlijke situatie worden poliklinisch met u besproken door uw behandelend neurochirurg Jasper Wolfs.
     
    Een spondylodese operatie wordt in de regel niet verricht voor alleen rugpijn. Vaak is de oorzaak van rugpijn niet goed op een MRI-scan te zien. In zeer specifieke gevallen kan een indicatie voor een spondylodese worden gesteld indien er 1 tussenwervel dusdanig versleten is dat de rugpijn hierop is terug te voeren met bepaalde kenmerken die op een MRI worden gezien. Er blijft dan wel een kans dat de operatie weinig effect heeft op de rugpijn. Terughoudendheid met een spondylodese voor rugpijn is dan ook aan de orde.

  • Methodes

    Bij een moderne spondylodese worden schroeven in de boogvoeten van de wervels gedraaid tot in het wervellichaam. Deze schroeven worden verbonden met staven aan de achterzijde van de wervels (de rugzijde). Vanuit de achterzijde wordt de hele tussenwervelschijf verwijderd en vervangen door bot en ‘cages’ die met bot gevuld zijn. Het bot is afkomstig van de weggenomen wervelboog. Dit bot zorgt ervoor dat de wervels aan elkaar vastgroeien voor extra stevigheid. In Park Medisch Centrum wordt door neurochirurg Jasper Wolfs gebruik gemaakt van het nieuwste systeem van Globus Medical. De schroeven en cages die gebruikt worden zijn gemaakt van Titanium.

    cages
    cages en bot
    schroeven en staven

    “Cages”. In de jaren tachtig kwamen de “cages” op de markt. Dit zijn kooitjes, gemaakt van koolstof, titanium of kunststof. Ze worden geplaatst tussen de wervels na het verwijderen van de tussenwervelschijf. De schroeven zorgen voor een stabiele constructie.


  • De operatie

    spondylodese operatie
    De benadering is hetzelfde als bij een gewone herniaoperatie. Na het vrijleggen van de zenuwwortels door verwijderen van de wervelboog en ligamenten en vaak (een deel van) het gewricht, eventueel gecombineerd met het verwijderen van de tussenwervelschijf, kan de fixatie plaatsvinden met cages, schroeven en staven. De fixatie is meteen oefenstabiel, één van de grote voordelen van de methode. Er hoeft geen korset te worden gedragen na de operatie. De schroeven en platen zorgen voor een stevige onbeweeglijkheid van het segment, zodat dit kan vastgroeien. Dit duurt ongeveer zes tot twaalf maanden, zodat daarna het spondylodesemateriaal eigenlijk niet meer nodig is. De schroeven worden echter zelden of nooit verwijderd.

    fixatie van de onderste lendenwervels aan het heiligbeen
    fixatie van de onderste lendenwervels aan het heiligbeen

    De afbeeldingen tonen een fixatie van de onderste lendenwervels aan het heiligbeen. Meestal is het vastzetten van 2 wervels afdoende. Voorafgaand aan de fixatie wordt de wervelboog en tussenwervelschijf verwijderd.
     
    De duur van de operatie hangt af van het aantal wervels dat de chirurg vastzet. Meestal duurt de operatie iets meer dan een uur.


  • Risico’s

    In grote lijnen zijn de risico’s hetzelfde als die van iedere rugoperatie. Daar komen echter de risico’s bij die samenhangen met het inbrengen van het materiaal en met het materiaal zelf. Er moet soms iets meer gemanipuleerd worden met de zenuwen, wat tot uitval van functie (doof gevoel, krachtsvermindering) kan leiden. Het materiaal zelf kan losraken, breken of verschuiven. Ondanks een zorgvuldige techniek en veel ervaring zijn dit soort complicaties niet volledig te vermijden, maar gelukkig wel betrekkelijk zeldzaam.

  • Resultaten

    Bij een goede indicatie om een spondylodese operatie te verrichten zijn de resultaten met betrekking tot been en rugpijn heel goed. Veel patienten knappen heel goed op na een spondylodese operatie. Wanneer een spondylodese plaatsvindt voor uitsluitend rugpijnklachten zijn de resultaten over het algemeen slechter. Dit komt omdat de indicatie voor de operatie onduidelijk is en maar zelden een zo duidelijke indicatie wordt gezien dat een operatie door een ervaren wervelkolomchirurg als zinvol zal worden beoordeeld. Dit maakt dat het succespercentage van een spondylodese voor alleen rugpijn 60-70% is.
     
    Het resultaat blijft bij rokers duidelijk achter. Ook het bereiken van een stabiele benige verbinding lukt bij deze groep patiënten minder goed. In de Verenigde Staten wordt de operatie bij rokers dan ook in veel gevallen niet gedaan! Stoppen met roken voor een spondylodese operatie wordt derhalve ook ernstig geadviseerd.

  • Tenslotte

    Door de goede resultaten van een spondylodese wint deze operatie snel aan populariteit. Bij de onbetwiste instabiliteit door fracturen, tumoren of bij een duidelijke afglijding is de operatie een belangrijke verbetering door de snelle mogelijkheid tot belasten en daardoor kleinere kans op een trombosebeen. Hoe zorgvuldiger de patiëntenselectie, hoe beter het resultaat. Voor sommige patiënten is het een “laatste redmiddel”. Ze hebben al van alles geprobeerd, zijn ten einde raad en hebben daarom soms te hoog gespannen verwachtingen van een ingreep. Men dient dit goed van tevoren te bespreken en te bedenken.
    Dit alles zal aan bod komen tijdens het poliklinisch consult met uw behandelend neurochirurg Jasper Wolfs.

  • Veel gestelde vragen

    Wat kan ik van een spondylodese operatie verwachten?
    Na een spondylodese operatie begint het herstel vrij snel. Een paar uur na de operatie mag u uit bed en gaan lopen. Met name de rugpijn kan echter best 6-8 weken aanhouden. Ook de beenpijn kan nog regelmatig optreden. Meestal zal na 6-8 weken een duidelijke verbetering merkbaar zijn. De poliklinische controle vindt telefonisch plaats na 8 weken. De herstelperiode is echter best verschillend. Sommige patienten ervaren heel snel geen rug en beenpijn meer. Sommigen hebben nog wel een paar maanden na de operatie rug- en beenpijnklachten.
     
    Wanneer kan ik weer gaan werken?
    De herstelperiode en wanneer weer kan worden begonnen met werken hangt af van meerdere factoren. De benodigde herstelperiode zal ook met uw arbo arts worden afgestemd. Type werk en individuele verschillen zijn belangrijke factoren.

Wat heeft u nodig als u bij ons op consult komt?

Neurochirurgie: Een verwijzing van uw behandelend neuroloog (uw huisarts is helaas niet voldoende). Tevens een recente MRI scan van uw lage rug, deze mag niet ouder zijn dan 3 maanden.

Besluit u tot operatie bij ons, graag uw apotheek toestemming geven voor het LSP (Landelijk Schakel Punt). Dit is nodig om eventuele medicatie op te vragen of voor te schrijven.

Uw behandeling wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.
Heeft u meer informatie nodig?
Ons team staat voor u klaar!

 

Waarderingen spondylodese operatie van onze patiënten op Zorgkaart Nederland


  • Spondylodese 16-11-2023

    Geplaatst op: 16-11-2023

    Na een laminectomie in april 2022 kreeg ik niet het resultaat waar ik op hoopte. Ik bleek in de groep te zitten waar de operatie niet veel soelaas bracht. In september 2023 heb ik mij opnieuw gewend tot de neurochirurg en die vroeg meteen een MRIscan op grond waarvan er onmiddellijk actie werd genomen in de vorm van het kiezen van een andere neurochirurg die meer spondylodese operaties deed dan de eerste neurochirurg. Telefonisch contact met Dhr Wolfs en besloten werd tot een operatie. Het is nu 6 dagen geleden en ik voel al geen pijn in de benen meer. Ik wacht het af , maar so far so good.


  • Spondylodese 18-10-2023

    Geplaatst op: 18-10-2023Rugpijn

    Ik heb op 25 augustus een spondylodese operatie gehad aan mijn onderste wervels Wat een geweldig ziekenhuis! Het personeel in de kliniek waren allemaal even behulpzaam en erg aardig En belangrijker ?ik heb veel minder pijn Ik ben erg blij met dit resultaat!


  • Ruggenmergaandoeningen 18-8-2023

    Geplaatst op: 18-08-2023Ruggenmergaandoeningen

    Ben 2 juni geopereerd door dr Wolfs
    Een spondylolese L4/L5 .
    Had in ons voor gesprek direct vertrouwen in de behandeling hij vertelde eerlijk en accuraat wat er kon en wat wel of niet zou helpen na de operatie
    Na drie eerdere operaties was ik niet echt optimistisch maar ben blij dat ik deze gedaan heb
    Na 10 jaar veel pijn en zware medicatie gebruik ik nu geen enkel medicijn meer en slaap weer elke nacht
    Heel blij met het resultaat
    Ook na de operatie alle info en nacontrole goed verlopen
    Zeer tevreden !


  • Wervelkolomaandoeningen 4-7-2023

    Geplaatst op: 04-07-2023Wervelkolomaandoeningen

    Dr Wolfs werd aanbevolen door een collega van hem en wekte direct vertrouwen door aan te geven dat hij per jaar veel spondylodese operaties deed en dat hij dacht dat mijn klachten zeker goed zouden reageren op de PLIF- ingreep.
    Contact was prettig en to the point, zowel telefonisch als tijdens de operatiedag en nadien.


  • Spondylodese 13-2-2023

    Geplaatst op: 13-02-2023

    Het hele traject getuigt van snelheid, professionaliteit, zorgvuldigheid en vriendelijkheid. Een top-kliniek! Dr. Wolfs heeft een spondylodese operatie uitgevoerd en het effect was direct merkbaar. Ik ben zeer tevreden!


  • Spondylodese 25-1-2023

    Geplaatst op: 25-01-2023Spierziekten

    Begin 2022 begon ik vervelende zenuwpijn te krijgen in mijn been en bil bij een stukje lopen of op 1 plek staan.
    Mijn rug was al jaren fragiel, oa een scoliose, maar met gedisciplineerd sporten plus bezoeken aan de fysio en chiropractor ging het lang goed, In April 2022 werd er een MRI gemaakt, die een combi van afgezakte lumbale wervels, stenose en scoliose liet zien.
    2 zenuwblokkades verder, en behoorlijk wanhopig, was ik zelf enorm aan het zoeken geslagen, en door 2 artsen al als niet operabel gekwalificeerd. Toen kwam Park medisch Centrum op mijn pad. Uiteindelijk werd ik vlak voor kerst 2022 uiterst kundig geopereerd door dr. Wolfs, een spondylodese operatie. Nu 4 weken later voel ik mij een ander mens, geen pijn meer, en lopen gaat al heel goed. Nog even en ik mag weer beginnen met sporten
    De titanium plaatjes en schroeven die zijn geplaatst voel ik nog wel zo nu en dan, maar dat zal langzaam wel wegtrekken. Bedankt dr. Wolfs, ik kan er weer tegen aan!

 

Alle waarderingen van onze patiënten op Zorgkaart Nederland

Bekijk alle waarderingen

Onze neurochirurgen

Neuro chirurg PTEDDr. B.S. HarhangiNeurochirurg
PTED,
Vasculair en spinaal
Dr. N. MoayeriNeurochirurg
Lage rug hernia en lumbale kanaal vernauwingen
Dr. M. SchröderNeurochirurg
Wervelkolomchirurgie
PTED
Dr. R.F. van RoldeNeurochirurg
Wervelkolom
chirurgie
Drs. J. WolfsDrs. J. WolfsNeurochirurg
Wervelkolom
chirurgie
Dr. M. Abu SarisDr. M. Abu SarisNeurochirurg
Cervicale hernia