Verkeersoverlast op de Hoofdweg. Graag rekening houden met een iets langere reistijd.
Actuele informatie     Team
Veelgestelde vragen     Wachttijden
Bel ons     Mail ons     

De nekhernia – De cervicale hernia

Nekhernia operatie in Park Medisch Centrum

De cervicale hernia komt net als de lumbale of rughernia vaak voor. Er zijn wel een aantal verschillen te noemen. Het belangrijkste verschil is dat bij de rughernia een zenuw wordt bekneld en bij de nekhernia kan naast een zenuw ook het ruggenmerg worden bekneld.
Verder komen nekhernia’s minder vaak voor dan rughernia’s en worden ze minder vaak geopereerd. Een nekhernia kan door de beknelling van een zenuw klachten in de arm geven. Deze klachten kunnen bestaan uit pijn, doofheid en tintelingen. Meestal nemen patiënten dan een comfortabele houding van de nek aan om de klachten te verlichten. Hierdoor kunnen op den duur ook nekklachten ontstaan. Deze hebben dus meestal geen directe correlatie met de nekhernia. Verder is het net als bij de rughernia zo dat de meeste klachten zonder operatie kunnen verbeteren en dat niet iedere nekhernia ook daadwerkelijk klachten hoeft te geven.
Dokter Abu Saris is binnen Park Medisch Centrum dé nekhernia expert. Tijdens een consult zal hij uw vragen beantwoorden, Uw behandeling wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.

 

 

 • Anatomie van de halswervelkolom

  De hals- of cervicale wervelkolom is opgebouwd uit 7 halswervels. De belangrijkste functies zijn: de bescherming van het ruggenmerg en de zenuwen, aanhechtingspunten bieden voor de nekspieren en de bewegingen van nek en hoofd mogelijk te maken. De eerste (atlas) en tweede (axis) halswervels zorgen voor het grootste deel van de bewegingen van het “ja-knikken” en “nee-schudden”. Zij hebben dan ook een speciale vorm. De derde tot en met de zevende halswervel zien er ongeveer hetzelfde uit. Tussen de wervels zitten de tussenwervelschijven, die u als kleine schokdempertjes kunt beschouwen. De tussenwervels zorgen er ook voor dat er een (beperkte) beweeglijkheid tussen de wervels mogelijk is. De wervels hebben in het midden een uitsparing. Deze uitsparingen vormen, op elkaar gestapeld, het spinale of wervelkanaal. In het spinale kanaal bevinden zich het o.a. het ruggenmerg en de zenuwen. De meeste nekhernia’s ontstaan tussen tussen vijfde en zesde (C5-6) en zesde en zevende (C6-7) halswervel.

  Een nekhernia ontstaat bijna altijd als gevolg van slijtage. Iedereen kan een nekhernia krijgen, de risicofactoren zijn minder bekend dan bij de rughernia. Roken lijkt wel van negatieve invloed te zijn. Een nekhernia kan een een zenuw beknellen, soms leidt dit tot klachten (Zie ook hierboven).
  halswervelkolom
  De halswervelkolom van (schuin van) voren gezien. De tussenwervelschijven zijn blauw en de zenuwen geel.


 • Het stellen van de diagnose

  Vaak is er aan de hand van de anamnese (de informatie en klachtenpresentatie van de patiënt) en het lichamelijk onderzoek al een vermoeden. De gouden standaard om een nekhernia vast te stellen is de MRI-scan. Deze geeft een goed beeld van de anatomie van de cervicale wervelkolom. De neurochirurg of neuroloog bekijkt dan of de gevonden afwijking een verklaring kan zijn voor de klachten. Niet elke nekhernia hoeft tot klachten te leiden en soms is het zo dat de gevonden hernia niet bij de klachten van de patiënt past.
  nekhernia
  De nekhernia is met de pijl aangeduid.

 • De operatie

  Zoals uit het hierboven beschreven duidelijk mag zijn, vormt niet iedere nekhernia een reden om tot operatie over te gaan. Als de hernia geen verklaring biedt voor de klachten is het juist niet zinvol om een operatie uit te voeren. Worden de klachten wel goed door de hernia verklaard, dan nog is het zo dat de meeste klachten (80%) met de tijd vanzelf verbeteren, eventueel ondersteund door (gedoseerde) rust en pijnstillers. Vanwege dit feit is het over het algemeen verstandig om het lichaam zes weken de tijd te geven het probleem zelf op te lossen. Samen met u als patiënt zullen we bekijken welke oplossing voor u het beste is. Vertrouwt u op de jarenlange expertise van ons team.

  De nekhernia operaties in Park Medisch Centrum gebeuren via de voorste benadering, dus via de hals. Hiermee kunnen vrijwel alle hernia’s worden verholpen. De operaties vinden onder narcose (algehele verdoving) plaats. De patiënt ligt op de rug met het hoofd iets achterover. Er wordt een kleine snede gemaakt in de hals. Vervolgens worden de volgende structuren opgezocht en aan de kant gehouden: spieren, halsslagader, slokdarm en luchtpijp. Zo komen we precies in het midden en aan de voorkant van de halswervelkolom uit. Nu zal de aangedane tussenwervelschijf in zijn totaliteit (inclusief de nekhernia) worden verwijderd.

  Hierdoor wordt de zenuwbeknelling opgeheven en kan het herstel van de zenuw beginnen. Na het verwijderen van de tussenwervelschijf en de nekhernia wordt de ruimte opgevuld met een blokje uit titanium. Dit zorgt er voor dat de ruimte voor de zenuwen behouden blijft en dat de aangrenzende wervels aan elkaar vastgroeien. Dit vastgroeien is het uiteindelijke doel van de operatie en zal de beweeglijkheid van de nek niet merkbaar beïnvloeden. Na de operatie worden de verschillende lagen gehecht en de huid wordt zonder hechtingen gesloten, voor het beste cosmetische resultaat.


 • Operatierisico’s

  Elke operatie brengt risico’s met zich mee. Ook hierover zult u uitvoerig worden ingelicht tijdens uw consult. De kans op een complicatie is zeer gering. De risico’s moet u desalniettemin kennen. Er kan een toename van doofheid, tintelingen of pijn (zeer zelden) optreden. Dit heeft er mee te maken dat een lang beknelde zenuw ineens veel ruimte krijgt, hierdoor kan er een zwelling van de zenuw optreden. Problemen met de wondgenezing, infectie of een nabloeding zijn uiterst zeldzaam. Wel kunnen mensen kortdurend het gevoel van een brok in de keel, een schorre stem of nekpijn hebben. Extreem zeldzame complicaties zijn: beschadiging van de stembandzenuw met blijvende heesheid, beschadiging van luchtpijp, slokdarm of halsslagader en het ruggenmerg.

 • Na de operatie

  Na de operatie kunt u soms de volgende klachten hebben:
  • Wondpijn
  • Nekpijn
  • Schorre stem
  • Gevoeligheid bij het slikken. Deze klachten herstellen vrij snel vanzelf en u hoeft zich hier geen zorgen om te maken. Soms is het nodig om gedurende de eerste weken na de operatie pijnstillers te nemen. De zenuw is lang bekneld geweest door de nekhernia. Na de operatie is de beknelling opgeven, maar de zenuw is vaak nog geïrriteerd en moet nog herstellen. Deze irritatie kan zich uiten in (toegenomen) doofheid en tintelingen. Ook deze klachten verbeteren binnen een aantal weken vanzelf. Wij raden het af om in de eerste 8 weken na de operatie een fysiotherapeutische behandeling voor de nek of schouder te ondergaan.De huid wordt niet gehecht, er hoeven dus geen hechtingen te worden verwijderd.In principe mag u direct na de operatie uit bed en voorzichtig alles bewegen. Ook uw hoofd en nek mag u zonder beperkingen bewegen zolang het geen abrupte bewegingen zijn. Autorijden wordt in de eerste zes weken na de operatie afgeraden.

  Lichte huishoudelijke taken mag u vrij snel op geleide van de pijn weer opnemen. Dit betekent dat u alleen activiteiten mag uitvoeren die u geen pijn doen. Probeert u aan te voelen welk effect bepaalde activiteiten op uw nek- en armpijn hebben. Zware taken als stofzuigen en het opmaken van bedden wordt in de eerste zes weken na de operatie afgeraden.

  Wij adviseren om de eerste vier tot zes weken niet te sporten. Fietsen op een hometrainer mag op geleide van de klachten direct al. Fietsen op straat de eerste weken liever niet. Contactsporten dient u 3 maanden te staken.

Wat heeft u nodig als u bij ons op consult komt?

Neurochirurgie: Een verwijzing van uw behandelend neuroloog (uw huisarts is helaas niet voldoende). Tevens een recente MRI scan van uw lage rug, deze mag niet ouder zijn dan 3 maanden.

Besluit u tot operatie bij ons, graag uw apotheek toestemming geven voor het LSP (Landelijk Schakel Punt). Dit is nodig om eventuele medicatie op te vragen of voor te schrijven.

Uw behandeling wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.
Heeft u meer informatie nodig?
Ons team staat voor u klaar!

 

Waarderingen (nek)hernia operatie van onze patiënten op Zorgkaart Nederland


 • Nekhernia 12-04-2023

  Geplaatst op: 12-04-2023Nekhernia

  ik ben zeer vriendelijk opgevangen door de dames achter het loket, waarna ik werd opgehaald en naar mijn kamer werd gebracht. Daar heb ik een duidelijke uitleg gekregen van de verpleegkundige waarnaar ik me kon omkleden. de ingreep is zeer goed gelukt.de pijn was uit mijn arm en vingers verdwenen. Ik heb 1 nachtje geslapen en mocht de volgende dag alweer naar huis.


 • Nekhernia 21-02-2023

  Geplaatst op: 21-02-2023Nekhernia

  Ik ben geopereerd aan een stenose, al gevolg van een hernia, in mijn nek.
  Hoewel het eerste consult telefonisch verliep, wordt er alle tijd voor je genomen. Je voelt je gehoord en begrepen. Ik had een vragenlijst opgesteld en we hebben samen alles doorgenomen.
  Daarnaast is er een duidelijke en vooral eerlijke uitleg over de behandeling, het herstel en het verwachte resultaat. Ik wist op voorhand dat mogelijk niet alle pijn weg zou zijn, maar had er direct vertrouwen in en heb ook geen seconde getwijfeld over de operatie. (Het enige wat ik wellicht fijner had gevonden, was iemand persoonlijk in de ogen te kijken en niet pas in de verkoeverkamer vlak voor aanvang van de operatie. Maar het was ook zo enorm druk)
  Controle, 6-7 weken na de operatie wederom per telefoon. Ik was nog erg moe. Het resultaat was zo goed, dat ik klaar was om weer te beginnen met sporten! 3 maanden geleden had ik alleen maar kunnen dromen over hetgeen ik nu weer kan! Heel dankbaar!


 • Nekhernia 30-01-2023

  Geplaatst op: 30-01-2023Nekhernia

  Zeer tevreden over park medisch centrum Rotterdam het begint bij de voorduertot de nacht zuster uit Drunen en dokter nekhernia operatie ondergaan in een woord hier wordt je als mens behandeld en zeker niet een nummer operatie en de verzorging top kan menig ziekenhuis een voorbeeld aan nemen


 • Rughernia 23-12-2022

  Geplaatst op: 23-12-2022Rughernia

  Alles was heel duidelijk en voelde vertrouwd.
  Vriendelijk personeel.
  Ik kan geen slechte punten vinden.


 • Rughernia 28-11-2022

  Geplaatst op: 28-11-2022Rughernia

  Voor de behandeling moest ik 1 nacht blijven. Vanaf het moment dat je binnenkomt wordt je met een vriendelijk gezicht ontvangen. Alle verpleegsters en assistenten en artsen waren zo vriendelijk.
  Het leek wel een hotelovernachting. Voor alles wordt gezorgd en ze deinzen nergens voor terug. Topzorg van aankomst tot vertrek. Bedankt iedereen !


 • Stenose 27-11-2022

  Geplaatst op: 27-11-2022Stenose

  Er was persoonlijke aandacht en geruststelling. De sfeer was rustig en iedereen was duidelijk met uitleg vooral bij de anesthesie. De nazorg was goed ik had een kamer alleen dat was fijn en het verplegend personeel kon je alles vragen.


 • Rughernia 24-11-2022

  Geplaatst op: 24-11-2022Rughernia

  Erg prettig contact met dr Schröder. Vooraf tijdens telefonisch consult goede uitleg gehad over de operatie. Toch had ik achteraf nog een vraag en kreeg opnieuw zonder probleem een telefonische afspraak. Laatste vraag tot volle tevredenheid beantwoord door dr. Schröder en alle twijfels waren daarmee weggenomen. De operatie afgelopen dinsdag 22-11-2022 is naar mijn idee zeer deskundig uitgevoerd. Een zeer tevreden patiënt.


 • Stenose 16-11-2022

  Geplaatst op: 16-11-2022Stenose

  Opname vanwege stenoseoperatie. 1 nacht verbleven, perfect geregeld. Super aardig zorgpersoneel! Van de intakeprocedure via de secretaresses, opname in het ziekenhuis, de voorbereidingen bij de anesthesie, de operatie door dhr Wolfs, de tijd na de operatie en de fysiotherapeuten. Ik hoop het niet, maar mocht ik nog een keer geopereerd moeten worden dan heb ik de autorit van ruim een uur er graag voor over om naar het Park Medisch Centrum te gaan.

 

Alle waarderingen van onze patiënten op Zorgkaart Nederland

Bekijk alle waarderingen

Onze neurochirurgen

Neuro chirurg PTEDDr. B.S. HarhangiNeurochirurg
PTED,
Vasculair en spinaal
Dr. N. MoayeriNeurochirurg
Lage rug hernia en lumbale kanaal vernauwingen
Dr. M. SchröderNeurochirurg
Wervelkolomchirurgie
PTED
Dr. R.F. van RoldeNeurochirurg
Wervelkolom
chirurgie
Drs. J. WolfsDrs. J. WolfsNeurochirurg
Wervelkolom
chirurgie
Dr. M. Abu SarisDr. M. Abu SarisNeurochirurg
Cervicale hernia
 

Op parkmedischcentrum.nl gebruiken wij cookies voor gebruiksgemak, webstatistieken (analyse) en integratie met sociale media. Op onze cookies pagina kunt meer informatie vinden. U kunt toestemming geven door op de "Accepteren" knop te klikken.

Cookie settings

Below you can choose which kind of cookies you allow on this website. Click on the "Save cookie settings" button to apply your choice.

FunctionalOur website uses functional cookies. These cookies are necessary to let our website work.

AnalyticalOur website uses analytical cookies to make it possible to analyze our website and optimize for the purpose of a.o. the usability.

Social mediaOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

AdvertisingOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

OtherOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.