Tel: 010 436 15 37 Informatie voor patiënten

Buikwandcorrectie

Buikwandcorrectie

Door extreme vermagering, zwangerschappen, veroudering of operaties kan de buikwand zo ernstig verslappen dat een hangbuik ontstaat. Een hangbuik kan met behulp van plastische chirurgie worden gecorrigeerd. Met een medische term heet deze operatie abdomino- of buikwandplastiek.

Algemene informatie

Een buikwandcorrectie heeft als resultaat dat uw buik platter wordt. Het is wel belangrijk om geen perfectie te verwachten. Daarnaast zal de operatie littekens achterlaten die altijd enigszins zichtbaar blijven. 

Afhankelijk van de indicatie en de doelstellingen kan er gekozen worden voor een mini-buikwandcorrectie of een standaard buikwandcorrectie. Bij een mini-buikwandcorrectie wordt de navel niet verplaatst. Bij een buikwandcorrectie wordt de navel wel verplaatst. Een standaard buikwandcorrectie is grotere ingreep en de operatie duurt langer dan een mini-buikwandcorrectie. 

Voor de behandeling

Kort voordat u wordt opgenomen voor een buikwandcorrectie wordt uw algemene gezondheid onderzocht en een bloedonderzoek verricht. – Wanneer u geneesmiddelen gebruikt moet u dat aan uw arts melden. Bepaalde medicijnen (zoals aspirine, APC en dergelijke) mag u zeven dagen voor de operatie niet meer slikken. – Daarnaast moet u minstens twee weken van tevoren stoppen met roken, want roken vernauwt de bloedvaten waardoor problemen bij de wondgenezing kunnen ontstaan. – Als u te zwaar bent is het verstandig om voor de operatie eerst af te vallen naar uw streefgewicht. Eventueel met hulp van een diëtiste. Het operatieresultaat is dan beter en het risico op infectie vermindert hierdoor.

De behandeling zelf

Een buikwandcorrectie wordt onder algehele verdoving (narcose) uitgevoerd. U moet één tot twee dagen overnachten, afhankelijk van de grootte van de operatie. De operatie duurt ongeveer twee uur en wordt in de volgende stappen uitgevoerd: 
– Bij de operatie maakt de arts de buikwand geheel los van de onderliggende spierlaag tot aan de ribbenboog en het borstbeen.

– De navel wordt rondom omsneden zodat deze op zijn plaats blijft. Daarna trekt de plastisch chirurg de huid strak en verwijdert hij de overtollige huid en het onderhuidse vetweefsel.

– Indien uw buikspieren uitgerekt zijn, worden deze meteen verstevigd.

– Om de navel weer naar buiten te laten komen, wordt een gaatje in de buikhuid gemaakt. Daar wordt de navel vervolgens ingehecht.

– Tijdens de operatie brengt de chirurg een tweetal drains (dunne slangetjes) in waardoor het wondvocht naar buiten kan. Die drains moeten blijven zitten tot er bijna geen wondvocht meer wordt aangemaakt. Meestal duurt dit twee dagen.

– De littekens van een buikwandcorrectie lopen rond de navel en grotendeels binnen de ‘bikinilijn’.

Risico´s

Een buikwandcorrectie heeft dezelfde risico’s als elke andere operatie. De wond kan gaan infecteren, wat overigens zelden voorkomt. De meeste kans op infectie bestaat bij mensen die te veel onderhuids vetweefsel hebben. Het is daarom van belang om voor de operatie een zo normaal mogelijk gewicht te hebben. Een enkele keer kan een nabloeding voorkomen. U moet dan nog een keer geopereerd worden waarbij de arts het nabloedende bloedvaatje dicht. Een late complicatie van een buikwandcorrectie kan zijn dat er wat overtollige huid aanwezig is bij de heupen. Meestal trekt dit na verloop van tijd weg. Soms is het nodig deze ‘dog-ears’ (hondenoren) te verwijderen. Dit kan veelal onder plaatselijke verdoving gebeuren.

Na de behandeling

Als tijdens de buikwandcorrectie ook uw buikspieren verstevigd zijn, moet u de dag na de operatie strikte bedrust houden. De eerste zes weken na de operatie mag u niet zwaar tillen of persen. Als een buikspiercorrectie niet nodig was, mag u de dag na de operatie al uit bed. Over het algemeen is een buikwandcorrectie niet pijnlijk. Om de buikwand goed aan te laten liggen, moet u gedurende één à vier weken een steunend korset om de buik of een hoog pantybroekje dragen. De totale herstelperiode van een buikwandcorrectie is ongeveer vier tot zes weken. Daarna zijn alle normale bewegingen weer mogelijk en kunt u ook weer sporten. De hechtingen zijn oplosbaar. Wanneer u tijdens de herstelperiode last krijgt van abnormale pijn, zwelling of koorts, moet u contact opnemen met de plastisch chirurg.

Verwachtingen & consult

Als u overweegt een buikwandcorrectie te ondergaan, is het belangrijk hierover een reëel verwachtingspatroon te hebben. Een buikwandcorrectie heeft als resultaat dat uw buik platter wordt, maar perfectie moet u niet verwachten. Daarnaast zal de operatie littekens achterlaten die altijd enigszins zichtbaar blijven. Een ander gevolg van een buikwandcorrectie is dat het huidgebied onder de navel tijdelijk gevoelloos wordt en soms blijft. Dit geeft weinig klachten. Na verloop van jaren kan het gebied dat gevoelloos is wel kleiner worden.

Tijdens een eerste consult zal de arts alles uitleggen over de mogelijkheden en zal hij of zij u advies geven op basis van de huidige situatie en uw eigen wensen. Een eerlijk en haalbaar advies staat voorop bij de Parkkliniek.

Buikwandcorrectie voor en na foto’s

Hieronder vindt u voor en na foto’s van een buikwandcorrectie. Al deze ingrepen zijn uitgevoerd in de Parkkliniek. Bespreek met uw plastisch chirurg uw verwachtingen en beoogde doelstellingen.

 

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u veel gestelde vragen over de buikwandcorrectie. Mocht u vraag er niet tussen staan klik dan op de knop “Stel uw vraag” om uw vraag te stellen. Wij beantwoorden uw vraag binnen 24 uur.

1. Wat is het verschil tussen een buikwandcorrectie en een mini-buikwandcorrectie?
Bij een mini-buikwandcorrectie wordt de navel niet verplaatst. Bij een buikwandcorrectie wordt de navel wel verplaatst. Een buikwandcorrectie is grotere ingreep en de operatie duurt langer dan een mini-buikwandcorrectie.

2. Waar komen de littekens?
Bij beide ingrepen komen de littekens op de onderbuik.

3. Wanneer kan ik weer gaan werken?
Na een mini-buikwandcorrectie kunt u gemiddeld na 2-3 weken weer gaan werken.
Na een buikwandcorrectie kunt u gemiddeld na 4-6 weken weer gaan werken.

4. Komt iedereen in aanmerking voor een minibuikwandcorrectie?
Om te weten of u in aanmerking komt voor een mini-buikwandcorrectie moet er eerst een consult bij één van de plastisch chirurgen plaatsvinden ter beoordeling. Dit consult kost € 50,–.

5. Wordt mini buikwandcorrectie vergoed door zorgverzekeraar?
Ik heb een paar zwangerschappen gehad waardoor ik vind dat ik slappe buikspieren heb.
Een minibuikwand wordt in principe niet vergoed door de verzekering, daar de overtollige huid te weinig is, ook indien u slappe spieren heeft.

6. Wordt buikwandcorrectie vergoedt door het ziekenfonds?
Buikwandcorrectie worden soms vergoed door de verzekeraar, indien u aan een aantal criteria voldoet , waaronder een BMI < 30 , last van smetten onder de huidplooi en een huidplooi, die ver over de liezen hangt.
De plastisch chirurg kan dit het beste beoordelen tijdens het consult. Hij of zij kan ook de aanvraag indienen bij uw ziektekostenverzekeraar.

7. Ik woog 145 kilo en ik heb een maag verkleining gehad en na 3 jaar weeg ik 80 kilo. Zijn er mogelijkheden voor o.a. een buikwandcorrectie?
Na extreem afvallen na maagverkleining kan meestal wel in aanmerking komen voor een buikwandcorrectie via de verzekering.
Patiënt moet eerst bij een van de plastisch chirurgen op consult komen. De plastisch chirurg kijkt dan of er een medische indicatie is voor een operatie en dient zo mogelijk een machtigingsaanvraag voor de operatie in bij de ziektekostenverzekeraar.

Prijs

Hieronder vindt u de prijslijst voor een buikwandcorrectie in de Parkkliniek.

Kiest u voor de Parkkliniek dan kiest u niet voor de goedkoopste kliniek maar wel voor kwaliteit en de zekerheid dat u in goede handen bent.

Niet verzekerde zorg

De tarieven van de behandelingen die niet worden verzekerd staan hieronder vermeld. U kunt deze ook hier downloaden.

Tarieven voor consult

Consult voor operatieve ingreep     € 50,–
Consult voor Botuline Toxine en injectables € 30,–

  • Indien een (cosmetische) behandeling volgt wordt dit bedrag in mindering gebracht op de nota.
  • Indien in overleg met de arts een aanvraag voor vergoeding naar de zorgverzekeraar gestuurd wordt, dan moet het eerste consult ook gedeclareerd worden bij de zorgverzekeraar. Hiervoor dient u dan eerst een verwijzing van uw huisarts in te leveren. Zonder deze verwijzing kan geen aanvraag worden ingediend.
    De zorgverzekeraar zal net zoals bij een ziekenhuisbezoek uw eigen risico in rekening brengen, ook als u achteraf besluit geen behandeling bij de Parkkliniek te laten verrichten of de ingreep alsnog voor eigen rekening te laten verrichten.
  • Voor het verzetten of afzeggen van een consult afspraak kunt u tot 24 uur vóór de afspraak contact opnemen met Park Medisch Centrum. Patiënten van Park Medisch Centrum die zich niet of te laat hebben afgemeld voor een consult afspraak ontvangen een factuur van € 50,– .
  • U kunt tot 2 weken voorafgaande aan uw geplande operatiedatum uw afspraak kosteloos annuleren. Wanneer u binnen twee weken voor uw operatiedatum uw afspraak annuleert, bent u Parkkliniek de aanbetaling van 30% verschuldigd. Deze zal dan ook niet aan u worden terugbetaald. 
  • Vriendelijk verzoek om met pinpas af te rekenen, eventueel contant maar alleen met gepast geld.
Vergoeding door uw zorgverzekeraar

In uitzonderlijke gevallen wil de zorgverzekeraar de kosten dragen. De patient moet eerst bij een van de plastisch chirurgen op consult komen. De plastisch chirurg kijkt dan of er een medische indicatie is voor een operatie en dient zo mogelijk een machtigingsaanvraag voor de operatie in bij de ziektekostenverzekeraar.  

Tarieven Buikwandcorrectie Parkkliniek*
Buikwandcorrectie**€ 5.100
Buikwandcorrectie met liposuctie (buikregio, per locatie)€ 1.000
Buikwandcorrectie inclusief reven spieren€ 5.600
Buikwandcorrectie met hechten spieren€ 5.600
Minibuikwandcorrectie***€ 3.200
Minibuikwandcorrectie met liposuctie€ 3.700
Buikband€ 75

** inclusief narcose en overnachting

*** inclusief narcose

* prijslijst per 1 januari 2021. Prijswijzigingen voorbehouden
Alle prijzen zijn vanaf prijzen en indicatief. De definitieve prijs wordt tijdens het consult in overleg met uw arts vastgesteld en is afhankelijk van de uitgebreidheid en zwaarte van de ingreep. De prijzen zijn inclusief lokale verdoving of narcose tenzij anders aangegeven.

Onze plastisch chirurgen (4)

S.H. Wu

Drs. S.H. Wu

Plastisch Chirurg

dokter Ren Nio

Drs. C.R. Nio

Plastisch Chirurg

L.T. Tan

Drs. L.T. Tan

Plastisch Chirurg

Drs. M. Braam

Plastisch Chirurg

Op parkmedischcentrum.nl gebruiken wij cookies voor gebruiksgemak, webstatistieken (analyse) en integratie met sociale media. Op onze cookies pagina kunt meer informatie vinden. U kunt toestemming geven door op de "Accepteren" knop te klikken.

Cookie settings

Below you can choose which kind of cookies you allow on this website. Click on the "Save cookie settings" button to apply your choice.

FunctionalOur website uses functional cookies. These cookies are necessary to let our website work.

AnalyticalOur website uses analytical cookies to make it possible to analyze our website and optimize for the purpose of a.o. the usability.

Social mediaOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

AdvertisingOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

OtherOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.