Verkeersoverlast op de Hoofdweg. Graag rekening houden met een iets langere reistijd.
Actuele informatie     Team
Veelgestelde vragen     Wachttijden
Bel ons     Mail ons     

Onderooglidcorrectie

Onderooglidcorrectie

Als uw onderoogleden verslapt zijn, ziet u er snel vermoeid uit – ondanks het liften van de bovenoogleden. Soms ziet men dit al op jonge leeftijd optreden. De meest voorkomende oorzaak van wallen onder de oogleden is een verdikking door overtollig vetweefsel. Dit ontstaat vaak wanneer het vliesje dat het vet tegen moet houden verzakt is. Door dit vliesje te verstevigen, het uitpuilende vet deels te verwijderen en het huidoverschot te verwijderen bent u verlost van die vermoeide blik. Een onderooglidcorrectie is een goede oplossing voor wallen.

Algemene informatie

Veel mensen hebben last van wallen onder hun ogen. Die wallen zijn het gevolg van het slapper worden van de huid en de spier rondom het oog, daardoor gaat het achterliggende vetweefsel uitpuilen. Soms ontstaat de zwelling door vochtophoping in het ooglid. Het slapper worden van de huid en spier rondom het oog is over het algemeen een gevolg van het ouder worden. Een vaak gehoorde klacht van patiënten is dat ze vinden dat ze er zo moe of oud uitzien.

Wallen van de onderoogleden kunnen gecorrigeerd worden met behulp van plastische chirurgie. Een onderooglidcorrectie kan worden gecombineerd met een correctie van de bovenoogleden. Het is belangrijk dat u realistische verwachtingen heeft over het uiteindelijke resultaat. De operatie geeft meestal een sterke verbetering van de aanblik van de oogleden, maar zal u zeker niet de strakke elastische huid teruggeven uit uw jeugd. De operatie vindt bijna altijd onder plaatselijke verdoving plaats. 

De behandeling
Bij de operatie wordt een snee gemaakt enkele millimeters onder de wimpers van de onderoogleden, met een uitbreiding naar de buitenste ooghoek.
Daarna wordt de huid losgemaakt van de spier. Een deel van het overtollige vet wordt verwijderd of verplaatst. Het huidoverschot wordt ook weggesneden.

Vervolgens worden de huid en de spier naar de zijkant toe strakgetrokken met een hechting. Soms kan de ingreep ook via de binnenkant van het onderooglid plaatsvinden, de zogenaamde transconjunctivale benadering. De operatie duurt ongeveer 60 minuten.

Voor de operatie

De operatie vindt bijna altijd onder plaatselijke verdoving plaats. U hoeft dan niet nuchter te zijn, een licht ontbijt of kleine lunch is aan te bevelen. Vermijd overmatig alcohol inname de dagen voor de operatie. Als u onder volledige narcose geopereerd wordt zult u een medische vragenlijst moeten invullen. Deze wordt beoordeeld door de anesthesioloog.

Herstel

Oogleden zwellen gemakkelijk op en worden snel blauw. De blauwe plekken kunnen enige tijd blijven. Wij adviseren altijd om de eerste periode een zonnebril te dragen. Zodra de hechtingen zijn verwijderd, kan er ook weer make-up gebruikt worden.

Na de ingreep onder plaatselijke verdoving verblijft u voor korte tijd op de verpleegafdeling. Indien u onder volledige narcose geopereerd bent mag u na ongeveer een uur naar huis. In beide gevallen mag u niet zelf autorijden of met openbaar vervoer naar huis gaan, maar dient thuisgebracht te worden door vrienden of familie. Dit dient u wel zelf van tevoren te regelen.

Mogelijke complicaties

Bij een nabloeding van het vetweefsel kan er een verhoogde druk in de oogkas ontstaan waardoor de oogzenuw kan beschadigen. Een ernstige bloeding herkent u door een snelle en sterke zwelling van één of beide oogleden die gepaard gaat met pijn en verlies van gezichtsvermogen. Deze verschijnselen zijn zeer zeldzaam, maar als u er last van krijgt, moet u direct contact opnemen met de plastisch chirurg. Een chirurgische ingreep is dan dringend nodig.

In een aantal gevallen treedt bij een onderooglidcorrectie een zogenaamde ectropion op. Hierbij krult de binnenzijde van het onderooglid naar buiten, zodat het niet meer tegen de oogbol aan zit. Dit veroorzaakt irritatie en een tranenvloed. Om dit te verhelpen kan een nieuwe operatie nodig zijn. Ook dit verschijnsel komt zelden voor en meestal verdwijnt het vanzelf. In zeldzame gevallen kan een zogenaamde epitheelcyste of gerstekorrel (holte met talg) in het litteken ontstaan. Deze cyste kan operatief verwijderd worden door de chirurg. Het kan soms ook spontaan verdwijnen.

Aan zwelling van de oogleden door vochtophoping kan weinig worden gedaan. Dit zogenaamde oedeem kan hardnekkig zijn, maar verdwijnt meestal spontaan na 2 tot 3 maanden.

Verwachtingen & consult

De operatie geeft meestal een sterke verbetering van de aanblik van de oogleden.

Tijdens een eerste consult zal de arts alles uitleggen over de mogelijkheden en zal hij of zij u advies geven op basis van uw huidige ogen en uw eigen wensen. Ook wordt gekeken of er wellicht een boven en onderooglid correctie tegelijkertijd kan worden uitgevoerd. Een eerlijk en haalbaar advies staat voorop bij de Parkkliniek.

Ooglidcorrecties voor en na foto’s

Hieronder vindt u foto’s na de behandeling van een ooglidcorrectie. Al deze ooglidcorrecties zijn uitgevoerd in de Parkkliniek. Bespreek met uw plastisch chirurg welk resultaat u het meest aanspreekt.

Veelgestelde vragen over ooglidcorrecties

Hieronder vindt u veel gestelde vragen over ooglidcorrecties. Mocht u vraag er niet tussen staan klik dan op de knop “stel uw vraag”. Wij beantwoorden uw vraag binnen 24 uur.

1. Ik heb gehoord dat het na de operatie erg blauw kan worden, hoe lang blijft dat zichtbaar?
Na de operatie kan het blauw worden rond uw ogen. Dit blijft maximaal 1-2 weken zichtbaar.

2. Hoe kan ik voorkomen dat het erg blauw wordt?
Door van tevoren geen bloedverdunners te gebruiken, niet te veel alcohol drinken en indien u medicijnen tegen een hoge bloeddruk gebruikt dient u deze te blijven gebruiken.

3. Wanneer kan ik weer gaan werken?
Na gemiddeld 1 week kunt u weer gaan werken.

4. De prijs van een ooglidcorrectie is daar alles bij inbegrepen? Zoals consult en verdoving en nacontrole?
Klopt.

 

Prijs

Hieronder vindt u de tarieven voor een ooglidcorrectie in de Parkkliniek.

Kiest u voor de Parkkliniek dan kiest u niet voor de goedkoopste kliniek maar wel voor kwaliteit en de zekerheid dat u in goede handen bent.

  • Indien een (cosmetische) behandeling volgt wordt dit bedrag in mindering gebracht op de nota.
  • Indien in overleg met de arts een aanvraag voor vergoeding naar de zorgverzekeraar gestuurd wordt, dan moet het eerste consult ook gedeclareerd worden bij de zorgverzekeraar. Hiervoor dient u dan eerst een verwijzing van uw huisarts in te leveren. Zonder deze verwijzing kan geen aanvraag worden ingediend.
    De zorgverzekeraar zal net zoals bij een ziekenhuisbezoek uw eigen risico in rekening brengen, ook als u achteraf besluit geen behandeling bij de Parkkliniek te laten verrichten of de ingreep alsnog voor eigen rekening te laten verrichten.
  • Voor het verzetten of afzeggen van een consult afspraak kunt u tot 24 uur vóór de afspraak contact opnemen met Park Medisch Centrum. Patiënten van Park Medisch Centrum die zich niet of te laat hebben afgemeld voor een consult afspraak ontvangen een factuur van € 50,– .
  • U kunt tot 2 weken voorafgaande aan uw geplande operatiedatum uw afspraak kosteloos annuleren. Wanneer u binnen twee weken voor uw operatiedatum uw afspraak annuleert, bent u Parkkliniek de aanbetaling van 30% verschuldigd. Deze zal dan ook niet aan u worden terugbetaald. 
  • Vriendelijk verzoek om met pinpas af te rekenen, eventueel contant maar alleen met gepast geld.
Vergoeding door uw zorgverzekeraar

In het algemeen wordt een ooglidcorrectie niet vergoed door zorgverzekeraars. Alleen in uitzonderlijke gevallen wil de zorgverzekeraar de kosten dragen voor een bovenooglidcorrectie. De medisch adviseur van uw verzekeringsmaatschappij zal u dan oproepen om te beoordelen of de operatie voor vergoeding in aanmerking komt. U moet er, in principe, vanuit gaan dat u de operatie zelf moet bekostigen.

Tarieven Ooglidcorrectie Parkkliniek*

* prijslijst per 1 januari 2023. Prijswijzigingen voorbehouden
Alle prijzen zijn vanaf prijzen en indicatief. De definitieve prijs wordt tijdens het consult in overleg met uw arts vastgesteld en is afhankelijk van de uitgebreidheid en zwaarte van de ingreep. De prijzen zijn inclusief lokale verdoving of narcose tenzij anders aangegeven.

Wat heeft u nodig als u bij ons op consult komt?

Plastische chirurgie: Indien u met een medische klacht bij ons op consult komt dient u een verwijzing van uw huisarts mee te brengen.

Besluit u tot operatie bij ons, graag uw apotheek toestemming geven voor het LSP (Landelijk Schakel Punt). Dit is nodig om eventuele medicatie op te vragen of voor te schrijven.

Heeft u meer informatie nodig?
Ons team staat voor u klaar!

Onze plastisch chirurgen (4)

dokter wu

Drs. S.H. Wu

Plastisch chirurg

dokter nio

Drs. C.R. Nio

Plastisch chirurg

dokter Tan

Drs. L.T. Tan

Plastisch chirurg

dokter Braam

Drs. M. Braam

Plastisch chirurg