Veel gestelde vragen
  010 436 15 37
Actuele informatie

Knieprothese: Een nieuwe knie

Knieprothese: Een nieuwe knie binnen 3 weken!

Park Medisch Centrum is dé specialist in het plaatsen van (totale) knieprotheses. Dankzij de knieprothese (kunstknie, knie-implantaat) hebben miljoenen mensen over de gehele wereld een beter en actiever leven gekregen en kunnen zij weer actief aan professionele- en sociale activiteiten deelnemen.

Onze diagnose kan ertoe leiden dat er voor u een nieuwe knie nodig is. In dat geval bespreken we met u wat een dergelijke ingreep inhoudt. Bij Park MC kunt u binnen 3 weken geopereerd worden. De dag nadat een knieprothese is geplaatst, gaat u weer naar huis om daar verder te revalideren.

Een versleten knie leidt tot verschillende knieklachten. Bij beginnende en matige slijtage is er nog geen operatie nodig. Er zijn dan nog voldoende niet-operatieve mogelijkheden om de klachten van de pijnlijke knie te verminderen. Een knieprothese kan nodig zijn wanneer de problemen niet meer opgelost kunnen worden met medicatie en/of fysiotherapie.

Klachten bij knieslijtage

Slijtage van het kraakbeen kan kniepijn en stijfheid veroorzaken en vooral bij het opstaan uit bed en/of na lang zitten. Pijn bij knieartrose wordt veelal aangegeven rondom de knie en boven- en onderbeen. Het bewegen van het gewricht wordt geleidelijk steeds pijnlijker en moeilijker. Vaak zijn er ‘startproblemen’. Na lang zitten is het weer gaan bewegen moeizaam en pijnlijk. Deze klachten kunnen afwisselend aanwezig zijn, steeds vaker voorkomen, langer aanhouden en erger worden. Ook kan de pijn zodanig zijn dat het uw slaap verstoort. De loopafstand neemt steeds verder af.

Pijnklachten door artrose leiden bijvoorbeeld tot:

 • Ernstig beperkte loopafstand.
 • Verstoorde nachtrust.
 • Traplopen gaat moeilijk.
 • Gezwollen knie.
 • Onbetrouwbaar aanvoelen van de knie.
 • Het been kan een “O” of “X” stand hebben aangenomen.
 • Afname van de buiging of strekking van de knie.

Wanneer een knieprothese?

Bij beginnende slijtage is er nog geen operatie nodig. Er zijn dan nog voldoende niet- operatieve mogelijkheden om de klachten van de pijnlijke knie te verbeteren. De consultkaart artrose in de knie geeft goed weer wat de behandelmogelijkheden zijn. Deze niet- operatieve behandelingen omvatten leefstijl veranderingen en fysiotherapie. Bij een erg pijnlijke knie kunnen pijnstillers een uitkomst bieden en soms kan een injectie uitkomst bieden.

Op termijn kan een knieprothese nodig zijn om weer optimaal en pijnvrij te kunnen bewegen. Uit grote internationale wetenschappelijke studies is gebleken dat na 1 jaar ongeveer 81% tot 89% van de mensen met een knieprothese tevreden is over het functioneren van hun kunstknie.

De knieprothese operatie

De ingreep duurt ongeveer een uur. Bij een totale knieprothese opent de orthopedisch chirurg het kniegewricht aan de voorzijde om toegang te krijgen. De knieschijf wordt naar de zijkant weggehouden, het versleten oppervlak van het boven- en onderbeen wordt verwijderd, en vervangen door een implantaat; de kunstknie. Het oppervlak van de knieschijf wordt alleen als het nodig is voor een deel verwijderd. Meestal is het niet nodig om de knieschijf (patella) aan de binnenzijde te vervangen.

Er zijn dan twee mogelijkheden:

 • Totale knieprothese (TKP)
 • Halve knieprothese (Hemi knie)
totale knieprothese
Totale knieprothese
halve knieprothese
Halve knieprothese

Binnen Park Medisch Centrum wordt er gewerkt met de NexGen LPS-flex van ZimmerBiomet als totale knie prothese.
De halve knie prothese (hemi) is de Hemi Oxford ook van ZimmerBiomet.
Beide type prothese hebben een lange staat van dienst en behoren tot de meest geplaatste protheses in Nederland.

Een knieprothese bestaat uit 3 onderdelen:

1. Een stalen kap dat over het bovenbeen geplaatst wordt,
2. een polyethyleen (kunststof) lager,
3. een titanium plaat die op en in het scheenbeen geplaatst wordt.

Als u wilt weten hoe in het kort een totale knieprothese operatie verloopt in Park Medisch Centrum uitgevoerd door orthopedisch chirurg Saskia Wiersma bekijk dan deze video (link naar nieuwe pagina op YouTube).
 

Hoe verloopt de revalidatie bij de knieprothese operatie?

Ongeveer vier uur na de operatie mag u uit bed onder begeleiding van de fysiotherapeut of verpleegkundige. Op de dag van de operatie kunt u met een loophulpmiddel en onder begeleiding van de fysiotherapeut of verpleegkundige een stukje lopen. Wanneer u naar huis gaat kunt u zelfstandig lopen met uw loophulpmiddel (rollator, elleboogkrukken of looprek) en indien dit noodzakelijk is, ook veilig traplopen.

De totale herstelduur van deze knieoperatie is ongeveer 3 tot 6 maanden. In het begin kan er nog een (grote) bloeduitstorting zijn met verkleuring van boven- en onderbeen. Deze bloeduitstorting proberen wij zoveel mogelijk tegen te gaan door speciale medicijnen toe te dienen rondom de operatie, maar wij kunnen deze bijwerking niet altijd tegengaan. Verder kunt u verwachten dat de huid aan de buitenkant van het litteken doof aanvoelt. Dat voelt in het begin raar, maar wordt vaak al snel vergeten. U kunt ook de prothese horen klikken of tikken. Dat is het gevolg van het contact tussen het metaal en de kunststof lager en is onschuldig.

De meeste mensen blijven de knie wel voelen, maar zijn blij dat zij gekozen hebben voor deze knieoperatie. 5% van de mensen blijft ontevreden, de oude pijn is wel weg, maar er is een andere pijn voor in de plaats gekomen.

Folder SPOMED “Fysiotherapie na knieprothese” met informatie over het starten met bewegen na het krijgen van een knieprothese.

Complicaties na een knieprothese

Gewricht vervangende operaties worden gerekend tot de meest succesvolle operaties die uitgevoerd kunnen worden. Desondanks blijft er een kans op complicatie aanwezig.

Infecties

Het optreden van een infectie komt in minder dan 1% van de gevallen voor maar kan grote consequenties hebben. Vandaar dat we er alles aan doen om deze kans hierop zo laag mogelijk te krijgen en zijn wij gedurende het gehele behandeltraject zeer alert, omdat vroeg handelen bij een infectie veel leed voorkomt.

Het is van belang te weten dat bepaalde patiënten meer risico’s lopen dan andere. Er is een verhoogd risico bij:

 • Suikerziekte (diabetes mellitus)
 • Patiënten die met bepaalde medicijnen (immunosuppressiva) behandeld worden
 • Patiënten met een verminderde afweer voor infecties
 • Patiënten die roken
 • Patiënten met overgewicht
 • Patiënten met chronische gebitsontsteking

De laatste drie genoemde risicofactoren kunt u zelf beïnvloeden door te stoppen met roken, gezond te eten en tijdig naar de tandarts te gaan.

Overige en zeer zeldzame complicaties

 • Langdurige wondlekkage
 • Nabloeding; bloedvatbeschadiging met eventuele druk op de zenuwen van het
  bovenbeen, eventueel met uitval van functies zoals het gevoel en de functie van
  bepaalde spieren in het been.
 • Trombose/ longembolie. Om dit te voorkomen krijgt u gedurende 4 weken bloed
  verdunnende middelen.
 • Positieveranderingen van de prothese-elementen door onvoldoende fixatie.
 • Verlittekening met verstijving van kapsel en spieren rond de knieprothese.
 • Op lange termijn mogelijke loslating van protheseonderdelen. Hiervoor moet dan
  eventueel een revisieoperatie verricht worden.

 

Knieprothese: nazorg

De meeste patiënten verlaten na één nacht de kliniek om thuis verder te revalideren. Samen met de fysiotherapeut in de buurt werkt de patiënt verder aan het herstel. De eerste 6 weken mag de patiënt niet autorijden en fietsen. Het gebruik van krukken is in deze periode noodzakelijk.
Controle bij de orthopeed is na 6 weken in Park Medisch Centrum.

Waarderingen van onze cliënten op Zorgkaart Nederland

Maak kennis met ons orthopedisch team

Ons orthopedisch team staat onder leiding van Drs. S.C. Wiersma-Tuinstra en Drs. R. Mahdad.

Drs. Wiersma-Tuinstra heeft jarenlang ervaring opgedaan in het IJsselland Ziekenhuis en later in het Alrijne Ziekenhuis, waar zij de mogelijkheid heeft gekregen om zich te perfectioneren in het kniegewricht. Jaarlijks voert zij meer dan 400 knieoperaties uit waarbij een prothese geplaatst of vervangen wordt. Sinds juli 2019 is zij terug in ons team.

Bekijk haar waarderingen op Zorgkaart Nederland.

dokter mahdad

Drs. R. (Rachid) Mahdad
Orthopedisch chirurg

Drs. Mahdad heeft jarenlang ervaring opgedaan in het Alrijne Ziekenhuis. Daar heeft hij zich verder gespecialiseerd in de behandeling van heup- en knieartrose. Hij voert meer dan 400 operaties per jaar uit aan heup- en kniegewrichten.

Bekijk zijn waarderingen op Zorgkaart Nederland.

Door onze enorme ervaring en expertise zijn wij in staat om u het beste advies te geven over uw klachten. Uw mobiliteit is onze zorg en samen met u bespreken wij in alle rust de mogelijkheden. Tijdens een consult zullen wij alle opties overwegen en u een passend en eerlijk advies geven.

 • Wij zorgen voor een behandelplan dat bij u past.
 • Wij doen ons uiterste best om ons vak zo goed mogelijk uit te voeren.
 • Wij willen u zo goed mogelijk in beweging houden.

Meest gestelde vragen bij het ondergaan van een knieprothese operatie

Hoe ontstaan knieklachten? Hoe ontstaat artrose ?

Er zijn 2 vormen van artrose die het kniegewricht kunnen aantasten.

 1. De primaire artrose waarbij er sprake is van een geleidelijke, min of meer regelmatige vermindering van de hoogte van het kraakbeen laag van boven- en onderbeen. Deze vorm zien wij meestal bij oudere mensen.
 2. De secundaire artrose waarbij slijtage het gevolg is van een afwijking, van specifieke ziekten of van oude letsels van de knie na een ongeval bijvoorbeeld.

Welke knieklachten kun je hebben bij artrose?

Slijtage van het kraakbeen kan kniepijn en stijfheid veroorzaken en vooral bij het opstaan uit bed en/of na lang zitten. Pijn bij knieartrose wordt veelal aangegeven rondom de knie en boven- en onderbeen. Het bewegen van het gewricht wordt geleidelijk steeds pijnlijker en moeilijker. Vaak zijn er ‘startproblemen’. Na lang zitten is het weer gaan bewegen moeizaam en pijnlijk.
Deze klachten kunnen afwisselend aanwezig zijn, steeds vaker voorkomen, langer aanhouden en erger worden. Ook kan de pijn zodanig zijn dat het uw slaap verstoort. De loopafstand neemt steeds verder af.

Heb ik zelf invloed op het voorkomen of verminderen van knieklachten?

Ja, door regelmatig te bewegen en te zorgen voor een goede conditie van uw lichaam en spieren.

Hoeveel knieprotheses worden er jaarlijks geplaatst in Park Medisch Centrum?

Wij hebben ruime ervaring in het plaatsen van knieprotheses. Beide orthopeden plaatsen meer dan 400 prothesen per jaar.

Bestaan er andere behandelmogelijkheden dan een kunstknie?

Ja, in gesprek met uw orthopeed kunt u bespreken wat de beste behandeling voor u kan zijn. U kunt het meest uit het gesprek halen door een goede voorbereiding.

Kan een kniegewricht ook deels worden vervangen?

Ja, dat kan zeker. Een deel van de mensen heeft knieslijtage aan 1 zijde waardoor een halve knieprothese ook mogelijk is.

Wat is de leeftijdsgrens voor een knieprothese?

Er is geen exacte leeftijdsgrens te benoemen voor een knieprothese. Het is wel verstandig zo laat mogelijk een knieprothese te plaatsen. Een knieprothese gaat gemiddeld 15-20 jaar mee, daarna is er nog wel een revisie operatie mogelijk, maar dit zijn grote operaties met meer risico’s.

Hoe lang is de hersteltijd van een knieoperatie?

Ongeveer 3-6 maanden. Met een uitloop tot een jaar.

Kun je met een knieprothese op je knieën zitten?

Ja, dat kan. Maar de meeste mensen vinden dit wel gevoelig en gebruiken vaak een zacht kussen als ondergrond bv met in de tuin werken.

Zijn er activiteiten die ik niet meer kan doen na een knieoperatie?

Springende sporten, waarbij er een grote piekdruk op de knie komt.

Moet ik na de operatie een nacht in de kliniek doorbrengen?

Ja, in de regel volstaat 1 nacht. Soms kan het medisch nodig zijn om 2 nachten te blijven.

Wanneer mag ik weer fietsen na een knieoperatie?

Zo snel als het kan. Het is verstandig om eerst op de hometrainer te fietsen en dan met uw fysiotherapeut af te spreken wanneer te gaan fietsen.

Wanneer mag ik weer autorijden na een knieoperatie?

In overleg met uw orthopedisch chirurg. Gemiddeld is dit na 5-6 weken.

Moet ik gebruik maken van loophulpmiddelen na een knie operatie?

Ja, eerst krukken of een rollator en zodra u ze vergeet en makkelijk kan lopen zonder een hulpmiddel, hoeft u ze niet meer te gebruiken.

Mijn knie maakt nu een klikkend geluid, wat betekent dat?

Meestal is dat niet pijnlijk en onschuldig. Vaak is het geluid het contact tussen de delen van de prothese en dat kan geen kwaad.

Krijg ik fysiotherapie binnen Park Medisch Centrum aangeboden?

Na de operatie start u met fysiotherapie door SPOMED in het Park MC.

Op parkmedischcentrum.nl gebruiken wij cookies voor gebruiksgemak, webstatistieken (analyse) en integratie met sociale media. Op onze cookies pagina kunt meer informatie vinden. U kunt toestemming geven door op de "Accepteren" knop te klikken.

Cookie settings

Below you can choose which kind of cookies you allow on this website. Click on the "Save cookie settings" button to apply your choice.

FunctionalOur website uses functional cookies. These cookies are necessary to let our website work.

AnalyticalOur website uses analytical cookies to make it possible to analyze our website and optimize for the purpose of a.o. the usability.

Social mediaOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

AdvertisingOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

OtherOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.