Moedervlekverwijdering
Moedervlekken zijn goedaardige opeenhopingen van pigmentvormende cellen in de huid. Het is een normaal verschijnsel en vrijwel alle mensen krijgen meerdere moedervlekken. Gemiddeld heeft iemand ongeveer 25 moedervlekken op het lichaam.
Algemene informatie
De medische term voor een goedaardige moedervlek is naevus. Naast deze normale moedervlekken zijn er nog de onrustige dysplastische of atypische moedervlekken en kwaadaardige moedervlekken ook wel de melanomen. Onrustige moedervlekken zijn in principe wel goedaardig, maar kunnen soms voorlopers zijn van een melanoom. Een melanoom kan dus ontstaan uit een dergelijk onrustige moedervlek en soms zelfs uit een gewone moedervlek of normale huid. De kans hierop ligt rond de 1 op 10.000.
Waarom moedervlekken ontstaan is niet precies bekend. Sommige moedervlekken bestaan al bij de geboorte. Dit zijn de zogenoemde congenitale moedervlekken. De meeste moedervlekken ontstaan tussen het 3e en 40e levensjaar. Erfelijke aanleg lijkt een belangrijke rol te spelen, evenals zonverbrandingen op de kinderleeftijd.
Voor de behandeling
Op de dag van de behandeling wordt u een half uur voor de geplande tijd verwacht in onze kliniek. U kunt zich melden bij de receptie, waarna u wordt opgehaald door de verpleegkundige. Zij licht u ook verder in over de procedure en bereidt u voor op de operatie. De chirurg krijgt u voor de operatie nog te spreken. Tevens zal de chirurg de moedervlekken die worden weggehaald markeren met een stift. Hierna wordt u door de operatieassistente meegenomen naar de operatiekamer.
De behandeling
Het wegsnijden van moedervlekken is een relatief eenvoudige ingreep en is voor u als patiënt weinig belastend. De te verwijderen moedervlekken worden eerst plaatselijk verdoofd door middel van een aantal prikjes. De prikjes zelf zult u wel voelen De ingespoten verdovingsvloeistof kan even een klein beetje branderig aanvoelen en soms zelfs ook als pijnlijk worden ervaren, vooral bij de neus en oren. Het verdoven zelf duurt gelukkig maar een fractie van een seconde. De verdoving werkt daarna ongeveer een uur door. De operatie zelf is daarna zo goed als pijnloos. Als de moedervlekken zijn weggehaald wordt het wondje gehecht en daarna worden er kleine hechtpleisters overheen geplakt.
Risico´s
Aan elke chirurgische ingreep zijn risico’s verbonden, zoals nabloeding en infecties. Als u zich echter goed aan de postoperatieve instructies houdt, is de kans hierop zeer klein. De normale gevolgen van het weghalen van een moedervlek zijn het ontstaan van een bloeduitstorting en zwelling. Dit trekt na ongeveer een week weer weg.
Herstel
Na de behandeling wordt u door de operatieassistente weer terug gebracht naar uw kamer. De verpleegkundige zal u vervolgens nog wat instructies op papier meegeven en met u een afspraak maken voor de nacontrole. Hierna mag u weer naar huis.
Nazorg
U zult thuis de wondjes twee dagen droog moeten houden. Ook de hechtpleisters moet u laten zitten. De hechtingen worden verwijderd tussen de 5 en 14 dagen, dit is afhankelijk van de plaats waar de moedervlek is weggehaald. Dit wordt gedaan tijdens de eerstvolgende controle, welke dus na 5 tot 14 dagen zal zijn.
Over het algemeen heeft u na het weghalen van moedervlekken weinig pijn. Indien u toch pijn ervaart, zal een paracetamol voldoende verlichting geven. De moedervlekken die zijn weggesneden, worden op indicatie opgestuurd naar het patholoog anatomisch laboratorium. De uitslag van dit onderzoek is meestal na 1 tot 2 weken bekend. U krijgt deze te horen tijdens uw controlebezoek bij ons of bij uw eigen huisarts.
Verwachtingen & consult
Uw moedervlek is uiteraard weg en u zult een litteken overhouden op de plaats waar moedervlek zat. In het begin zal deze plek wat vurig rood/roze zijn en na verloop van tijd zal dit vervagen en is het litteken nauwelijks meer zichtbaar.Informeer bij uw arts over littekencrèmes en voorzorgsmaatregelen ter bevordering van de littekengenezing.
Littekens kunnen soms wat minder mooi genezen in de volgende situaties:
Hoe donkerder de huidskleur, des te meer kans op verdikte littekens (hypertrofie of keloid littekens). Lelijke littekens kunnen vooral optreden op het borstbeen, de schouders, de oorlellen en op de rug. In het gezicht geneest het bijna altijd snel en onopvallend.
Kinderen in de groeispurt en bij zwangere vrouwen kunnen de littekens ook minder mooi genezen. Overmatige blootstelling aan UV stralen (zon en zonnebank!) beinvloedt de wondgenezing en littekenvorming.
Consult
Voor u bij Parkkliniek & Park Medisch Centrum uw moedervlek kunt laten weghalen, komt u eerst op consult bij de plastisch chirurg. Tijdens dit consult kunt u met de arts bespreken welke moedervlekken u weg wilt laten halen en wat uw verwachtingen zijn ten aanzien van de behandeling. Het consult is geheel vrijblijvend, maar wordt wel bij uw zorgverzekeraar gedeclareerd. Als u na het consult besluit om uw moedervlek(ken) bij Park MC te laten weghalen kunt u bij ons een afspraak maken voor de behandeling. Vaak kunt u binnen 1 à 2 weken bij ons terecht na goedkeuring van de ziektekostenverzekeraar. Als regel geldt, dat indien een moedervlek er goedaardig uitziet en u het om cosmetische redenen wilt laten verwijderen, u zelf de operatie moet betalen. Indien de moedervlek er onrustig uitziet of er grote kans is op kwaadaardigheid (huidkanker) kunt u zonder toestemming van de zorgverzekeraar geopereerd worden.
Prijs
Hieronder vindt u de prijslijst voor moedervlekverwijdering in de Parkkliniek. De totale kosten van moedervlekverwijdering hangen onder andere af van de grootte en het aantal moedervlekken.
Kiest u voor de Parkkliniek dan kiest u niet voor de goedkoopste kliniek maar wel voor kwaliteit en de zekerheid dat u in goede handen bent.
Vergoeding door uw zorgverzekeraar
Als regel geldt, dat indien een moedervlek er goedaardig uitziet en u het om cosmetische redenen wilt laten verwijderen, u zelf de operatie moet betalen. Indien de moedervlek er onrustig uitziet of er grote kans is op kwaadaardigheid (huidkanker) kunt u zonder toestemming van de zorgverzekeraar geopereerd worden.
Tarieven moedervlekverwijdering*
* prijslijst per 1 januari 2023. Prijswijzigingen voorbehouden
Alle prijzen zijn vanaf prijzen en indicatief. De definitieve prijs wordt tijdens het consult in overleg met uw arts vastgesteld en is afhankelijk van de uitgebreidheid en zwaarte van de ingreep. De prijzen zijn inclusief lokale verdoving of narcose tenzij anders aangegeven.
Wat heeft u nodig als u bij ons op consult komt?
Plastische chirurgie: Indien u met een medische klacht bij ons op consult komt dient u een verwijzing van uw huisarts mee te brengen.
Besluit u tot operatie bij ons, graag uw apotheek toestemming geven voor het LSP (Landelijk Schakel Punt). Dit is nodig om eventuele medicatie op te vragen of voor te schrijven.
Heeft u meer informatie nodig?
Ons team staat voor u klaar!
Onze chirurgen (5)
Plastisch chirurg
Cosmetisch arts KNMG
Plastisch chirurg
Plastisch chirurg
Plastisch chirurg