Informatie voor patiënten

Ganglion

Ganglion

Een ganglion is een cyste gevuld met een geleiachtige gewrichtsvloeistof  (Hyaluronzuur), die vaak voorkomt aan de bovenkant of onderkant van de pols of aan de vingers.

Algemene informatie

De oorzaak is niet bekend. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Er is geen relatie tussen het ontstaan van het ganglion en het beroep van de patiënt. Ook is er geen relatie met enig letsel aan de hand. Mogelijk speelt slijtage van de onderliggende gewrichten een rol, waardoor een chronische irritatie onstaat met lokaal verhoogde aanmaak van gewrichtsvloeistof, wat resulteert in een uitstulping (cyste).

Symptomen

Een ganglion geeft soms bewegingsbeperkingen gepaard gaande met pijnklachten.
Dit kan zich weer uiten in krachtsverlies van de hand.

Beloop

Een ganglion ontwikkelt zich meestal in enkele maanden. Het kan soms ook vrij plotseling ontstaan.  Ze kunnen in doorsnede enkele mm tot enkele cm groot worden. Sommige verkleinen na een periode van rust maar worden weer groter na een periode van verhoogde activiteit. Het kan ook gebeuren dat het ganglion spontaan verdwijnt.

De behandeling

Indicatie voor behandeling is pijn en/of bewegingsbeperkingen.

Conservatief

De geleiachtige vloeistof kan door middel van een naald worden weggezogen.
Dit is een tijdelijke oplossing om de druk weg te nemen, vaak komt de zwelling na verloop van tijd weer terug.

Operatief

De ingreep kan onder lokale verdoving worden uitgevoerd. Bij grotere pijnlijke zwellingen aan de pols wordt regelmatig gekozen voor een verdoving van de gehele arm. De operatie duurt ongeveer 30 minuten en wordt poliklinisch of in dagbehandeling uitgevoerd.

Complicaties

Zoals bij elke operatie kunnen er complicaties optreden. De meest voorkomende zijn infecties, blauwe plekken en nabloedingen. Ook het weer terugkomen van de zwelling behoort tot de mogelijkheid, zowel na leegzuigen van de cyste als na operatief verwijderen van de cyste.

Herstel

Het is verstandig dat u na de operatie door iemand naar huis gebracht wordt, U mag zelf niet rijden. Het drukverband mag na 2-3 dagen verwijderd worden. De hechtingen worden na 7-10 dagen poliklinisch verwijderd in onze kliniek of bij uw eigen huisarts.

Onze plastisch chirurgen (3)

Op parkmedischcentrum.nl gebruiken wij cookies voor gebruiksgemak, webstatistieken (analyse) en integratie met sociale media. Op onze cookies pagina kunt meer informatie vinden. U kunt toestemming geven door op de "Accepteren" knop te klikken.