Verkeersoverlast op de Hoofdweg. Graag rekening houden met een iets langere reistijd.
Actuele informatie     Team
Veelgestelde vragen     Wachttijden
Bel ons     Mail ons     

Even voorstellen! Wie is dokter Cigdem Saraç?

Drs. Cigdem Saraç is een zeer ervaren orthopedisch chirurg. Zij is vanaf februari 2020 werkzaam in ons orthopedisch team samen met prof. dr. Kristoff Corten en drs. Hans-Erik Henkus. Dokter Saraç is gespecialiseerd in de voorste benadering voor het plaatsen van een heupprothese.
De voorste benadering is een spier-sparende toegang naar het heupgewricht waardoor spierschade wordt voorkomen bij het plaatsen van een heup prothese.
Dokter Saraç heeft ruime ervaring opgedaan in een internationaal gerenommeerd kenniscentrum waar ongeveer 800 heupprotheses per jaar worden geplaatst.
Hoogste tijd om dokter Saraç wat beter te leren kennen! Daarom hebben we haar een aantal leuke vragen gesteld, want niets is fijner om meer over uw dokter te weten!

Waarom heeft u u voor de specialisatie heuppathologie gekozen?

Ik heb voor heupproblematiek gekozen omdat mensen met heupproblemen forse beperkingen ervaren in het dagelijks leven, zoals werk, sport, maar ook in persoonlijke sfeer. Wanneer de klachten verholpen kunnen worden, of het nou conservatief is of operatief, kunnen we de kwaliteit van leven weer verbeteren.

U bent gespecialiseerd in de voorste benadering. Wat houdt dat precies in?

De voorste benadering is een techniek waarbij we via de voorzijde het heupgewricht benaderen zonder de spieren los te maken. Zo kunnen we spierschade voorkomen bij het plaatsen van een totale heupprothese. De voorste benadering is dusdanig geperfectioneerd met aandacht voor elk detail in de procedure. Hierdoor is het complicatierisico terug gebracht naar een absoluut minimum met een luxatierisico (uit de kom gaan van de prothese) van minder dan 0,1%.

Hoeveel operaties voert u ongeveer uit per jaar?

Ik plaats ongeveer 250 heupprotheses per jaar.

Voert u alleen heupprotheses uit of ook andere behandelingen?

In het Park Medisch Centrum richten we ons met name op de behandeling van slijtage van de heup. In de heuppraktijk, mijn andere werklocatie, ben ik mede verantwoordelijk voor de jongvolwassenen met aangeboren heupafwijkingen. Jong volwassenen ondergaan, wanneer ze conservatief uitbehandeld zijn, andere operatieve behandelingen waarbij het gewricht, indien mogelijk, gespaard wordt.

Hoe bereidt u een patiënt voor op de ingreep?

Ik probeer zo goed en aandachtig mogelijk te luisteren naar de beperkingen die de patiënt ervaart. Dan leg ik duidelijk de verschillende behandelopties voor. Samen met de patiënt nemen we dan een beslissing. Het belangrijkste is dat de patiënt goed op de hoogte is van de verschillende opties zodat de patiënt zelf goed overwogen een beslissing kan nemen. Ik probeer ook altijd een realistisch beeld te schetsen van het herstel na de operatie.

Hoe zie het hersteltraject eruit voor de patiënt?

Na de operatie is de heup direct belastbaar. De eerste paar weken hebben patiënten vaak nog wel krukken nodig om veilig te kunnen mobiliseren. Het is belangrijk dat patiënten de eerste zes weken niet vallen. Het herstel duurt vaak zes weken tot drie maanden. Na zes weken mogen alle activiteiten hervat worden, ook sportieve activiteiten. Echter, iedere patiënt is uniek en soms kan het langer duren voordat al het littekenweefsel verdwenen is en de spieren niet meer gevoelig zijn. Tot een jaar na de operatie is er nog verbetering te verwachten.

Hoe gaat u om met littekenvorming vanuit een esthetisch oogpunt?

Ik voer de operaties altijd uit via een dwarse snede onder de lies, de zogenaamde bikini-incisie. Omdat dit litteken met de huidlijnen meeloopt geeft dit een mooier litteken.

Waar woont u?

Ik ben opgegroeid in Rotterdam, waar ik ook geneeskunde heb gestudeerd. Mijn opleiding tot orthopedisch chirurg heb ik in Leiden en Den Haag gevolgd. Na mijn opleiding heb ik een fellowship (een aanvullende specialisatieopleiding) gedaan in heuppathologie waarvoor ik naar Maastricht ben verhuisd. Na mijn fellowship ben ik blijven samenwerken met mijn collega Kristoff Corten en ben ik dus in Maastricht blijven wonen. Op de woensdagen zie ik poliklinisch patiënten in Maastricht die we kunnen opereren in het Park Medisch Centrum te Rotterdam. De intake voor de operatie en de opvolging nadien worden in Maastricht gedaan. Op deze manier hoeven de patiënten maar eenmalig de lange afstand af te leggen voor de operatie.

Wat doet u graag in uw vrije tijd 😊?

In mijn vrije tijd ga ik graag hardlopen en naar pilates. Verder houd ik ervan om te koken en gezellige tijd door te brengen met vrienden en familie.

U bent altijd van harte welkom voor een consult bij dokter Saraç (met een een doorverwijzing van de huisarts).