Verkeersoverlast op de Hoofdweg. Graag rekening houden met een iets langere reistijd.
Actuele informatie     Team
Veelgestelde vragen     Wachttijden
Bel ons     Mail ons     

Belangrijke informatie over borstimplantaten

Momenteel is er in de media veel aandacht voor implantaten. Op initiatief van het tv-programma Radar en dagblad Trouw, heeft een grote groep internationale onderzoeksjournalisten wereldwijd onderzoek gedaan naar medische implantaten. Daarbij richten ze zich op de toelating, veiligheid, controles op en bijwerkingen van implantaten. Tevens zullen andere media ook aandacht besteden aan de onderzoeken.

Borstimplantaten zijn daarbij één van de centrale onderwerpen, die er worden uitgelicht. Zo wordt er onder andere aandacht besteed aan twee recente publicaties over auto-immuunziekten en borstimplantaten uit de Verenigde Staten en Israël. In deze studies wordt een hogere kans op het ontwikkelen van auto-immuun aandoeningen zoals Sjogren en reuma beschreven. De auteurs rapporteren dat de absolute kans hierop bijzonder klein is, maar wel iets groter bij vrouwen met implantaat. Op beide studies is het nodige af te dingen en zijn er punten van verbetering om het bewijs hard te maken. Aan de andere kant is het bijzonder goed dat dit soort onderzoeken gedaan worden om ons en onze patiënten de juiste informatie te geven.

De NVPC (Ned. Ver. Plastische Chirurgie) is in nauw contact met de IGJ en verenigingen wereldwijd. Doel is om een genuanceerd, evidence based, geluid te laten horen via de media die onze wens voor gebalanceerde verslaglegging willen faciliteren. Een bijzondere ontwikkeling is nog dat de Franse inspectie sinds gisteren het gebruik van macrogetextureerde implantaten ontraadt, totdat een onderzoek en openbare zitting heeft plaatsgevonden met patiënten en gebruikers van siliconen borstimplantaten in februari 2019.

De Nederlandse Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft vandaag te kennen gegeven op basis van de huidige wetenschappelijke data geen aanleiding te zien om het gebruik van een bepaald type borstimplantaat te ontraden.

Voor nu is de conclusie:

· Borstimplantaten zijn veilig voor hun bedoelde gebruik

· Borstimplantaten kennen bijwerkingen zoals heroperatie, kapselcontractuur, lekkage en scheuren van implantaten

· Borstimplantaten kennen zeer zeldzame bijwerkingen waarbij BIA-ALCL aantoonbaar is d.m.v. histologie

· Borstimplantaten kennen mogelijk zeer zeldzame bijwerkingen waar ASIA een diagnose per exclusionem is niet aantoonbaar d.m.v. bloedtests, noch is voorspelbaar bij mensen die preoperatief gezien worden

· Meer onderzoek is nodig en meer fondsen zouden dit onderzoek moeten ondersteunen.
 

Wat doet Parkkliniek zelf om uw implantaten zo veilig mogelijk te laten zijn:

· Alle implantaten worden geregistreerd in een landelijk syteem (DBIR)

· De arts brengt de patient altijd op de hoogte omtrent bijwerkingen zoals heroperatie, kapselcontractuur, lekkage en scheuren van implantaten

· Onze artsen zijn altijd bereikbaar voor een afspraak met de patiënt indien er vragen en/of klachten zijn.

Wij zullen het onderzoek op de voet volgen en eventuele belangrijke berichtgeving delen. Indien u vragen heeft of zorgen over uw borstimplantaten dan kunt u altijd contact met ons opnemen via het nummer 010 436 1537.