Verkeersoverlast op de Hoofdweg. Graag rekening houden met een iets langere reistijd.
Actuele informatie     Team
Veelgestelde vragen     Wachttijden
Bel ons     Mail ons     

Flapoorcorrectie

Flapoorcorrectie

Flaporen, ook vaak zeiloren of afstaande oren genoemd, komen veel voor. Ze zijn het gevolg van een aangeboren misvorming van het kraakbeenskelet van de oorschelp. Flaporen kunnen worden gecorrigeerd met behulp van plastische chirurgie.

Algemene informatie

De operatie kan worden uitgevoerd vanaf de leeftijd van ongeveer 5-6 jaar (in Park Medisch Centrum wordt de operatie verricht vanaf 16 jaar, dus geen correcties bij kinderen).  Dit is meestal ook de leeftijd, waarop het kind op negatieve wijze geconfronteerd wordt met het afwijkende oor en er zich ook bewust van is. Vaak heeft het kind hiermee leren leven. Maar steeds vaker komt het voor, dat men zich op latere leeftijd pas laat opereren.

De behandeling

De operatie heet met een medische term otoplastiek (oto betekent oor en plastiek komt van plastische chirurgie) en duurt ongeveer 1 uur. Het rechtzetten van flaporen kan onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd, maar gebeurt bij kinderen meestal onder algehele verdoving (narcose). Bij de operatie wordt een snee aan de achterkant van het oor gemaakt. Het kraakbenige skelet van het oor wordt op een speciale manier omgevouwen. Daarna wordt een stukje huid aan de achterzijde van het oor verwijderd en wordt de wond met oplosbare hechtingen gesloten.

Risico’s

Het rechtzetten van flaporen heeft dezelfde risico’s als elke andere operatie. De wond kan gaan nabloeden of er kan een infectie optreden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Herstel

Na een oorcorrectie krijgt u een strak verband (een zogenaamde tulband) om uw hoofd heen. Meestal moet het verband een week blijven zitten. Het wassen van uw haar en dergelijke zult u dus een poosje moeten uitstellen. Als het verband verwijderd is, moet u nog ongeveer 4-6 weken ’s nachts een haarband (tenniszweetband) dragen ter bescherming van uw oren. Ook overdag moet u voorzichtig zijn met uw oren. Het is verstandig contactsporten 4-6 weken te vermijden. Het komt vaak voor dat de oorschelpen nog 6-8 weken wat rood, gezwollen en gevoelig blijven. Geleidelijk aan zal dit verdwijnen.

Verwachtingen & consult

De resultaten van oorcorrecties zijn over het algemeen goed. Kraakbeen is echter een weerbarstig soort weefsel dat soms de neiging heeft om terug te keren in zijn oorspronkelijke vorm. Dat de oren recht zullen blijven staan en geheel symmetrisch zullen blijven, kan daarom nooit voor 100% worden gegarandeerd. Een enkele keer is het noodzakelijk om nog een correctie uit te voeren, maar een symmetrisch resultaat is ook dan niet te garanderen.

Tot slot
Als u overweegt uw oren recht te laten zetten, is het belangrijk om hierover een reëel verwachtingspatroon te hebben. U kunt een duidelijke verbetering van de stand van uw oren verwachten, maar geen perfectie. Ook is een absolute symmetrie van de stand van de oren vrijwel onmogelijk. Door de operatie komt er een litteken achter uw oor. Dit is echter door de locatie meestal niet opvallend.

Tijdens een eerste consult zal de arts alles uitleggen over de mogelijkheden en zal hij of zij u advies geven op basis van uw huidige oren en uw eigen wensen. Een eerlijk en haalbaar advies staat voorop bij de Parkkliniek.

Prijs

Hieronder vindt u de prijslijst voor een oorcorrectie in de Parkkliniek. 

Kiest u voor de Parkkliniek dan kiest u niet voor de goedkoopste kliniek maar wel voor kwaliteit en de zekerheid dat u in goede handen bent.

Consulten
Consult voor operatieve ingreep € 50
Consult voor botuline toxine en injectables € 30
– Indien behandeling volgt wordt dit bedrag in mindering gebracht op de nota.
– Bij machtigingaanvraag wordt het consult gedeclareerd bij uw ziektekostenverzekering
– Denk aan uw “eigen bijdrage”, deze wordt geïnd door uw ziektekostenverzekering

Vergoeding door uw zorgverzekeraar

In sommige gevallen wordt de correctie van flaporen vergoed. De medisch adviseur van uw verzekeringsmaatschappij zal u dan oproepen om te beoordelen of de operatie voor vergoeding in aanmerking komt. 

Tarieven oorcorrectie*

* prijslijst per 1 januari 2023. Prijswijzigingen voorbehouden
Alle prijzen zijn vanaf prijzen en indicatief. De definitieve prijs wordt tijdens het consult in overleg met uw arts vastgesteld en is afhankelijk van de uitgebreidheid en zwaarte van de ingreep. De prijzen zijn inclusief lokale verdoving of narcose tenzij anders aangegeven.

Wat heeft u nodig als u bij ons op consult komt?

Plastische chirurgie: Indien u met een medische klacht bij ons op consult komt dient u een verwijzing van uw huisarts mee te brengen.

Besluit u tot operatie bij ons, graag uw apotheek toestemming geven voor het LSP (Landelijk Schakel Punt). Dit is nodig om eventuele medicatie op te vragen of voor te schrijven.

Heeft u meer informatie nodig?
Ons team staat voor u klaar!

Onze plastisch chirurgen (5)

dokter wu

Drs. S.H. Wu

Plastisch chirurg

dokter nio

Drs. C.R. Nio

Plastisch chirurg

dokter Tan

Drs. L.T. Tan

Plastisch chirurg

dokter Braam

Drs. M. Braam

Plastisch chirurg

dokter Hoekstra

Dr. L.T. Hoekstra

Plastisch chirurg