Verkeersoverlast op de Hoofdweg. Graag rekening houden met een iets langere reistijd.
Actuele informatie     Team
Veelgestelde vragen     Wachttijden
Bel ons     Mail ons     

Facelift

Facelift

Een facelift is een operatie waarbij de plooien en rimpels van de gezichtshuid worden strakgetrokken, meestal samen met de dieper gelegen weefsellagen. Als er onder de kin overmatig vetweefsel aanwezig is of als de hals dikke huidplooien heeft, kan het noodzakelijk zijn deze ook te ‘liften’. Een facelift wordt uitgevoerd door een plastisch chirurg. De operatie heeft geen effect op rimpels op het voorhoofd, rond de mond of de oogleden. Als u deze rimpels weg wilt hebben, moet u bij de plastisch chirurg een aparte behandeling ondergaan.

Algemene informatie

Een facelift biedt uitkomst wanneer u last heeft van een verslapte gezichtshuid. Het gezicht en de hals kunnen haar contouren weer terug krijgen. Er zijn diverse soorten facelifts waarbij we u hieronder een beter beeld schetsen.

S-lift / mini facelift

Dit is een facelift, waarbij slechts het middelste gedeelte van het gelaat en in mindere mate ook de hals wordt gelift. Het is een minder uitgebreide operatie dan de volledige facelift (full-facelift), zodat het ook onder plaatselijke verdoving kan worden verricht. De “S” van S-lift slaat op het S-vormige huideiland direct vóór het oor, dat wordt weggesneden. Het litteken bevindt zich dus direct voor het oor. Over het algemeen is deze operatie minder risicovol dan een volledige lift.

Hals-Lift

Hierbij wordt een lift van de halsregio bereikt (halslift). Deze operatie wordt meestal onder narcose verricht, maar kan soms ook onder plaatselijke verdoving plaats vinden. De littekens bij deze operatie lopen verder naar achteren dan bij de hiervoor beschreven operatie, d.w.z. tot achter het oor en in de nekhaarlijn, om een maximaal resultaat (lift) van de halshuid te verkrijgen. Soms wordt er ook een sneetje gemaakt onder de kin om het onderhuids vetweefsel te verwijderen en het onderhuids bind- en spierweefsel strakker te hechten.

Full-Facelift

Dit is een combinatie van minifacelift en een halslift, waarbij uitgebreider wordt geopereerd.

Wenkbrauwlift / voorhoofd-lift

Bij deze operatie worden de uitgezakte wenkbrauwen en voorhoofd huid gelift. Alhoewel de wenkbrauwen en voorhoofd één geheel vormen met het aangezicht, wordt deze operatie vaak apart verricht en behoort het niet bij een full-facelift. Wel wordt deze operatie wordt vaak gecombineerd met een bovenooglid- en onderooglidcorrectie.

De behandeling

Kort voordat u wordt opgenomen voor een facelift, wordt uw algemene gezondheid onderzocht en een bloedonderzoek verricht. Wanneer u geneesmiddelen gebruikt moet u dat aan uw arts melden. Bepaalde medicijnen (zoals aspirine, APC en dergelijke) mag u tien dagen voor de operatie niet meer slikken. Daarnaast moet u minstens vier weken van tevoren stoppen met roken. Roken vernauwt namelijk de bloedvaten waardoor wondstoornissen en zelfs wondversterf na de operatie kan optreden.

De operatie

Voor een volledige facelift krijgt u meestal volledige verdoving (narcose). Voor een minifacelift, S-lift of halslift kunt u onder plaatselijke verdoving geopereerd worden. In alle gevallen is het verstandig en bij narcose noodzakelijk, dat u een nachtje blijft. De operatie zelf duurt twee tot vier uur. De huid van de hals, de wangen en de weefsellaag onder de huid worden over een groot gebied losgemaakt en aangespannen in de richting van het oor. Eventueel overtollig vetweefsel in het halsgebied kan worden weggehaald via een huidsnede onder de kin. Aan het eind van de operatie kunnen in de wond twee draintjes (dunne slangetjes) worden achtergelaten om wondvocht en bloed uit de wond naar buiten te voeren. De volgende dag worden deze drains verwijderd. De hechtingen zijn niet oplosbaar.

Risico’s

Een facelift heeft dezelfde risico’s als elke andere operatie. Er bestaat een kans op een nabloeding of er kan een infectie optreden. Soms kan een gezichtszenuw tijdelijk uitgeschakeld zijn en aanleiding geven tot tijdelijke verlammingsverschijnselen, bijvoorbeeld een hangend mondhoek of niet geheel kunnen sluiten van een ooglid. In ernstige gevallen kan er zelfs weefselversterf optreden van de huid. Gelukkig komen deze ernstige complicaties bijna nooit voor. Ook kan er na een facelift wat plekjes met vochtophoping of wat stuggere plekjes voor op het gezicht ontstaan. Deze gaan vanzelf weer weg, maar u kunt ze ook laten behandelen door een schoonheidsspecialiste of een huidtherapeut. Bij mensen met een donkere huid zijn de littekens van een facelift soms zichtbaar. Hiervoor is blijvend camouflage nodig.

Herstel

Na afloop van een facelift wordt het gezicht ondersteund door een elastische muts. Dit dient als verband en moet 5-7 dagen blijven zitten. Eventuele drains verwijdert de arts de dag na de operatie. Na de operatie zijn uw gezicht en uw hals gezwollen en verkleurd. Dit duurt gemiddeld twee weken, maar over het algemeen hebt u weinig last van pijn. Een tot twee weken na de operatie worden de hechtingen verwijderd.

Resultaat

Het uiteindelijke resultaat van een facelift is pas zichtbaar na enkele weken. De littekens zijn bij nauwkeurige inspectie weliswaar altijd zichtbaar, maar vallen in de praktijk meestal nauwelijks op. Ze lopen in de behaarde hoofdhuid en van daaruit naar beneden langs uw oor. Dan maken ze een bochtje om de oorlel heen, om via de achterkant van het oor weer onder het haar te verdwijnen. Afhankelijk van de uitgebreidheid van de operatie, kan er ook een extra littekentje onder uw kin voorkomen. Het effect van een facelift is meestal vijf tot tien jaar zichtbaar. Daarna is eventueel een volgende facelift nodig.

Verwachtingen & Consult

Het doel van een facelift is de huid weer glad en strak te krijgen, maar de rimpels in uw gezicht die ontstaan zijn als gevolg van de wijze waarop u bijvoorbeeld lacht of praat, zullen door een facelift niet verdwijnen. Deze rimpels maken deel uit van uw gelaatsexpressie en blijven altijd aanwezig. Ook de fijne rimpels rond uw mond en oogleden zullen door deze operatie niet geheel verdwijnen. Hiervoor moeten er aanvullende behandelingen ondergaan worden. U kunt dit bespreken met de plastisch chirurg en vragen wat voor u de beste oplossing is. Ook moet u er rekening mee houden dat het natuurlijke verouderingsproces van uw huid niet door een facelift gestopt wordt. Na de operatie zal, net als ervoor, de elasticiteit van de huid geleidelijk verloren gaan.

Tijdens een eerste consult zal de arts alles uitleggen over de mogelijkheden en zal hij of zij u advies geven op basis van de huidige situatie en uw eigen wensen. Een eerlijk en haalbaar advies staat voorop bij de Parkkliniek.

Prijs

Hieronder vindt u de prijslijst voor een facelift in de Parkkliniek.

Kiest u voor de Parkkliniek dan kiest u niet voor de goedkoopste kliniek maar wel voor kwaliteit en de zekerheid dat u in goede handen bent.

Consulten
Consult voor operatieve ingreep € 50
Consult voor botuline toxine en injectables € 30
– Indien behandeling volgt wordt dit bedrag in mindering gebracht op de nota.
– Bij machtigingaanvraag wordt het consult gedeclareerd bij uw ziektekostenverzekering
– Denk aan uw “eigen bijdrage”, deze wordt geïnd door uw ziektekostenverzekering

Tarieven facelift*

* prijslijst per 1 januari 2023. Prijswijzigingen voorbehouden
Alle prijzen zijn vanaf prijzen en indicatief. De definitieve prijs wordt tijdens het consult in overleg met uw arts vastgesteld en is afhankelijk van de uitgebreidheid en zwaarte van de ingreep. De prijzen zijn inclusief lokale verdoving of narcose tenzij anders aangegeven.

Wat heeft u nodig als u bij ons op consult komt?

Plastische chirurgie: Indien u met een medische klacht bij ons op consult komt dient u een verwijzing van uw huisarts mee te brengen.

Besluit u tot operatie bij ons, graag uw apotheek toestemming geven voor het LSP (Landelijk Schakel Punt). Dit is nodig om eventuele medicatie op te vragen of voor te schrijven.

Heeft u meer informatie nodig?
Ons team staat voor u klaar!

Onze plastisch chirurgen (3)

dokter nio

Drs. C.R. Nio

Plastisch chirurg

dokter Tan

Drs. L.T. Tan

Plastisch chirurg

dokter Braam

Drs. M. Braam

Plastisch chirurg