Informatie voor patiënten

Ziekte van Dupuytren

Ziekte van Dupuytren

De ziekte van Dupuytren (Morbus Dupuytren) werd voor het eerst beschreven door Baron G. Dupuytren (1831, Parijs). De ziekte gaat gepaard met een verdikking, soort verlittekening van de bindweefselplaat in de hand, de zogenaamde fascie palmaris.

Algemene informatie

Meestal begint het met een knobbel of verdikking in de handpalm of de vingers. Het kan in principe in alle vingers voorkomen, waarbij de ringvinger en pink het meeste zijn aangedaan. Deze verdikking kan pijnklachten geven bij werkzaamheden, waarbij kracht op de handpalm wordt uitgeoefend en vaak zijn beide handen aangedaan. In een later stadium kunnen de vingers krom gaan trekken, waarbij de vingers niet meer volledig gestrekt kunnen worden. In een nog latere stadium kunnen de vingergewrichten zelfs op slot gaan zitten in een forse kromstand. Dit gaat gepaard met ernstig functieverlies van de hand.

Verloop van de ziekte

Normaliter begint de ziekte rond 35-40 jaar. Het kan zich snel verergeren, maar ook jaren stabiel blijven met geringe afwijkingen van de hand. Het is belangrijk te weten, dat de ziekte door een operatie niet geneest. De ziekte kan terugkomen op dezelfde plek of op een andere lokatie in de hand. Het kan soms al na een half jaar terugkomen.

Oorzaak

Er is (nog) geen oorzaak gevonden voor deze ziekte, wel zijn er duidelijke aanwijzingen dat de ziekte familiair voorkomt, dat wil zeggen dat binnen één familie het bij meerdere personen voorkomt. Bij mannen 4 keer zo vaak als bij vrouwen. Dupuytren wordt vaker gezien bij mensen met Rheumatoide arthritis en Diabetes Mellitus.

De behandeling

De behandeling is nog steeds operatief (fasciectomie) meestal in dagbehandeling. Het tijdstip van operatie is aangebroken, indien er beginnende kromstand ontstaat, al dan niet gepaard gaande met functieklachten van de hand. Uit praktische overwegingen wordt er telkens aan een hand tegelijk geopereerd. De operatie kan onder blok anaesthesie (verdoving van de arm) of onder algehele anaesthesie (narcose) verricht worden. Tijdens de operatie worden er zigzag huidincisies gemaakt in de handpalm en/of de aangedane vingers. De operatie duurt 1 tot maximaal 2 uur. Bij uitgebreide Dupuytren wordt er soms meerdere keren aan dezelfde hand geopereerd.

Herstel

Direct na de behandeling heeft u een dik verband om de hand heen. Soms wordt er een klein draintje achtergelaten om de bloedresten af te laten lopen. Deze drain wordt voor ontslag verwijderd. U gaat met een hoge mitella naar huis. Voor de napijn worden pijntabletten voorgeschreven. De napijn duurt meestal 2-3 dagen en is bij normaal verloop goed te verdragen. In een aantal gevallen (ernstige kromstand van de vingers) wordt er voor gedurende 3 maanden een nachtextensie spalk aangemeten en handtherapie door een fysiotherapeut.

Complicaties

Bloedingen en infecties kunnen optreden. Bij een bloeding gaat de hand geleidelijk zwellen en neemt de pijn toe. Indien de pijn enkele dagen na de operatie weer toeneemt en/of u krijgt koorts, dan is er mogelijk een infectie aan de gang. In beide gevallen dient u contact met onze kliniek op te nemen. Het kan soms weken en zelfs maanden duren voordat u uw hand weer normaal kunt gebruiken.

Onze plastisch chirurgen (3)

Op parkmedischcentrum.nl gebruiken wij cookies voor gebruiksgemak, webstatistieken (analyse) en integratie met sociale media. Op onze cookies pagina kunt meer informatie vinden. U kunt toestemming geven door op de "Accepteren" knop te klikken.