Informatie voor patiënten

Littekencorrectie

Littekencorrectie

Bij beschadiging van de huid van het menselijk lichaam als gevolg van een operatieve behandeling, een ongeval of een brandwond kan littekenvorming optreden. De meeste littekens kunnen goed onder plaatselijke verdoving geopereerd worden.

Algemene informatie

Bij beschadiging van de huid van het menselijk lichaam als gevolg van een operatieve behandeling, een ongeval of een brandwond kan littekenvorming optreden.

Littekens kunnen dik (hypertrofisch) worden, of zelfs buiten de begrenzing van het oorspronkelijke litteken gaan groeien en wild vlees geven (keloïd). Deze overmatige littekenvorming wordt vaker gezien bij mensen met een donkere huidskleur of een hele lichte, rossige huidskleur. Bepaalde lichaamsdelen, zoals de schouders en het borstbeen, geven een verhoogde kans op littekenvorming.

Een andere factor die een litteken kan beïnvloeden, is de richting van het litteken ten opzichte van de huidspanningslijnen. In het gelaat kan men deze duidelijk bekijken bij aanspannen van de gelaatsspieren. Verder zal het duidelijk zijn dat een wond gemaakt door een scherp mes ‘mooiere littekens’ geeft dan b.v. een scheurwond. Een verhoogde spanning op de wond bij sluiten geeft vaak een breed litteken. Het blijkt dat jonge mensen en kinderen door de hogere huidspanning meer kans hebben op littekenvorming dan oudere mensen.

De behandeling

De meeste littekens kunnen goed onder plaatselijke verdoving geopereerd worden. Er wordt soms met oplosbare- en soms met niet-oplosbare hechtingen gehecht. Het litteken zal met speciale pleister worden bedekt. Deze pleisters dienen zo lang mogelijk te blijven zitten.

Bij een littekencorrectie tracht men de vorm van het litteken te verbeteren. Ook al wordt een littekencorrectie met de grootste zorg en volgens de regels der kunst uitgevoerd, het uiteindelijk resultaat kan niet worden gegarandeerd. Na de littekencorrectie zal men er rekening mee moeten houden dat de littekens langere tijd dik, rood, jeukend en zelfs pijnlijk kunnen zijn. Een vers litteken is pas na ongeveer 1 tot 1,5 jaar rustig. Sommige littekens worden op den duur breder dan men had verwacht.

Naast littekencorrectie bestaan er ook andere methoden om dikke littekens te behandelen, zoals injecties met corticosteroïden, druktherapie, siliconenfilm of bestraling. Bij deze laatste behandelingen kunnen de klachten van een dik litteken verminderen, maar een en ander heeft geen invloed op de breedte van het litteken.

Duidelijk zal zijn dat een littekencorrectie een litteken minder opvallend maakt, maar dat het litteken nooit zal verdwijnen.

Verwachtingen & consult

Indien u een lelijk litteken wilt laten opereren, moet u er rekening mee houden dat het weer langere tijd gaat duren voordat het nieuwe litteken tot rust komt. Meestal duurt dit 1 tot 1,5 jaar. Wij kunnen helaas geen garantie geven dat het nieuwe litteken mooier of minder opvallend wordt.

Prijs

Hieronder vindt u de prijslijst voor een littekencorrectie in de Parkkliniek. De totale kosten van een littekencorrectie hangen onder andere af van de omvang van het litteken. Samen met uw plastisch chirurg bepaalt u de totale kosten van de ingreep.

Kiest u voor de Parkkliniek dan kiest u niet voor de goedkoopste kliniek maar wel voor kwaliteit en de zekerheid dat u in goede handen bent.

Vergoeding door uw zorgverzekeraar

In het algemeen wordt een littekencorrectie niet vergoed door zorgverzekeraars. Alleen in uitzonderlijke gevallen wil de zorgverzekeraar de kosten dragen. De medisch adviseur van uw verzekeringsmaatschappij zal u dan oproepen om te beoordelen of de operatie voor vergoeding in aanmerking komt. 

Tarieven Littekencorrectie Parkkliniek*

Littekencorrectie€ 450

Consulten
Consult voor operatieve ingreep € 50
Consult voor botuline toxine en injectables € 30
– Indien behandeling volgt wordt dit bedrag in mindering gebracht op de nota.
– Bij machtigingaanvraag wordt het consult gedeclareerd bij uw ziektekostenverzekering
– Denk aan uw “eigen bijdrage”, deze wordt geïnd door uw ziektekostenverzekering

* prijslijst per 1 januari 2019. Prijswijzigingen voorbehouden
Alle prijzen zijn vanaf prijzen en indicatief. De definitieve prijs wordt tijdens het consult in overleg met uw arts vastgesteld en is afhankelijk van de uitgebreidheid en zwaarte van de ingreep. De prijzen zijn inclusief lokale verdoving of narcose tenzij anders aangegeven.

Onze plastisch chirurgen (4)

Op parkmedischcentrum.nl gebruiken wij cookies voor gebruiksgemak, webstatistieken (analyse) en integratie met sociale media. Op onze cookies pagina kunt meer informatie vinden. U kunt toestemming geven door op de "Accepteren" knop te klikken.