Verkeersoverlast op de Hoofdweg. Graag rekening houden met een iets langere reistijd.
Actuele informatie     Team
Veelgestelde vragen     Wachttijden
Bel ons     Mail ons     

Grote chirurgie in een kleine setting

Het avond symposium “Grote chirurgie in een kleine setting” in het Park Medisch Centrum (PMC) in samenwerking met Leerpunt Koel (Robert Mol, adviseur huisartsen scholing) op 28/01/20 was een groot succes!

Op 28 januari 2020 organiseerde het Park Medisch Centrum in samenwerking met Leerpunt Koel een symposium met als onderwerp ´Grote chirurgie in een kleine setting´ waar circa 50 huisartsen en een aantal in het PMC werkzame fysiotherapeuten van Spomed en Medinello werden verwelkomd door onze directeur Financiën en Strategie; Hieron Marée.

Na de opening door meneer Marée vond er een voordracht plaats van Orthopedisch Chirurg Hans-Erik Henkus; werkzaam in het Alrijne Ziekenhuis en per juli 2017 in het Park Medisch Centrum. Het onderwerp van zijn voordracht was ´De behandeling van coxartrose anno 2020´.

Na Orthopedisch Chirurg Hans-Erik Henkus was het woord aan Orthopedisch Chirurg Saskia Wiersma; tevens werkzaam in het Alrijne Ziekenhuis en per 1 juli 2019 in het Park Medisch Centrum. Zij sprak over de behandeling van ´gonartrosis anno 2020´.

Beide specialisten hebben een ruim overzicht gegeven over de conservatieve en operatieve behandeling van deze veel voorkomende aandoeningen. De boodschap was duidelijk. Volg zolang mogelijk, maar op een verantwoorde wijze, het conservatieve traject alvorens over te gaan tot het plaatsen van een heup of knieprothese.

De filosofie achter de voorste benadering van een heupprothese werd toegelicht met als grote voordeel voor de patiënt: snellere mobilisatie, minder pijnstilling, een kortere ligduur (binnen24 naar huis). Dit zorgt voor een betere ervaring van de procedure voor de patiënt en het zorgt tevens voor minder kosten.

Bij de operatieve behandeling van gonartrose werd naast het plaatsen van een totale knie prothese in gegaan op kniedistractie, standscorrectie (osteotomie) en de unicompartimentele knieprothese. Ook complicaties na het plaatsen van een heup of knieprothese werden besproken.

Beide sprekers benadrukten de term “Focus Kliniek”; hierbij werd gedoeld op betere uitkomsten van een ingreep wanneer een specialist(e) dezelfde ingreep vaker uitvoert. Een handelswijze die in het Park Medisch Centrum succesvol wordt gehanteerd.

Uit de LROI (Landelijke Registratie van Orthopedische Implantaten) gegevens van 2019 blijkt dat er jaarlijks zo’n 35.000 heup protheses en iets minder knie protheses geplaatst worden met de verwachting dat deze aantallen de komende jaren flink zullen toenemen.

Slechts 11% van deze protheses worden in Zelfstandig Behandelcentra (ZBC) zoals het Park Medisch Centrum, geplaatst terwijl 80% van deze patiënten ASA 1,2 (patiënten die verder gezond zijn zonder langdurig medicatie gebruik of patiënten die een lichte aandoening hebben) zijn en dus uitstekend geschikt zouden zijn om in deze Zelfstandig Behandelcentra behandeld te worden.

Vanwege de hogere patiënt vriendelijkheid, de grotere effectiviteit en de kosten besparing zou deze “Grote chirurgie in een kleine setting” meer gestimuleerd moeten worden!

Na een kleine pauze heeft Neurochirurg Sanjay Harhangi; uit het Erasmus Medisch Centrum en sinds 2008 tevens werkzaam in het Park Medisch Centrum gesproken over de behandeling van lumbale hernia anno 2020.

In een bevlogen voordracht liet hij de grote voordelen zien van de PTED (Percutane Transforaminale Endoscopische Dissectomie) techniek voor de patiënt bij de operatieve behandeling van lumbale hernia’s ten opzichte van de conventionele operatie techniek van de hernia.

Bij PTED patiënten is er een sneller en beter herstel na de operatie te zien met als bijkomend voordeel dat de patiënten niet onder narcose hoeven.

Sinds maart 2009 heeft Neurochirurg Sanjay Harhangi meer dan 300 patiënten middels deze techniek behandeld. Ondanks de bewezen grote voordelen van deze PTED behandeling is hij enige tijd geleden met een grote prospectieve studie begonnen om dit wetenschappelijk te onderbouwen. Mede om deze behandeling binnen de zorgverzekering te krijgen.

Het was een zeer informatieve en leuke avond met veel discussie en interactie. Het symposium werd door de deelnemers met waardering ontvangen en het symposium zal dan ook zeer zeker voor herhaling vatbaar zijn.

Dit stuk is geschreven door:
Peter Fontijne, Orthopedisch Chirurg Park Medisch Centrum.
Symposium voorzitter