Informatie voor patiënten

Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

1. Wat zijn de kosten van een consult?

Een consult bij het Park Medisch Centrum (verzekerde zorg) wordt gedeclareerd bij uw zorgverzekeraar. Houdt u wel rekening met uw eigen risico.
Een consult voor een operatieve correctie bij de Parkkliniek (onverzekerde zorg) kost €50,- en een consult voor injectables kost €30,- euro en wordt niet vergoed door uw zorgverzekeraar. Indien er een behandeling volgt wordt dit bedrag in mindering gebracht.

2. Wat zijn de wachttijden?

Voor onze actuele wachttijden per specialisme kijk op onze wachttijden pagina.

3. Hoe is de nazorg geregeld?

Park Medisch Centrum/Parkkliniek is 24 uur bereikbaar en al onze nazorg en controles zijn kosteloos binnen één jaar na behandeling.

4. Worden de behandelingen vergoed?

Cosmetische ingrepen worden over het algemeen niet vergoed, in sommige gevallen wordt een deel vergoed door de zorgverzekeraar. Dit is afhankelijk van uw zorgverzekeraar en de polisvoorwaarden.

5. Waar word ik geopereerd?

U wordt in Park Medisch Centrum/Parkkliniek geopereerd. Indien een medische indicatie aanwezig is, dan wordt er gezorgd dat de plastische chirurg u in het ziekenhuis opereert waar hij tevens werkzaam is.

6. Kan ik na de behandeling meteen naar huis?

Dit is afhankelijk van de soort operatie, in principe is het een dagopname.

8. Ik wil graag meer weten over borstimplantaten.

Neveneffecten borstimplantaten

In Nederland worden er naar schatting 6000 tot 8000 borstvergrotende operaties per jaar uitgevoerd met behulp van een borstimplantaat om esthetische redenen. Daarnaast worden in Nederland ook veel borstreconstructies uitgevoerd waarbij in vele gevallen ook gebruik wordt gemaakt van een borstimplantaat. Ook wordt er steeds meer gebruik gemaakt van een lipofilling procedure om een verminderd borstvolume op langere termijn na een borstsparende behandeling van borstcarcinoom aan te vullen, maar ook om zuiver cosmetische reden vindt het af en toe ook al reeds plaats.

Borstvergrotende operatie met borstimplantaat:

Een borstvergrotende operatie kan bijdragen aan het vergroten van het zelfvertrouwen van een vrouw die of in aanleg te weinig borstvolume heeft of veel borstvolume heeft verloren na zwangerschap of aanzienlijk gewichtsverlies. Het betreft een operatie die vaak wordt uitgevoerd en waarbij over het algemeen een hoge mate van tevredenheid bestaat. Toch brengt deze operatie de nodige discussie met zich mee, vooral in de media maar ook bij bepaalde groepen. Het betreft een operatie aan een vrouwelijk orgaan dat nog al wat veranderingen ondergaat in de loop van het leven. Daarnaast ontstaat op den duur bij meer dan 10 % van de vrouwen borstkanker.

Zoals bij iedere medische behandeling dient bij een borstvergrotende operatie een dusdanige procedure gekozen te worden zodat een zo optimaal en langdurig goed resultaat wordt behaald met de minste kans op complicaties. Een borstvergrotende operatie kent een redelijke kans op complicaties waarvoor heroperatie nodig is. Om deze complicaties tot een minimum te beperken is het noodzakelijk dat de behandeling per patiënt geïndividualiseerd wordt. Daarnaast dient de operatie uitgevoerd te worden door goed opgeleide plastisch chirurgen die op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen zoals beschreven in de recente toonaangevende medische literatuur.

Relatie siliconen en borstkanker

Uit de literatuur blijkt dat siliconen borstimplantaten het risico op het krijgen van of het overlijden aan borstkanker niet verhogen. Lange termijn studies laten zien dat er zelfs een kleiner risico bestaat op borstkanker bij vrouwen die een borstvergroting hebben ondergaan.

Relatie siliconen en kanker elders in het lichaam

Siliconen borstimplantaten geven geen verhoogd risico voor sarcoom, multiple myeloom of lymfoom. Wel is er een verhoogd risico op cervixcarcinoom, vulvacarcinoom en longcarcinoom. Dit lijkt echter meer gerelateerd aan de levensstijl (roken, seksueel gedrag etc.) te liggen dan aan de implantaten.

Relatie siliconen en Anaplastisch Large Cell Lymfoma (ALCL)

Uit gegevens van de FDA en twee studies, blijkt dat bij een op de 500.000 vrouwen per jaar zich een bepaald zeldzaam voorkomend lymfoom (ALCL, anaplastisch large cell lymfoma) ontwikkelt. Dit lymfoom kan overal in het lichaam voorkomen.

Uit een voorlopig onderzoek blijkt dat vanaf 1989 zich bij 34 vrouwen met siliconen gevulde borstimplantaten zich ook een ALCL in het kapsel rond het borstimplantaat heeft ontwikkeld (op een totaal van ongeveer 10 miljoen vrouwen die wereldwijd siliconen gevulde borstimplantaten hebben gekregen, relatief verhoogd risico van dus 1: 300.000).

Hoewel dit dus betekent dat er bij vrouwen met siliconen gevulde borstimplantaten een relatief hogere kans bestaat op het verkrijgen van ALCL (1,6 x verhoogd) is een zeer duidelijke relatie tussen de aanwezigheid van siliconen gevulde borstimplantaten en de ALCL hiermee nog niet aangetoond en blijft het risico op het ontwikkelen van ALCL extreem klein.

Een recent review liet daarentegen zien dat er geen verhoogd risico is op ALCL bij siliconen borstimplantaten.

Bij deze 34 vrouwen was er gebruik gemaakt van verschillende soorten en merken siliconen borstimplantaten voor zowel een esthetische borstvergroting als een borstreconstructie.

ALCL is geen vorm van borstkanker en is goed te behandelen middels chemotherapie.

Relatie siliconen en auto-immuunziekten

Er zijn geen directe aanwijzingen dat siliconen gevulde borstimplantaten een verhoogde kans geven op auto-immuunziekten of andere bindweefselziekten geven. Daarnaast is er ook weinig tot geen wetenschappelijk bewijs voor de hypothese dat een geruptureerd borstimplantaat leidt tot dergelijke ziekten.

Theoretisch zou de aanwezigheid van een met siliconen gevuld borstimplantaat echter bij mensen die daar genetisch gezien gevoelig voor zijn, wel kunnen leiden tot een zogenaamde ASIA: autoimune (Auto-inflammatory) Syndrome induced by Adjuvants.

Echter een duidelijk bewezen relatie is nog niet gevonden en als deze wel bestaat zal het echt aantonen daarvan moeilijk zijn vanwege de zeer lage incidentie.

Relatie siliconen en platina

Platina wordt gebruikt als katalysator in de cross-linking van de siliconen gel en na fabricage blijft een zeer geringe hoeveelheid aanwezig in het product. Hiervan komt uiteindelijk minder dan 1% door middel van diffusie in het lichaam. Volgens een uitgebreid rapport van de FDA brengt deze hoeveelheid platina geen significant risico met zich mee.

Allergie op siliconen

De kans op een allergische reactie op met siliconen gevulde borstimplantaten is zeer gering. Er zijn sinds de eerste toepassing van siliconen borstimplantaten tot nu toe slechts 2 case reports te vinden over een contactallergie op siliconen: beiden betrof het een patiënt waarbij de borstprothese jaren na implantatie lek was geraakt, waarna de reactie ontstond. Slechts 1 case report vermeldt een allergische huidreactie kort na borstvergroting die verdween na verwijderen van de prothese.

Bron: richtlijnen NVPC, april 2015

Logo ZKN keurmerk  Logo Kiwa iso 9001
“Parkkliniek en Park Medisch Centrum.
De zekerheid dat u in goede handen bent”

Op parkmedischcentrum.nl gebruiken wij cookies voor gebruiksgemak, webstatistieken (analyse) en integratie met sociale media. Op onze cookies pagina kunt meer informatie vinden. U kunt toestemming geven door op de "Accepteren" knop te klikken.