Verkeersoverlast op de Hoofdweg. Graag rekening houden met een iets langere reistijd.
Actuele informatie     Team
Veelgestelde vragen     Wachttijden
Bel ons     Mail ons     

Veel gestelde vragen over liposuctie beantwoordt door dokter Lisette Hoekstra

Overweegt u een liposuctie? Stoort u zich aan vetophopingen die ondanks sport en gezond eten maar niet willen verdwijnen? Een liposuctie kan uitkomst bieden.

Liposuctie is een plastisch chirurgische ingreep waarbij plaatselijke vetophopingen verwijderd kunnen worden. Hierdoor zullen lichaamscontouren verbeteren. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan hardnekkige vetophopingen bij de billen, bovenbenen, buik, taille, heupen en knieën.

Met een liposuctie behandeling in Parkkliniek is het mogelijk om een plaatselijke vetophoping in een paar uur te laten weghalen. Indien de totale hoeveelheid te verwijderen vet en het aantal locaties waar dit wordt verwijderd onder een bepaald niveau blijft, kunt u dezelfde dag nog naar huis. Om kwaliteit en veiligheid te kunnen garanderen, vindt de behandeling plaats in modern geoutilleerde operatiekamers, waar u behandeld wordt door één van onze plastisch chirurgen, die speciaal getraind zijn in het uitvoeren van liposuctie. Wanneer het te behandelen gebied klein is kan de ingreep soms ook onder plaatselijke verdoving uitgevoerd worden.

Ons team heeft inmiddels meer dan 5600 tevreden patiënten behandeld. Onze specialisten zijn zeker van hun vaardigheden en de te behalen resultaten. U ontvangt dus optimale zorg, met een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding, in één van de modernste klinieken van Nederland.

De behandeling
Op de dag van de ingreep worden er foto’s gemaakt en worden alle te behandelen locaties exact afgetekend door de chirurg. Ook wordt er een vetmeting verricht. Na de operatie worden er tijdens de controle wederom foto’s gemaakt, zodat het resultaat voor en na de operatie vergeleken kan worden.

De ingreep duurt 1 tot 2 uur, afhankelijk van de te behandelen locaties. Op de van te voren afgetekende plaatsen wordt de huid verdoofd, waarna de arts een klein sneetje (2-3 mm) maakt. Er wordt vervolgens een verdovende vloeistof ingebracht die de vetcellen meer vloeibaar maakt. De vetcellen worden vervolgens afgezogen met een dunne canule met een doorsnede van 3-6 mm. Aan het einde van de operatie worden de sneetjes gehecht. U krijgt een speciale drukpanty aan en na een verblijf op de uitslaapkamer wordt u teruggebracht naar uw comfortabele kamer, voorzien van internet, TV, telefoon, privé douche en toilet. U blijft gemiddeld 5 uur in de kliniek, van het moment van aanmelden bij de balie tot het vertrek van patiëntenkamer.

Bij uitgebreide liposucties kunnen patiënten ook overnachten. De arts zal dit tijdens het consult aangeven, zodat tevoren een kamer voor de nacht gereserveerd kan worden.

dokter HoekstraWij ontvangen altijd veel vragen over deze populaire ingreep. Onze plastisch chirurg dokter L.T. Hoekstra geeft vandaag antwoord op de meest gestelde vragen.

Wat is het verschil tussen liposuctie en liposculptuur?
Beide termen verwijzen naar hetzelfde proces en worden regelmatig door elkaar gebruikt. Bij liposuctie gaat het om het wegzuigen van overtollig lichaamsvet, terwijl de term liposculptuur meer duidt op het vormgeven van lichaamscontouren door het verwijderen van lokale vetophopingen.
Hoe zorg ik voor een spoedig herstel na de ingreep?
Het beste resultaat behaalt u door een combinatie van liposuctie met het aanhouden van een gezonde levensstijl en een goed sport plan. Een gevarieerd voedingspatroon is belangrijk, waarbij onder andere vitamine C en eiwitten kunnen worden ingenomen. Regelmatig bewegen versnelt het herstelproces en stoppen met roken wordt geadviseerd.
Hoe snel mag ik weer sporten na een liposuctie?
Regelmatig bewegen, waaronder wandelen en fietsen mogen snel opgestart worden na de operatie. Sporten of zware inspanning mag na 4 weken. Krachttraining van het geopereerde gebied kan ervoor zorgen dat de huid strakker wordt. Dit wordt dan ook geadviseerd.
Wat zijn lymfedrainage behandelingen en is dit noodzakelijk?
Lymfedrainage therapie, ook wel oedeemtherapie genoemd, is een speciale vocht afdrijvende massage-techniek, waarbij de afname van de zwelling wordt versneld. Deze behandeling kan dus bijdragen aan een sneller herstel. Dit wordt uitgevoerd door ervaren fysiotherapeuten. Onregelmatigheden in de huid, die ontstaan door onderhuidse verklevingen, kunnen tevens verminderd worden door deze lymfedrainage therapie. Indien u aanvullend verzekerd bent, zijn er geen kosten verbonden aan deze behandelingen. U ontvangt dan een verwijsbrief van de behandeld arts die u kunt inleveren bij de fysiotherapeut. We adviseren tevens om veel vocht (minimaal 2L water per dag) te drinken.
Waarom is drukkleding zo belangrijk na liposuctie?
Ik adviseer om gedurende 6 weken na de ingreep compressiekleding te dragen (dag en nacht). Hierdoor kan de huid aan de onderlaag gaan verkleven. Dit versnelt het genezingsproces, vermindert zwellingen en geeft een beter eindresultaat.
Wat voor resultaat kan je verwachten na liposuctie?
In het begin is het gebied wat geopereerd is gezwollen (oedeem) en dit kan een gevoel van spierpijn geven. Daarnaast kunnen er blauwe plekken ontstaan. Het verschilt per persoon wanneer dit verdwijnt. Het definitieve resultaat na liposuctie is zichtbaar na 6 maanden, omdat het vocht geleidelijk verdwijnt en de zwelling dus afneemt.
Wat zijn de mogelijke complicaties?
Zoals na elke operatie geldt ook voor liposuctie dat er een nabloeding of infectie kan optreden. Dit komt niet vaak voor. Direct na de ingreep is de huid gezwollen, kan het blauw verkleurd zijn en aanvoelen als spierpijn. Restzwellingen of verhardingen kunnen aanwezig zijn. Deze kunnen langer aanhouden en pas na weken of soms maanden verdwijnen. Hierdoor kunnen soms onregelmatigheden in de huid ontstaan.
Kan het vet weer terugkomen op de plaats van de liposuctie?
Er komen geen nieuwe vetcellen terug in het gebied waar liposuctie heeft plaatsgevonden. Het resultaat is daarom blijvend. Echter, wanneer u veel in gewicht aankomt, worden de resterende vetcellen groter. Hierdoor kunt u toch aankomen, ondanks de liposuctie. Liposuctie dient altijd gecombineerd te worden met een gezond dieet en sport.
Wat is het meest behandelde gebied voor liposuctie?
Bijna elk gebied waar sprake is van vetophoping, kan worden behandeld met liposuctie. Vrouwen hebben vetophopingen meestal op specifieke plaatsen, zoals de buik, de benen, de billen en de heupen. Mannen vragen vaker naar liposuctie van de buik en taille. Daarnaast is de onderkin een veel gevraagde locatie voor liposuctie.

Kan het weggehaalde vet ook hergebruikt worden?
Ja, dit wordt lipofilling genoemd. Hierbij worden de vetcellen van de ene plek van je lichaam verwijderd en gebruikt om voor vulling te zorgen op een andere plek. Na de liposuctie wordt het vet bewerkt en ingebracht in het gekozen gebied. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan het vullen van de borsten of het terugbrengen van volume in het gezicht. De vetcellen groeien weer vast in het behandelde gebied en hiervan blijft ongeveer 70% zitten. Soms is een herhaalbehandeling nodig. Het resultaat is blijvend en natuurlijk.

Meer weten? U bent van harte welkom voor een consult.

Liposuctie voor en na foto’s kunt u hier vinden.