Tijdelijke sluiting Park MC

Het laatste nieuws over de PTED – Endoscopische hernia operatie

Het Park Medisch Centrum is één van de weinige plaatsen in Nederland waar de patiënt met een rughernia terecht kan voor een operatie middels de PTED-techniek. Deze techniek biedt een alternatief voor de klassieke hernia operaties.

Hernia operaties worden jaarlijks bij ongeveer 11.000 patiënten uitgevoerd in Nederland (Bron: NVvN). Deze patiënten worden meestal geopereerd volgens de open microdiscectomie techniek. Deze techniek is de ‘gouden standaard’ om een hernia operatie uit te voeren, waarbij de chirurg rechtstreeks, al dan niet met vergroting, zicht heeft op de hernia (open). Deze operatie vindt vaak plaats onder algehele narcose of met behulp van een ruggenprik. Naast deze ‘gouden standaard’ is er een minimaal invasieve techniek, de ‘Percutane Transforaminale Endoscopische Discectomie ‘, oftewel PTED-techniek.

Bij de PTED-techniek heeft de chirurg via een kleine incisie in de flank en een endoscoop met een werkkanaal, toegang tot de hernia. De neurochirurg kan tijdens de operatie op een videoscherm zien waar de hernia precies zit en zo heel nauwkeurig te werk gaan. In de smalle buis (het werkkanaal) kunnen instrumenten worden geschoven waarmee de arts de hernia kan verwijderen. Deze operatie wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Bij de PTED-techniek is géén overnachting in het ziekenhuis nodig en ontstaat er minder schade aan de rug.

De PTED is op dit moment niet in het basispakket van de zorgverzekering opgenomen en bevindt zich nog in de onderzoeksfase. In opdracht van het Ministerie Van Volksgezondheid (VWS) zullen de Vrije Universiteit Amsterdam, het Erasmus MC Rotterdam, het Rijnstate ziekenhuis en het LUMC tezamen onafhankelijk onderzoek doen naar de effectiviteit en kosteneffectiviteit van de PTED-techniek. Om dit te kunnen doen is de PTED-techniek voorwaardelijk toegelaten tot het basispakket van de zorgverzekering. Dit zal gelden van januari 2016 tot en met december 2019.

Het PTED-onderzoek is vanaf 1 januari 2016 officieel van start gegaan. De deelnemende ziekenhuizen zijn ondertussen geworven voor deze studie. Het Park Medisch Centrum is één van de weinige ziekenhuizen die deelneemt aan deze studie. PTED werd in het begin van de studie alleen in het Park Medisch Centrum uitgevoerd. De overige chirurgen uit de andere ziekenhuizen volgden rondom deze periode een leertraject om de PTED-techniek te kunnen uitvoeren. Sinds januari 2017 is dit leertraject voorbij.

In totaal kunnen 682 patiënten deelnemen aan het eerste gedeelte van de PTED-studie. De eerste operatie van de PTED-studie vond plaats op 16 februari 2016. In november 2017 zijn 330 patiënten in het onderzoek opgenomen.

Of u ook terecht kunt voor een operatie is afhankelijk van uw medische aandoening en de capaciteit van het ziekenhuis. Patiënten kunnen zich aanmelden voor een onderzoek en bij gebleken geschiktheid kan de patiënt middels een lotingssysteem ingeloot worden. Indien u voor de PTED in aanmerking wilt komen kunt u het beste de mogelijkheden met uw neurochirurg bespreken. Wel is het ook mogelijk om voor de PTED-operatie te kiezen wanneer u particulier de kosten vergoed.

In het Park Medisch Centrum opereert Dr. B.S. Harhangi voor de PTED-studie.

Als blijkt dat de PTED-techniek bij patiënten met een lumbale HNP niet minder effectief is dan de standaard operatietechniek (open microdiscectomie), dan zal de PTED-techniek, na de onderzoeksperiode van 4 jaar, worden opgenomen in het basispakket. De uiteindelijke beslissing wordt gemaakt door de minister van VWS op advies van het Zorginstituut Nederland (ZiN).

Voor een gedetailleerde uitleg van de PTED-techniek verwijzen we graag door naar onderstaand filmpje wat gemaakt is door het onderzoeksteam.
Klik hier (opent in nieuw venster/tabblad).

Op parkmedischcentrum.nl gebruiken wij cookies voor gebruiksgemak, webstatistieken (analyse) en integratie met sociale media. Op onze cookies pagina kunt meer informatie vinden. U kunt toestemming geven door op de "Accepteren" knop te klikken.