Informatie voor patiënten

Wenkbrauwlift-voorhoofdslift

Wenkbrauwlift-voorhoofdslift

Met het toenemen van de leeftijd en het fysiologisch verouderingsproces van de huid zullen de meeste mensen uiteindelijk een verzakking van de bovenooglidhuid, wenkbrauwen en voorhoofdshuid vertonen. Dit wordt nog eens verergerd/versneld door de inwerking van de zwaartekracht, overmatig roken en zonlicht. Het resultaat zal een aangezichtsuitdrukking zijn, waarbij men vaak onterecht erop gewezen wordt dat men er vermoeid, boos of oud uitziet.

Algemene informatie

Wanneer u last heeft van (vroegtijdig) uitgezakte wenkbrauwen en u stoort zich hier aan dan kan een wenkbrauwlift-voorhoofdslift een oplossing bieden. De gelaatsuitdrukkingen zullen verzachten en u zult er frisser en uitgeruster uit zien.

Uitgezakte bovenoogleden (overmatige huidplooi) en wenkbrauwen kunnen echter ook klachten geven bij het zien en een beperking geven in het gezichtsveld. Men kijkt als het ware tegen een afdakje aan en ziet minder vanuit de ooghoeken. Dit uitzakkingsproces is gelukkig niet bij iedereen zo ernstig en treedt vaak pas na de middelbare leeftijd op. Mocht u er toch hinder van ondervinden zowel op functioneel als op het cosmetische vlak, dan zijn er genoeg operatieve mogelijkheden om dit te verhelpen.

De behandeling

Afhankelijk van de indicatie en de wensen van de uzelf stelt de arts een behandelplan samen. Er zijn verschillende operaties mogelijk en in sommige gevallen kan een combinatie aanpak het mooiste resultaat geven.

De verschillende operaties:

  • Uitgezakte bovenoogleden? > Bovenooglidcorrectie
  • Uitgezakte wenkbrauwen? > Wenkbrauwlift
  • Uitgezakte voorhoofd? > Voorhoofdslift

De meest uitgevoerde operatie is de bovenooglidcorrectie, waarbij het teveel aan huid wordt weggesneden. Voor verdere details klikt u hier verder naar de pagina over de ooglidcorrectie.

Soms is een ooglidcorrectie niet goed mogelijk of geeft onvoldoende resultaat, omdat de wenkbrauwen teveel zijn uitgezakt. Indien dit het geval is, dan is een wenkbrauwlift noodzakelijk. Een wenkbrauwlift wordt vaak gecombineerd met of gevolgd door een bovenooglidcorrectie voor een maximaal effect en kan in essentie op twee manieren uitgevoerd worden:

1. Directe wenkbrauwlift, waarbij boven de wenkbrauwen (maar wel in de huidplooien) een stukje huid wordt weggesneden. Na het hechten van de wond, wordt de wenkbrauw een stukje ophoog getrokken. Deze operatie wordt onder plaatselijke verdoving verricht en duurt ongeveer een uur. De hechtingen worden na een week verwijderd. Een nadeel van deze operatie is, dat er een opvallend en zichtbaar litteken ontstaat direct boven de wenkbrauwen. Hierdoor is deze operatie eigenlijk alleen geschikt bij mensen met toch al wat diepere huidplooien op het voorhoofd. Bij jonge mensen met relatief weinig of geen huidplooien op het voorhoofd is deze methode ongeschikt.

2. De voorhoofdslift (= indirecte wenkbrauwlift). Deze operatie vindt plaats onder narcose en duurt ongeveer een tot anderhalf uur. Er bestaan twee technieken: via een kijkoperatie (endoscopische methode) of op de klassieke snijmethode. Bij een kijkoperatie worden slechts een drietal kleine huidsneden op de behaarde hoofd gemaakt en bij de snijmethode wordt een grotere huidsnede gemaakt, dwars over het hoofd heen. De huidsneden bevinden zich achter de haargrens en zullen dus niet opvallen of zichtbaar zijn. De gehele voorhoofdshuid wordt bij beide methodes geheel van de voorhoofdschedel losgemaakt. Hierna wordt de huid strak getrokken en weer gehecht, waarbij de wenkbrauwen mee omhooggetrokken worden. Er worden twee kleine draintjes achtergelaten om het wondvocht en bloed af te voeren. Deze draintjes worden enkele uren na de operatie of de dag erna verwijderd. Er kan na de operatie wat hoofdpijn optreden. Dit is goed te bestrijden met pijntabletten. Het is verstandig, gezien de grootte van de operatie een nacht in de kliniek te blijven. Tenslotte vindt er twee weken na de operatie een controle plaats en worden de hechtingen verwijderd.

 

Herstel 

Directe wenkbrauwlift: Na het hechten van de wond, wordt de wenkbrauw een stukje ophoog getrokken. Deze operatie wordt onder plaatselijke verdoving verricht en duurt ongeveer een uur. De hechtingen worden na een week verwijderd. Een nadeel van deze operatie is, dat er een opvallend en zichtbaar litteken ontstaat direct boven de wenkbrauwen. Hierdoor is deze operatie eigenlijk alleen geschikt bij mensen met toch al wat diepere huidplooien op het voorhoofd. Bij jonge mensen met relatief weinig of geen huidplooien op het voorhoofd is deze methode ongeschikt.

De voorhoofdslift: De huidsneden bevinden zich achter de haargrens en zullen dus niet opvallen of zichtbaar zijn. De gehele voorhoofdshuid wordt bij beide methodes geheel van de voorhoofdschedel losgemaakt. Hierna wordt de huid strak getrokken en weer gehecht, waarbij de wenkbrauwen mee omhooggetrokken worden. Er worden twee kleine draintjes achtergelaten om het wondvocht en bloed af te voeren. Deze draintjes worden enkele uren na de operatie of de dag erna verwijderd. Er kan na de operatie wat hoofdpijn optreden. Dit is goed te bestrijden met pijntabletten. Het is verstandig, gezien de grootte van de operatie een nacht in de kliniek te blijven. Tenslotte vindt er twee weken na de operatie een controle plaats en worden de hechtingen verwijderd.

Risico’s en complicaties

Deze zijn van algemene aard en omvatten wat hoofdpijn na de voorhoofdslift en bloedingen. Het is daarom noodzakelijk, dat u 3 à 4 weken voor de operatie stopt met roken en 1 week voor de operatie mag u geen bloedverdunners (asprine, sterke pijnstillers) gebruiken. Daarnaast kunnen er tijdelijk of soms blijvende gevoelsstoornissen optreden op het voorhoofd en behaarde hoofd na een voorhoofdslift. Weefselversterf is zeldzaam, maar kan optreden bij met name de wondranden. Dit geneest meestal spontaan.

Verwachtingen & consult

Honderd procent symmetrie is niet te garanderen. Een ooglidcorrectie, wenkbrauwlift of voorhoofdlift zal het proces van het uitzakken slechts vertragen. Meestal kunt u er weer jaren “tegen”. Uiteindelijk gaat alles weer geleidelijk uitzakken, zodat een nieuwe operatie soms nodig zal zijn. Hoe snel dit weer nodig zal zijn, is moeilijk te voorspellen en sterk individueel afhankelijk.

Welke operatie voor u het meest geschikt is, is slechts te bepalen door de plastisch chirurg in samenspraak met u. Tijdens een eerste consult zal de arts alles uitleggen over de mogelijkheden en zal hij of zij u advies geven op basis van de huidige situatie en uw eigen wensen. Een eerlijk en haalbaar advies staat voorop bij de Parkkliniek.

Prijs

Hieronder vindt u de indicatieve prijslijst voor een Wenkbrauwlift-voorhoofdslift in de Parkkliniek.

Kiest u voor de Parkkliniek dan kiest u niet voor de goedkoopste kliniek maar wel voor kwaliteit en de zekerheid dat u in goede handen bent.

Wenkbrauwlift/Voorhoofdslift 
Endoscopische voorhoofdslift*€ 4.350
Voorhoofdslift*€ 3.500
Wenkbrauwlift onder lokaal anesthesie Vanaf*€ 2.100
Bandage*€ 80

Consulten
Consult voor operatieve ingreep € 50
Consult voor botuline toxine en injectables € 30
– Indien behandeling volgt wordt dit bedrag in mindering gebracht op de nota.

* prijslijst per 1 januari 2019. Prijswijzigingen voorbehouden
Alle prijzen zijn vanaf prijzen en indicatief. De definitieve prijs wordt tijdens het consult in overleg met uw arts vastgesteld en is afhankelijk van de uitgebreidheid en zwaarte van de ingreep. De prijzen zijn inclusief lokale verdoving of narcose tenzij anders aangegeven.

Onze plastisch chirurgen (4)

Op parkmedischcentrum.nl gebruiken wij cookies voor gebruiksgemak, webstatistieken (analyse) en integratie met sociale media. Op onze cookies pagina kunt meer informatie vinden. U kunt toestemming geven door op de "Accepteren" knop te klikken.