Informatie voor patiënten

Trigger finger

Trigger finger

Door een irritatie van de peeskoker, raakt de buigpees van de vinger of duim zelf plaatselijk verdikt. Dit kan gezien worden als een chronische onstekingsproces (tendovaginitis). Door deze lokale verdikking van de pees, meestal aan het begin van de vinger, kan de pees niet meer goed door de peeskoker heen en weer glijden. Deze aandoening wordt Trigger Finger genoemd. Andere namen voor deze aandoening zijn, tendovaginitis stenosans, snapping finger of hokkende vinger.

Algemene informatie

De oorzaak van Trigger finger is vaak niet duidelijk. Het kan ontstaan na een periode van overbelasting van de vinger(s).  Vaak zijn er meerdere vingers aan beide handen aangedaan. Er bestaat zelfs een aangeboren vorm aan de duimen bij babies. Het komt vaker voor bij mensen met suikerziekte , rheuma en dupuytren.

Pijnklachten aan het begin van de vinger(s) of duim.  Hier kan men ook een pijnlijke knobbel voelen. Vastlopende of stroef verlopende vinger bij buigen en strekken van de vinger. Dit gaat vaak gepaard met een knikje. In ernstige gevallen zit de vinger helemaal vast (contractuur) en kan het niet meer bewogen worden.

De behandeling

Conservatief:

    • Rust door middel van een spalkje.
    • Injectie in de vinger met een corticosteroidpreparaat (=sterke ontstekingsremmer). Meestal is een enkele injectie voldoende om tijdelijk of definitief van de klachten af te komen. Dit helpt in 50% van de gevallen. Deze injectie kan eventueel nog 1 keer herhaald worden bij onvoldoende resultaat of indien de klachten teruggekomen zijn.

Operatief:

Hierbij kan onder lokale verdoving via een klein sneetje in de handpalm het begin van de peeskoker open worden gemaakt, zodat de pees weer vrijelijk heen en weer kan bewegen. Deze operatie geeft indien goed uitgevoerd een definitief resultaat.

Complicaties

Zoals bij elke operatie kunnen er complicaties optreden. Bloedingen  en infecties zijn zeldzaam. Soms kan door heftige littekenreactie de pees weer vast komen te zitten. Het is daarom noodzakelijk dat de vinger direct goed bewogen wordt na de operatie.

Herstel

Na deze operatieve ingreep kan men direct naar huis met een mitella. Het is verstandig  dat er voor vervoer gezorgd wordt. U mag zelf niet rijden. Een week later worden de hechtingen tijdens de controle verwijderd. Eventueel kan de huisarts de controle uitvoeren en de hechtingen verwijderen.

Onze chirurgen (4)

Op parkmedischcentrum.nl gebruiken wij cookies voor gebruiksgemak, webstatistieken (analyse) en integratie met sociale media. Op onze cookies pagina kunt meer informatie vinden. U kunt toestemming geven door op de "Accepteren" knop te klikken.